kategoria: A500
[#1] problem z odpaleniem dyskietek,pomocy
witam ,na pewno zadaje poraz kolejny takie pytanie ale szykalem na forum i nie moge sie doszukac a jestem poczatkujacy w amigach i dopiero co udalo mi sie kupic amige i mam taki problem : gry chodzily uruchamialy sie wszystko bylo ok az do momentu jak wlozylem dyskietke z gra i wyskoczyl komunikat : system failure pres left mouse button guru coruptec czy cos takiego i cyfry od tego momentu nieory moge odpalic nic z dyskietki nie mam pojecia co to moze byc nie znam sie na systemie amigi i nie umiem nic w niej wlaczyc poza grami wiec prosze o pomoc i z gory bardzo dziekuje. Moja amiga to amiga 500 z workbench 1.3
[#2] Re: problem z odpaleniem dyskietek,pomocy

@greegoor, post #1

czy jest w stanie ktos okreslic mniej wiecej co to moze byc czy to stacjadyskietek padla czy to moze jakis wirus a moze wystarczy jakis reset amigi jezeli taki jest. Prosze o pomoc
[#3] Re: problem z odpaleniem dyskietek,pomocy

@greegoor, post #2

Witaj,

Przyczyn może być wiele niestety...
Czy nie masz przypadkiem jakiegoś rozszerzenia pamięci RAM pod klapką?
Często na tych rozszerzeniach były montowane akumulatory do podtrzymywania zegara i zazwyczaj wylewały czyniąc sporo zniszczenia dookoła.
[#4] Re: problem z odpaleniem dyskietek,pomocy

@greegoor, post #2

dubel...

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2012 21:34:20 przez stachu100
[#5] Re: problem z odpaleniem dyskietek,pomocy

@greegoor, post #1

Zajrzyj pod klapkę. Zobacz, czy siedzi tam jaka płytka. Jeżeli tak, to ją wyciągnij i spróbuj bez niej odpalić komputer. A najlepiej to rozbierz obudowę i obejrzyj dokładnie płytę główną - pod kątem takim, czy nic tam się nie dzieje złego - jakieś plamy rozlanego elektrolitu, śniedź i tak dalej. Ideałem by było, gdybyś mógł wyciągnąć stację dyskietek i podpiąć inną, o której wiadomo, że w pełni sprawna.
Wiesz, no tak jak napisał Stachu - przyczyn takiego stanu rzeczy może być bardzo wiele. Od banalnych, po bardzo poważne. Właściwie nie sposób na odległość, posiłkując się tylko Twoim opisem postawić diagnozę.
Masz kogoś znajomego z Amigą w okolicy?

Pozdrawiam
Des
[#6] Re: problem z odpaleniem dyskietek,pomocy

@Des, post #5

Witam z góry dziekuje za pomoc . Pod spodem mojej amigi pod klapka mam jakas plytke z zworkami on/off czy to ta plytke mam wyciagnac?Niestety nikt w mojej okolicy i z moich znajomych nie ma juz amigi ta tez odkupilem od znajomego ,nie byla uzywana przez 15 lat tak wiec nikt juz nie pamieta co sie z nia działo. A wracahjac do tego bledu to jak wyskoczyl to dioda od powera zaczela pulsowac i gdy nacislem mysze to komputer sie zresetowal i dalej wyskakiwal ten blad ale gdy wyciagnelem dyskietke wszystko wrocilo do normy ale nie czyta juz nic. Czekam na odpowiedz i bede probowal dalej.pozdrawiam
[#7] Re: problem z odpaleniem dyskietek,pomocy

@greegoor, post #6

Zrób zdjęcie tego, co jest pod spodnią klapką.
[#8] Re: problem z odpaleniem dyskietek,pomocy

@greegoor, post #1

a moze masz wirusa na dyskietkach ?
skad wiesz ze nie ma zadnych osob z amiga w okolicy?
gdzie mieszkasz ?
[#9] Re: problem z odpaleniem dyskietek,pomocy

@greegoor, post #1

Ale jak wkładasz jakąś dyskietke, to co się konkertnie dzieje? Albo zanim, powiedzmy, że włączasz Amigę - jakie kolory się pojawiają na ekranie?
[#10] Re: problem z odpaleniem dyskietek,pomocy

@_arti, post #9

I pytanie co jest na tej dyskietce? Gra? Jaka?
[#11] Re: problem z odpaleniem dyskietek,pomocy

@mailman, post #10

Wyciagnelem ta płytke jest na niej napisane memory czyli to chyba jest te rozszerzenie, ale gry dalej nie odpalaja ,mam okolo 20 orginalnych fier na orginalnych dyskietkach i kopie tez sa porobione i zadna dyskietka nie odpala.Po wlaczeniu amigi pokazuje sie przez chwile bialy obraz a zaraz wyskakuje niebieskie tlo i wypisuje ze disc is unredable lub inne tego typy ze nie moze odczytac z dyskietki sa dwa przyciski retry i cancel i nic sie nie dzieje jak je nacisne . wczesniej gry chodzily wlaczaly sie bez problemu.
[#12] Re: problem z odpaleniem dyskietek,pomocy

@greegoor, post #11

W takim razie masz problem z samą stacją dysków. Pozostaje kupić sprawną i zamienić.
[#13] Re: problem z odpaleniem dyskietek,pomocy

@greegoor, post #11

Odłącz stację dysków i wtedy sprawdź czy ci się ekran startowy pokaże, bo to pewnie stacja dyskietek padła. Skąd jesteś może ktoś podjedzie z nową stacją i szybko sprawdzi co i jak.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem