kategoria: Sprzęt
[#1] jak sprawdzić jaką mam kartę graficzną w Amidze?
zakupiłem dzisiaj za parę złotych Amige 1200 w wersji tower, tzn ktoś zrobił przekładkę ze zwykłej A1200 to obydowy, ale w sposób profesjonalny, i tak zerkam a tam siedzi BLIZZARD 1230 IV i nie wiem ile to ma pamięci..jako że z amigami obcuje od 2 tygodni, nie mam pojęcia co to za karta...nie wiem gdzie w workbenchu jest jakieś sysinfo..akurat tutaj mam na twardzielu zainstalowanego jakiegoś directory opusa, więc jeśli ktoś będzie tak miły to proszę podpowiedzieć gdzie znajdę info o karcie..a może dla ułatwienia podeśle zdjęcie owej karty..

link do zdjęć …
http://pokazywarka.pl/bmw9k2/

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2012 21:47:59 przez banan666
[#2] Re: jak sprawdzić jaką mam kartę graficzną w Amidze?

@banan666, post #1

Witamy...
spróbuj wpisać w CLI "whichamiga", albo ściągnij z aminetu jeśli nie masz zainstalowanego...

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2012 21:50:54 przez mallorn
[#3] Re: jak sprawdzić jaką mam kartę graficzną w Amidze?

@banan666, post #1

Fajny Blizzard z kooprpcesorem, ilość pamięci sprawdzisz pisząc w shellu komendą avail a wszystko programikiem showconfig z katalogu Sys:Tools.

Pozdrawiam
[#4] Re: jak sprawdzić jaką mam kartę w Amidze?

@banan666, post #1

Tylko że to nie jest karta graficzna, tylko karta turbo (przyspieszająca komputer - info np. tutaj). Z tego co widzę na zdjęciach, to jest nawet FPU. A ilość dostępnej pamięci powinien Ci wyświetlić system na belce. Jeśli tego nie robi to mlasknij "prawa Amiga+E" i wpisz w okienko komendę avail. Pamięć FAST to ta zainstalowana w karcie.
[#5] Re: jak sprawdzić jaką mam kartę w Amidze?

@recedent, post #4

OK, sprawdziłem tak jak mi podpowiedzieliście Panowie, na karcie jest 16mb..i teraz pytanie, czy jeśli włożę do tego blizzarda inna kość pamięci, np32mb to będzie pracowało czy nie bardzo. bo patrze że to stara kość ramu simm 72 pin, i na allegro można kupić za parę groszy takie kostki to chętnie bym doinwestował w tą kartę...
[#6] Re: jak sprawdzić jaką mam kartę w Amidze?

@banan666, post #5

Slot na tej karcie obsłuży maksymalnie sima 128MB, ale taki simm nie będzie raczej kosztował parę groszy.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem