[#1] Przerejestrowanie klucza MorphOS
Witam!
Jako nowy użytkownik MorphOS mam prawo do zadawania głupich pytań. A właśnie mam takie jedno.
Kupiłem Power Maca z zarejestrowanym MOSem, ale rzecz jasna nie na mnie. Czy jest możliwość przerejestrowania klucza? Jeśli tak to jak to zrobić? Obawiam się że jak wyjdzie MOS 3.0 to będę miał później kłopoty z dostaniem klucza do niego jeśli tego nie zrobię.

Pozdrawiam!
R.W.
[#2] Re: Przerejestrowanie klucza MorphOS

@Mayolika, post #1

Po pierwsze: Nie będziesz miał problemu z dostaniem klucza do MorphOSa 3.0, bo klucz zostanie dokładnie ten sam co teraz.

Po drugie: Jeśli chcesz spersonalizować swój stary klucz pod nowe nazwisko (niektórzy bardzo potrzebują zobaczyć swoje imię i nazwisko w okienku "About" Ambienta) to napisz w tej sprawie do MorphOS-teamu (chyba najprościej będzie użyć RegToola, wpisując nowe dane. Powinieneś dostać na maila informację, że sprzęt jest już zarejestrowany i instrukcje co z tym fantem zrobić).

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2012 11:10:21 przez recedent
[#3] Re: Przerejestrowanie klucza MorphOS

@recedent, post #2

Jestem tego zdania że swój klucz to swój. Od początku istnienia komercyjnej wersji nie było potrzeby wymieniania klucza? Jeśli takowa sytuacja by zaistniała to leżę, bo key mam na inne nazwisko. Czy się mylę?
[#4] Re: Przerejestrowanie klucza MorphOS

@Mayolika, post #3

Tak jest, od kiedy kupiłem MorphOS 2.0 dla mojej Efiki nie musiałem go zmieniać przy żadnej aktualizacji. Podobnie w przypadku Miniacza (tylko od 2.4). Nazwisko nie jest istotne, rejestrujesz komputer.
[#5] Re: Przerejestrowanie klucza MorphOS

@Mayolika, post #3

Ja też się zastanawiałem nad tym, ponieważ mam Pegasosa I z kluczem zarejestrowanym na inne nazwisko. Ale się dowiedziałem że nie ma możliwości przerejestrowania klucza na siebie. Więc jedyne co to trzeba klucz dobrze sobie zarchiwizować aby go nie zgubić i używać komputera tak jak jest. Ja też się dowiedziałem że mos 3.0 będzie dzialał z kluczem od wersj 2.x.

A jak komputer padnie to wtedy podobno na nowym wysyła się klucz z prośbą o przerejestrowanie. Ale na razie nie padł i może prędko nie padnie, więc co się będę martwił na zapas. Choć oczywiście chciałbym mieć mosa na siebie.

Jeżeli jednak uda Ci się przerejestrować mosa to napisz jak to zrobiłeś. Chętnie postąpię tak samo.
[#6] Re: Przerejestrowanie klucza MorphOS

@Mayolika, post #1

Najprostsza droga to po prostu IRC. Ale nie ma obaw - raz wydany klucz będzie na danej maszynie działał bez problemu.
[#7] Re: Przerejestrowanie klucza MorphOS

@Jacek Piszczek, post #6

A masz może jakieś informacje kiedy mos 3.0 wyjdzie na świat? ;)
[#8] Re: Przerejestrowanie klucza MorphOS

@Jacek Piszczek, post #6

Aha, czyli klucz zrobiony na mojego power maca nie bedzie dzialal z innym power maćkiem?
[#9] Re: Przerejestrowanie klucza MorphOS

@Mayolika, post #8

Zgadza się. Rejestrujesz konkretną maszynę. Jeśli Ci się zepsuje, to wtedy kontaktujesz się z teamem i (po udowodnieniu śmierci sprzętu) dostaniesz za darmo klucz na nowy sprzęt (ZTCW raczej tej samej klasy, choć mogę się mylić).
[#10] Re: Przerejestrowanie klucza MorphOS

@recedent, post #9

a co jesli tworze na nowo partycje lub wymieniam HDD, albo po prostu reinstaluje system??
klucz przesla mi na nowo??
[#11] Re: Przerejestrowanie klucza MorphOS

@Skiba, post #10

Ja sobie klucz trzymam na gmailu żeby go nie zgubić, jak instaluję od zera to przegrywam z powrotem do devs.
[#12] Re: Przerejestrowanie klucza MorphOS

@kjb666, post #11

Też tak zrobiłem. Najlepszy pomysł.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem