[#1] Jak wyłączyć validację w WB2.0
Jak wyłączyć validację w kompie z WB2.0 ?
Komputer wiesza się w trakcie, TurbaVal nie pomógł.
Wiesza się tylko w czasie validacji, uruchomiony z dyskietki z wyłączonymi padniętymi partycjami nie wiesza się.
Jakieś pomysły poza wyjęciem dysku z Amigi i podpięciem pod inną ?

Pozdrawiam
[#2] Re: Jak wyłączyć validację w WB2.0

@RadoslawF, post #1

1.
Skopiować wszystkie pliki z padniętej partycji, sformatować uszkodzoną partycję i skopiować pliki z backupu na nią.
2.
DiskSalv ma funkcję naprawy partycji, ale tylko dla dysków do 4GB.
3.
Dla hardcorów - odpalić diskedita, przejść do root blocku walniętej partycji i ustawić flagę walidacji.
[#3] Re: Jak wyłączyć validację w WB2.0

@APC74, post #2

Komputer wiesza się kilka do kilkunastu sekund po wczytaniu systemu z HD, z dyskietki to nawet system nie zdąży się uruchomić do końca.
To akurat nowy (u mnie) komputer i nie mam kopii partycji systemowej na której siadła validacja.
W systemach 3.x validacje można było zatrzymać i potraktować partycję DiskSalvem czy QuarterBackiem.
Więc pytanie dalej otwarte jak zatrzymać validację ?

Pozdrawiam
[#4] Re: Jak wyłączyć validację w WB2.0

@RadoslawF, post #3

uruchom komputer bez s-s (odpowiednia opcja w bootmenu)
pozostaw tylko jedna wlaczona partycje i poczekaj na skonczenie validacji.
potem reset i kolejna partycja do naprawy.
[#5] Re: Jak wyłączyć validację w WB2.0

@Norbert, post #4

Nie da się, wiesza się w trakcie validacji jednej partycji.

Pozdrawiam
[#6] Re: Jak wyłączyć validację w WB2.0

@RadoslawF, post #5

Skoro nie wiesza się, gdy wyłączysz w early-startup padnięte partycje, to ten program może pomóc (naprawia również wyłączone partycje).
[#7] Re: Jak wyłączyć validację w WB2.0

@APC74, post #6

Nie wiedziałem że naprawia niezamontowane partycje, jedna z padniętych to systemowa więc i tak muszę przełożyć dyski do innej Amigi.
Kiedyś w zamierzchłych czasach miałem podobny problem w A1200 i validację wyłączałem, niestety nie pamiętam jak.

Pozdrawiam
[#8] Re: Jak wyłączyć validację w WB2.0

@RadoslawF, post #7

W pierwszej linii s-s wstawiłem takie małe coś: C:waitvalidation.
W razie czego moge wysłać mailem.
[#9] Re: Jak wyłączyć validację w WB2.0

@RadoslawF, post #1

Zawsze można spróbować podłączyć dysk do peceta i "zwalidatować" go pod UAE, może pod innym kickstartem czy większej ilości RAMU zadziała... A przy okazji będzie okazja, żeby zrobić backup.

Może będzie lepiej pierw zrobić pod UAE obraz dysku do pliku i tym się bawić pod emulatorem i potem ew. naprawionego wgrać na kartę?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem