kategoria: A1200
[#1] Problem ze stacją dyskietek w Amidze 1200
Cześć.

Kupiłem niedawno Amigę 1200 (kickstart 3.1, płyta REV 2B). W Amidze jest stacja dyskietek Panasonic JU-257A605P. Stacja raz czytała dyskietki, raz nie. Postanowiłem wyczyścić głowicę, niestety zrobiłem to nieumiejętnie i tylko pogorszyłem sprawę - teraz nie czyta w ogóle.
Przełożyłem z innej działającej Amigi 1200 stację dyskietek, ale w tej Amidze nie działa (po włożeniu dyskietki stacja zaczyna pracować, obraz znika na sekundę, po czym powraca ekran startowy, stacja znowu zaczyna pracować, ekran znowu znika i znowu powraca i tak w kółko). Spróbowałem podłączyć działającą, przerobioną stację z PC - ten sam efekt.
Zewnętrzna stacja dyskietek pracuje normalnie (wczytuje gry, programy).
Co robić? Jakieś sugestie? (płyta główna jest śliczniutka, żadnych brudów, rdzy, zimnych lutów).
Sprawdziłem też oczywiście kilka taśm oraz przewodów zasilających do podłączenia stacji - efekt ten sam...

Pomocy :)
[#2] Re: Problem ze stacją dyskietek w Amidze 1200

@dior, post #1

Rozkaliborwałeś stację.
Wyjścia masz trzy:
1) Skaliborwać od nowa - raczej sam temu nie podołasz.
2) Poprosić kogoś o skaliborwanie stacji.
3) Kupić sprawną stację - polecam!!!
[#3] Re: Problem ze stacją dyskietek w Amidze 1200

@dior, post #1

pomyłka nie doczytałem. Można usunąc wpis

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2012 19:45:37 przez miro_78
[#4] Re: Problem ze stacją dyskietek w Amidze 1200

@stachu100, post #2

No właśnie chodzi o to, że mam sprawną stację. Nawet trzy sprawne stacje: jedną oryginalną od Amigi 1200, jedną od PC przerobioną wewnątrz, jedną od PC z przerobioną taśmą. Wszystkie z nich działają w innej Amidze, żadna z nich nie działa w tej Amidze (działał tylko ten Panasonic)...
Co zatem robić?
[#5] Re: Problem ze stacją dyskietek w Amidze 1200

@dior, post #4

Miałem kiedyś podobny przypadek ze stacją w Amidze z Escomu i w niej najprawdopodobniej padł kontroler stacji dyskietek, bo podłączałem inne sprawne stacje, które nie chciały tam działać. No chyba, że płyty główne z Escomu były jakieś przekombinowane.
[#6] Re: Problem ze stacją dyskietek w Amidze 1200

@ITU, post #5

To teraz pytanie teoretyczne: czy kontroler stacji dyskietek odpowiada też za pracę zewnętrznej stacji? Zewnętrzna działa świetnie.
[#7] Re: Problem ze stacją dyskietek w Amidze 1200

@dior, post #6

Do płyt escomowych można podłączac stacje pecetowe bez żadnych zmian na taśmie itd. Płyta główna jest już fabrycznie przystosowana do stacji pecetowych.
[#8] Re: Problem ze stacją dyskietek w Amidze 1200

@Olek, post #7

A podpięcie flopa Amigowego spowoduje problemy jak opisywane wyżej.
Ktoś wie jak odróżnić płytę z escomu od commodore ? poza posiadaniem przez taką kicka 3.1 ?

Pozdrawiam
[#9] Re: Problem ze stacją dyskietek w Amidze 1200

@dior, post #1

Jest to normalne zachowanie - Amigi od ESCOMu miały zmodyfikowane PCB, by działały razem ze stacą od PC (Panasonica, niemodyfikowaną).
Zrób te modyfikacje:
LINK
I inne stacje powinny ruszyć bez problemu. Z tym że Panasonic JU-257A605P już nie ruszy.

Ktoś wie jak odróżnić płytę z escomu od commodore ? poza posiadaniem przez taką kicka 3.1 ?

Od spodu płyty jest przylutowany kabelek między pinem 34 i 2 na kontrolerze FDD. Tak z pewnością można odróżnić.

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2012 16:56:25 przez Advesarius
[#10] Re: Problem ze stacją dyskietek w Amidze 1200

@Advesarius, post #9

Dzięki serdeczne za odpowiedź. Jutro spróbuję dokonać modyfikacji, mam nadzieję, że będzie działać. Dam znać, jakie uzyskałem efekty ;)
[#11] Re: Problem ze stacją dyskietek w Amidze 1200

@dior, post #10

Działa, działa i jeszcze raz działa! :D:D:D OK

Jestem przewdzięczny i przeszczęśliwy!

Live long and prosper! ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem