Komentowana treść: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x
[#1] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x
jakie to to ma wymagania?
[#2] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x

@Mir3k, post #1

Działa pod SDL-em więc pewnie spore.

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2012 21:15:44 przez waldiamiga
[#3] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x

@Mir3k, post #1

Requires: RTG, ixemul.library v63.1
[#4] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x
raczej graficzny..
malarski to np. painter lub artrage (oferują naturalne media)
program graficzny do pikselowania ;) (w 8bitowej palecie)
[#5] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x
Jesli komus chodzi na 3.1 to prosze napiszcie na jakim konfigu?
[#6] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x

@Koyot1222, post #5

Na 3.9 z kartą GFX uruchomiło się, otwarło własne okno i coś tam nawet wyświetliło tyle że było to nieczytelne, nie krzyczało że czegoś mu brakuje, sprawdzałem tak na szybko w nocy, posiedzę nad tym jak znajdę trochę czasu czyli w weekend.

Pozdrawiam
[#7] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x

@RadoslawF, post #6

U mnie na okienku też jest galimatias. Aby wyjść z programu trzeba koniecznie znaleźć w tym galimatiasie gadżet "QUIT".

Grafix2.exe odpal z parametrem /mode, np.

grafx2.exe /mode 1024x768
Wtedy program odpali się na własnym ekranie.
[#8] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x

@RadoslawF, post #6

A to efekt zabawy.

http://i43.tinypic.com/nammf.jpg

Program dość przyzwoicie działa na 040/40 MHz, poza...np. "wylaniem farby" (czekałem około 3 min) i załadowaniem pojemnego obrazka. Zrzut IB zrobiłem w 1024x768 w 16 bitach, w PNG. GrabX2 ładował go około 4 min.
Ale już zrobienie brusza trwało pół sekundy. :)
Spokojnie można malować potworki. :)
[#9] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x

@Koyot1222, post #5

Działa na 3.1. Musiałem odpalić bez ikony (sam skrypt), bo mój 3.1 obsługuje wyłącznie standardowe ikony i NewIcons. Konfiguracja: BetterWB, graphics.library od cosmosa, Picasso96, 256MB FAST.
[#10] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x

@APC74, post #9

O, ja też odpaliłem na 3.1 (chociaż dużo w nim siedzi ustrojstw z boingbagów ;) ).
Odpaliłem na 040/40 MHz i BVision pod CGX.
[#11] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x
A po co to odpalać na Classicach? Przecież na prawdziwych Amigach są prawdziwe amigowe programy graficzne. ;) :)
[#12] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x

@MDW, post #11

Owszem i jedynie slusznych programow. Sek w tym ze ten ma kilka interesujacych mnie ficzerow ktore chcialem sprawdzic...
[#13] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x

@MDW, post #11

Dzialczy, na razie Winuae łobrazek
[#14] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x

@MDW, post #11

No dokładnie.
Teoretycznie fajnie, że komuś się chce bawić w takie przepisywanie. Tyle tylko, że program jest - delikatnie mówiąc - taki sobie. Porównywanie go do DPaint (w dowolnej wersji) jest bezsensowne. To tak, jakby porównywać windowsowego systemowego Painta z Photoshopem.

Trudno mi uwierzyć, że ktoś, kto bawi się grafiką na Amidze, nie ma na pokładzie jakiegoś DP, PP, DigiPaint, Brillance, TV Paint et cetera.

GrafX2 to sztuka dla sztuki, ubogi programik, nawet do wstępnego szkicowania nie bardzo się nadaje. Powstał kiedyś tam jako biedna alternatywa DPainta dla PC pod DOS. Też w sumie bez idei, bo wczesne wersje DPainta pod DOS są.

Pozdrawiam
Des
[#15] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x

@Des, post #14

Nie zebym byl zagorzalym fanem GrafX2-ki, ale powiem tak. Nie ma co go porownywac do rozbudowanych programow graficznych. GrafX2 to proste i potezne narzedzie do tworzenia sprajtow i grafik ktore potem mozna wykorzystac w programach, demach lub grach. I tylko do tego sluzy.
Jego powazna zaleta nie jest programem komercyjnym. Na 040 z 1mb karta GFX da sie spokojnie pracowac w rozdzialkach 320x240 do 640x480.
Dla mnie atutem jest tez to ze jest sporo nowszym programem od Ppainta i ma kilka ficzerow ktorych w ppaincie nie ma i nie bedzie.
Cudnym niebem bylo by zeby program dzialal jeszcze na zwyklej AGAcie, ale nie mozna miec wszystkiego :)

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2012 08:01:23 przez Koyot1222
[#16] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x

@Koyot1222, post #15

A końkretnie - które, jakie ficzery?

Pozdrawiam
Des
[#17] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x

@Des, post #16

Np, warstwy, kilka fajnych opcji przy wypelnianiu, wygodniejsze zarzadzanie paleta itp

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2012 22:05:13 przez Koyot1222
[#18] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x

@Koyot1222, post #17

A to racja, zgadzam się. DPaint się tego nie dorobił. Załatwia się w nim sprawę w inny sposób, np. przez "spare". Mnie brak możliwości pracy na warstwach nigdy nie przeszkadzał i nie przeszkadza w DPaint. No taka filozofia tego programu, że się spoko bez tego udogodnienia walczy.
Że GrafX2 jest darmowy... Heh, a jaki - teoretycznie komercyjny - soft na Amigę Klasyczną nie jest dziś darmowy? DPainta i PPainta miał (i ma) praktycznie każdy. Nawet ludzie nie zajmujący się grafiką, mozolnym stawianiem pixelków. To kanoniczny kawałek softu, podobnie jak np. Cygnus czy XCopy, czy File Master.

Zdecydowaną wadą GrafX2 jest to, że nie pójdzie na Amidze bez karty graficznej. A DPainta - do wersji IV włącznie - odpalisz na gołej A500. Zaś sprajty i grafikę do gier, dem i w ogóle wszystkiego też sobie w nim stworzysz. Mimo braku layerów - chyba wygodniej, niż w GrafX2.

Serdeczności
Des
[#19] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x

@Des, post #18

Ha, ale - w odróżnieniu od DPainta - jest to program wciąż rozwijany, a więc ma jakiś potencjał (i teoretycznie nawet jest w stanie "dogonić i przegonić" dziadka). Zaprzeczysz?
[#20] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x

@recedent, post #19

Nie, nie zaprzeczę. Pod warunkiem wszakże, że komuś kiedyś się zechce dodać np. możliwość tworzenia animacji. DPaint (aczkolwiek faktycznie "dziadek" i tak dalej) wciąż jest niedościgłym wzorcem takiego "kombajnu" do malowania, animowania i w ogóle cudowania. Pan Stanisław Węsławski pokazał, ile się dla z DPainta wycisnąć.

Ale zgadzam się - DPainta już nikt dalej nie pociągnie, zaś przed GrafX2 jest teoretycznie ocean możliwości.

Pozdrawiam serdecznie
Des
[#21] Re: Grafx2 - nowa wersja dla AmigaOS 3.x

@Koyot1222, post #15

Hmm, A nie używasz Brilliance ?? Grafx na nim jest najbardziej wzorowany a i tak do dzisiaj dużo mu brakuje. Dla mnie do pikselowania nie potrzeba niczego więcej. (Do) dzisiaj nawet używam. Nawet Promotion - który jest o niebo lepszy od wszystkiego innego, nie daje takiego fun :)

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2012 00:54:12 przez jokov
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem