[#1] Pytania niezdecydowanego
Jako że moja kolekcja sprzętów powoli się powiększa chciałbym kupić maszynę do MorphOSa :) Nie mam zbyt wiele miejsca w domu, więc pomyślałem, że może być to PowerBook, który podobno będzie obsługiwany przez MOS w wersji 3.0.

Próbowałem zarejestrować się na morphos.pl, ale moje konto jest ciągle nieaktywne - widocznie mnie tam nie lubią

Stąd piszę tutaj i proszę znawców tematu o odpowiedź:

1. Wyczytałem, że obsługiwane będą modele PowerBooków 5.6-5.9, ale niewiele mi to mówi. Czy mogę już dzisiaj kupić konkretny model i mieć pewność, że MOS 3.0 go obsłuży czy lepiej zaczekać?

2. Czy obsługa sprzętu będzie pełna? Tzn. czy w systemie będą sterowniki do wszystkich urządzeń w fabrycznym modelu? W szczególności zależy mi na podłączeniu drugiego monitora i puszczeniu na nim np. filmu. Jak MOS działa przy pracy na 2 ekranach, czy można definiować niezależnie rozdzielczości?

3. Na co zwrócić uwagę czy kupowaniu PowerBooka poza standardowymi sprawami?

4. Na MOSie (poza amigowymi tematami) chcę głównie słuchać muzyki (mp3), czytać e-booki (pdf, djvu), oglądać filmy (avi, rmvb, mkv, flv), również 720p i 1080p i youtube, ogólnie przeglądać sieć (www, ftp, poczta, banki - typowe zastosowania) - czy będzie to możliwe w miarę wygodnie?

5. Z amigowych spraw chciałbym jeszcze pograć w starsze gry, jak sprawuje się w tym kontekście UAE dla MOSa? Bo z użytkami czytałem, że działają w większości sprawnie.

6. Podobna sprawa - jak działa DOS Box? Często go używam na Linuxie, czy działa podobnie?

7. Czy MOS 3.0 będzie tak samo jak poprzednie wersje dostępny w wersji demo, żeby można było przetestować jak działa?

8. Jak wygląda obsługa USB w kontekście używania róznych pendrivów i dysków USB o dużych pojemnościach (1-2TB) i partycjach w NTFS (ten filesystem musi zostać z różnych względów i możliwe jest, że będzie to 1 partycja o rozmiarze całego dysku 1 lub 2 TB)? - czy będę mógł odczytywać i zapisywać normalnie dane? Podłącze dysk i będę mógł go używać, czy mogą być jakieś komplikacje?

Jestem prawie zdecydowany na kupno MOSa, bo po namyśle doszedłem do wniosku, że jeśli powyższe rzeczy będą działać w miare w porządku będę mógł praktycznie wyeliminować peceta w domu :) Tylko nie chcę przeżyć rozczarowania.

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2012 23:53:27 przez monohrs
[#2] Re: Pytania niezdecydowanego

@monohrs, post #1

1) Te modele na pewno będą obsługiwane .
2) Wiadomo że nie bedzie w release 3.0 sterów do radeon 9700 ( chyba że coś się zmieni do tego czasu ) I wifi będzie po pcimcia przynajmniej na razie :)
4) Wiem że na powerbooku chodzi 720p .Co do 1080p to raczej nie ma szans . Myśle że z reszta nie będzie problemu .
5) No mi na mini 1.5 e-uae chodzi znośnie i spokojnie można grac w klasyke :)
6) Setlers 2 chodzi oki :)
7) Tak
8) Ja mam dwa dyski 1 TB w NTFS i MorphOS widzi je bez problemu .

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2012 00:53:05 przez Drako^lM
[#3] Re: Pytania niezdecydowanego

@monohrs, post #1

1. Tak, 5,6; 5,7; 5,8; 5,9.
2. Brak wifi (airport), bt. MorphOS nie obsługuje dwóch monitorów na jednej karcie gfx. Zewn. monitor działa tylko w trybie tego wbudowanego w Powerbooka, nawet jeśli ten wbudowany jest wyłączony.
3. Zdefiniuj standardowe sprawy.
4. Wygodnie. G4 1.5/1.67GHz z trudem radzi sobie z 720p H264. Strony wymagające javy albo nowszego flasha nie ruszą.
5. Gry działające na gołej A500/A1200 będą pod G4 i euae działać bezproblemowo. Może nie licząc tych najsłabszych 500MHz, kto ma niech się wypowie.
6. DosBox działa ok.
7. Tak.
8. Dobrze. NTFS w MorphOSie jest tylko read-only, ale jest 3rd party driver, który ma zapis, osobiście nie sprawdzałem.
[#4] Re: Pytania niezdecydowanego

@Korni, post #3

Dzięki za informacje.

