Jako że moja kolekcja sprzętów powoli się powiększa chciałbym kupić maszynę do MorphOSa :) Nie mam zbyt wiele miejsca w domu, więc pomyślałem, że może być to PowerBook, który podobno będzie obsługiwany przez MOS w wersji 3.0.
Próbowałem zarejestrować się na morphos.pl, ale moje konto jest ciągle nieaktywne - widocznie mnie tam nie lubią
Stąd piszę tutaj i proszę znawców tematu o odpowiedź:
1. Wyczytałem, że obsługiwane będą modele PowerBooków 5.6-5.9, ale niewiele mi to mówi. Czy mogę już dzisiaj kupić konkretny model i mieć pewność, że MOS 3.0 go obsłuży czy lepiej zaczekać?
2. Czy obsługa sprzętu będzie pełna? Tzn. czy w systemie będą sterowniki do wszystkich urządzeń w fabrycznym modelu? W szczególności zależy mi na podłączeniu drugiego monitora i puszczeniu na nim np. filmu. Jak MOS działa przy pracy na 2 ekranach, czy można definiować niezależnie rozdzielczości?
3. Na co zwrócić uwagę czy kupowaniu PowerBooka poza standardowymi sprawami?
4. Na MOSie (poza amigowymi tematami) chcę głównie słuchać muzyki (mp3), czytać e-booki (pdf, djvu), oglądać filmy (avi, rmvb, mkv, flv), również 720p i 1080p i youtube, ogólnie przeglądać sieć (www, ftp, poczta, banki - typowe zastosowania) - czy będzie to możliwe w miarę wygodnie?
5. Z amigowych spraw chciałbym jeszcze pograć w starsze gry, jak sprawuje się w tym kontekście UAE dla MOSa? Bo z użytkami czytałem, że działają w większości sprawnie.
6. Podobna sprawa - jak działa DOS Box? Często go używam na Linuxie, czy działa podobnie?
7. Czy MOS 3.0 będzie tak samo jak poprzednie wersje dostępny w wersji demo, żeby można było przetestować jak działa?
8. Jak wygląda obsługa USB w kontekście używania róznych pendrivów i dysków USB o dużych pojemnościach (1-2TB) i partycjach w NTFS (ten filesystem musi zostać z różnych względów i możliwe jest, że będzie to 1 partycja o rozmiarze całego dysku 1 lub 2 TB)? - czy będę mógł odczytywać i zapisywać normalnie dane? Podłącze dysk i będę mógł go używać, czy mogą być jakieś komplikacje?
Jestem prawie zdecydowany na kupno MOSa, bo po namyśle doszedłem do wniosku, że jeśli powyższe rzeczy będą działać w miare w porządku będę mógł praktycznie wyeliminować peceta w domu :) Tylko nie chcę przeżyć rozczarowania.
Ostatnia aktualizacja: 09.02.2012 23:53:27 przez monohrs