Z tego wynika, że mogę mieć problem z zapisem NTFS, ale może jakoś sobie poradzę. Jeśli jest odczyt to już mnie to jakoś urządza, w każdym razie magazyn danych będzie dostępny, a to podstawa dla mnie :)

Te "standardowe" sprawy, o których pisałem odnośnie kupowania PowerBooka to stan ogólny, stopień zużycia itd. Chodziło mi bardziej o to, czy trzeba zwrócić na coś szczególną uwagę, np. jakieś częste usterki?

Filmy 1080p też mogę jakoś przeżyć, ale martwi mnie, że MOS nie obsługuje drugiego monitora, bo to jest akurat dla mnie ważne. Czy ten brak obsługi polega na tym, że nie możńa pracować na raz na 2 monitorach czy w ogóle jest problem z uruchomieniem gniazda zewnętrznego? Zawsze mogę przełączać 1 ekran na 2 monitory, jest to jakieś wyjście, chociaż nie idealne.

I jeszcze na koniec: jak rozpoznać konkretny model 5.6-5.9? W sieci znalazłem oznaczenia Rev A, B, C, D, E oraz MxxxxLL/A - jakie to ma odniesienie do podanych numerków?

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2012 06:26:08 przez monohrs
[#5] Re: Pytania niezdecydowanego

@monohrs, post #4

[#6] Re: Pytania niezdecydowanego

@Jenot, post #5

Takiej strony szukałem :)
[#7] Re: Pytania niezdecydowanego

@monohrs, post #6

http://dreamolers.binaryriot.org/powerbooks.html

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2012 10:10:43 przez Korni
[#8] Re: Pytania niezdecydowanego

@monohrs, post #1

Próbowałem zarejestrować się na morphos.pl, ale moje konto jest ciągle nieaktywne - widocznie mnie tam nie lubią

Nie jest prawdą, jakoby . Sprawdź, czy możesz sie zalogować, jeżeli nie, spróbuj założyć konto jeszcze raz.
[#9] Re: Pytania niezdecydowanego

@monohrs, post #4

Co do NTFS, to standardowe sterowniki w MOS2.x nie obsluguja zapisu, jednak od dosc dawna dostepny jest sterownik obslugujacy pelny zapis (podejzewam, ze w 3.0 ten sterownik juz bedzie wbudowany w dystrybucje). Od kilku miesiecy, od kiedy zainstalowalem ten lepszy sterownik, nie mam najmniejszych problemow z zapisem pod NTFS. Uzywam dysku zewnetrznego USB Toshiba 2.5 cala 500 MB z jedna partycja w NTFS i dziala b. dobrze. Moja maszyna to mac mini 1.5 GHz i MOS2.7.
[#10] Re: Pytania niezdecydowanego

@monohrs, post #4

Te "standardowe" sprawy, o których pisałem odnośnie kupowania PowerBooka to stan ogólny, stopień zużycia itd. Chodziło mi bardziej o to, czy trzeba zwrócić na coś szczególną uwagę, np. jakieś częste usterki?

Tu jest w miarę wyczerpujący opis (polska wersja tego, co podlinkował wyżej Korni) http://morphos.pl/1618.

Czy ten brak obsługi polega na tym, że nie możńa pracować na raz na 2 monitorach

Można, ale trzeba mieć dwie karty graficzne. Co w odniesieniu do PowerBooka jest raczej abstrakcją.
[#11] Re: Pytania niezdecydowanego

@krashan_, post #8

Nie jest prawdą, jakoby . Sprawdź, czy możesz sie zalogować, jeżeli nie, spróbuj założyć konto jeszcze raz.

Dzięki, spróbuje jeszcze raz :)
[#12] Re: Pytania niezdecydowanego

@wali7, post #9

Od kilku miesiecy, od kiedy zainstalowalem ten lepszy sterownik, nie mam najmniejszych problemow z zapisem pod NTFS.

Świetna wiadomość OK

Czyli zostaje tylko ew. odpalenie gniazda zewnętrznego monitora w PowerBooku.
[#13] Re: Pytania niezdecydowanego

@krashan_, post #10

Można, ale trzeba mieć dwie karty graficzne. Co w odniesieniu do PowerBooka jest raczej abstrakcją.

Link bardzo przydatny, znowu wypada mi podziękować :) Wychodzi na to, że będę musiał po prostu czasem skorzystać z MacOSa.

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2012 10:52:37 przez monohrs
[#14] Re: Pytania niezdecydowanego

@Drako^lM, post #2

2) Wiadomo że nie bedzie w release 3.0 sterów do radeon 9700 ( chyba że coś się zmieni do tego czasu ) I wifi będzie po pcimcia przynajmniej na razie

Z wifi to nie problem, natomiast jak to rozumieć, że nie będzie sterowników do grafiki? Tzn. patrzyłem, że obsługiwane modele mają Radeona 9700, to jak system będzie działał? Czy można kupić te same modele z inną grafiką?
[#15] Re: Pytania niezdecydowanego

@krashan_, post #8

Zarejestrowałem się jeszcze raz na morphos.pl, mam nadzieję, że tym razem się uda :)
[#16] Re: Pytania niezdecydowanego

@monohrs, post #14

Uciekło mi że nie będzie sterów 3d ;)
[#17] Re: Pytania JUŻ ZDECYDOWANEGO

@Drako^lM, post #16

Uciekło mi że nie będzie sterów 3d

No to zmienia postać rzeczy, już mi się gęba śmieje :D Stery 3D na razie nie bardzo będą mi potrzebne (przynajmniej tak mi się wydaje :), jeśli uzupełnią je później to mi wystarczy.

Właśnie się zdecydowałem - kupuję PowerBooka, a potem MorphOSa 3.0 :)

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2012 11:20:34 przez monohrs
[#18] Re: Pytania niezdecydowanego

@monohrs, post #11

Dzięki, spróbuje jeszcze raz

Powinieneś już móc się logować.
[#19] Re: Pytania niezdecydowanego

@krashan_, post #18

Faktycznie już działa :)
[#20] Re: Pytania JUŻ ZDECYDOWANEGO

@monohrs, post #17

Tylko kiedy ten MorphOS 3.0 będzie ? Miał być na gwiazdkę, ale gwiazdka się skończyła już dawno a mosa 3.0 ani widu, ani słychu. Może jest tu ktoś poinformowany tutaj i zna bardziej realny termin wypuszczenia oficjalnej wersji Mosa 3.0 ??
[#21] Re: Pytania JUŻ ZDECYDOWANEGO

@gilban, post #20

Jak to "kiedy?" Za dwa tygodnie oczywiście.

P.S. Jak tak dalej pójdzie to na 3.0 będziemy czekać jak na 1.5...
[#22] Re: Pytania JUŻ ZDECYDOWANEGO

@recedent, post #21

Już marzec mamy ;-( a tu dalej ni widu ni słychu ;-(
[#23] Re: Pytania JUŻ ZDECYDOWANEGO

@Kwiatki, post #22

Cóż... Dzieją się dziwne rzeczy. Pod koniec zeszłego roku Frank Mariak napisał:

Na chwilę obecną wygląda na to, że przez beta testy data premiery przesunie się niestety na początek roku 2012

nieco później Ilkka Lehtoranta napisał:

Rozumiem Wasze rozdrażnienie. Niestety sam również przyczyniłem się do obecnej sytuacji. W wyniku zbiegu nieszczęśliwych wypadków, których nie mogłem przewidzieć nie jestem w stanie korzystać obecnie z komputerów, na których programuję (ma pod ręką tylko Efikę - przyp. mój) i nie przez jakiś czas nie mogę pracować nad MorphOSem. Wynika z tego, że kto inny musi dokończyć to, co zacząłem póki ja nie będę mógł.

Połącz to z faktem, że Jacek Piszczek jest na biegunie, a Mark Olsen podobno złamał rękę i nie może programować. Wyłania się zaiste "seria niefortunnych zdarzeń".
[#24] Re: Pytania JUŻ ZDECYDOWANEGO

@recedent, post #23

Składamy się wszyscy na wynajęcie helikoptera (Bounty?), ściągamy J. Piszczka z Antarktydy i już zaraz cieszymy się świeżutkim MOSem 3.0 :)
[#25] Re: Pytania JUŻ ZDECYDOWANEGO

@wali7, post #24

Jeszcze trzeba będzie BigFootowi rękę poskładać i możemy oczekiwać nowej wersji ;)
[#26] Re: Pytania JUŻ ZDECYDOWANEGO

@wali7, post #24

Eee... To chyba jako bonus wypadałoby lotniskowiec wynająć, chyba że ten helikopter będziesz w powietrzu tankował :)

P.S. Liczyłem na to, że Jaca zaszył się na biegunie żeby szlifować MorphOSa 4.0...
[#27] Re: Pytania niezdecydowanego

@monohrs, post #1

Ad.4) W MOS 3.0 ma byc lepsza obsluga szyn AGP co ma przyspieszyc wlasnie chociazby wyswietlanie filmikow 1080p... Gdzies kiedys o to sie pytalem i chyba Jacek P. potwierdzil, ze bedzie ok...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem