[#1] samba i sieć znowu :-(
Witam jakiś długi czas temu pisaliśmy o problemach z samba i tango.
od tych kilku lat nie było problemu aż do dni dzisiejszych kiedy to postawiłem nowy komputer (PC) zamiast starego.
Zainstalowany jest na nim winxp .
Problem polega na tym że Amiga (samba)nie wykrywa sieci "workgroup" kiedy w okienko "host" wpisze nazwę komputera w sieci w ten czas widzę co jest na tym PC, ale przy próbie odczytania sieci "workgroup" wyskakuje tylko "searching a master browselist " i trzy wykrzykniki.
W systemie PC mam odznaczone aby był on przeglądarką lokalną, z resztą wszystkie ustawienia sa tak samo wpisane jak w poprzednim PC (tym starym)
Co ciekawe kiedy podepnę pod siec zamiast nowego PC tego poprzedniego to siec w Amidze jest poprawnie rozpoznawana.
Czy ktoś mógłby mi w tym pomóc ? podpowiediec jakąś sugestię ? plissss
[#2] Re: samba i sieć znowu :-(

@krzysiekk, post #1

Jaki system był na starym PC? Słyszałem że Vista i W7 ma już inną wersję Samby, przez co Amiga nie będzie z nimi działała. Możliwe że w którymś update dla XP, również wrzucili nową wersję i nie będzie działało.
[#3] Re: samba i sieć znowu :-(

@flops, post #2

na poprzednim XP nawet z tej samej płyty razem z sp3.
Co najciekawsze że raz zdażyło się tak że do sieci najpierw włączyła siostra swojego laptopa z VIstą potem podłączyłem swojego nowego z XP a na końcu Amigę i zadziałało prawidłowo, czyli Amiga wykryła "WORKGROUP" ale nie udało mi sie powtórzyć tego zjawiska nawet w takiej samej kolejności
[#4] Re: samba i sieć znowu :-(

@krzysiekk, post #3

Windowsowe otoczenie sieciowe jest skopane i problemy z zobaczeniem się miewają nawet komputery z różnymi wersjami okienek. Najwygodniej i najszybciej wychodzi uruchomienie serwera FTP na jednym a klienta na drugim kompie.

Pozdrawiam
[#5] Re: samba i sieć znowu :-(

@RadoslawF, post #4

Zgadzam się, ja u siebie postawiłem ftp na tym programie : KLIK . Zabawę z sambą przegrałem z kretesem, nie udało mi się wszystkiego skonfigurować.
[#6] Re: samba i sieć znowu :-(

@gorzyga, post #5

Są co najmniej dwa dobre serwery dla Amigi klasycznej, jeden z nich działa pod Morphosem, cała masa dla windowsów, serwer jest w każdej dystrybucji linuxa, są też dla maca. Skonfigurowałem wprawdzie poprawnie Sambę i Tango tyle że ich działanie z windowsem to totolotek, jak coś muszę szybko przerzucić wybieram jednak FTP, działa zawsze a dodatkowo widać prędkość transmisji.

Pozdrawiam
[#7] Re: samba i sieć znowu :-(

@RadoslawF, post #6

ja sie nie bawie z tango :D smb-handler wystarcza.

W pliku db/hosts (katalog amitcp) dopisuję linijkę
192.168.1.102  MICHALAK-A85123

ip pc z którego udostępniam folder oraz nazwa komputera.

Do tego zrobiłem plik tekstowy który uruchamiam przez c:mount
Handler = L:SMB-Handler
Stacksize =40000
Priority = 10
GlobVec = -1
Mount = 1
Startup = "C=\\MICHALAK-A85123\Amiga1  MH=192.168.2.102 U=MICHALAK"

gdzie Amiga1 to nazwa udostępnionego udziału z komputera PC
MH (masterhost) adres PC
U=Michalak - nazwa użytkownika pod XP

Zaletą takiego rozwiązania jest dysk/katalog na pulpicie (z którego możemy korzystać jak z normalnego dysku). Rozwiązanie ftp zawsze wydawało mi się bardziej skomplikowane. Zależy kto co lubi.

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2012 18:11:41 przez Mir3k
[#8] Re: samba i sieć znowu :-(

@Mir3k, post #7

Tak też można dodam ze spokojnie w kratce HOST mogę wpisać nazwę komputera np DOM Lub WARSZTAT (tak jak nazwany w systemie mam inny komputer )i wchodę bez problemu . jedyny problem jest z wyszukaniem sieci co bardzo mnie gryzie i chciałbym to rozwiązać.
W innym temacie widzę że ktoś też ma podobny problem jak ja.

Podejrzewam że problem stoi po stronie Windowsa tylko jak go ugryźć ?
[#9] Re: samba i sieć znowu :-(

@krzysiekk, post #8

Wiesz ja myślę, że taki urok tango. Polecam ten artykuł AAAAAAAAAAAAAAAAA. Z nie go wynika, że nie zawsze problemy z tango są rozwiązywalne. :P
[#10] Re: samba i sieć znowu :-(

@Mir3k, post #9

Pamiętny artykuł mam gdzieś jescze go wydrukowanego, dzięki niemu własnie kilka lat temu uruchomiłem sambę i tango dzięki
gdyby ktoś czytający ten artykuł miał jeszcze jakąś pomocną radę czekam.
[#11] Re: samba i sieć znowu :-(

@krzysiekk, post #10

Takie uroki Wingrozy :) Spróbuj na PC wyłączyć zaporę sieciową - czasami skutecznie blokuje wymianę plików w sieci lokalnej.
[#12] Re: samba i sieć znowu :-(

@Nightmare777, post #11

W winzgrozie zapora czy włączona czy wyłączona żadnego efektu działa tak jak wyzej napisąłem.
co najciekawsze że w logach samby "browse dat" wpisała się siec jak i komputery w niej zawarte hmm.
w wyedytowanym pliku "tangot100" z katalogu T: też widnieje zapis o sieci w której jestem. więc coś tango szwankuje ?
[#13] Re: samba i sieć znowu :-(

@krzysiekk, post #12

HAAAAA !

Znalazłem winowajcę.
TO TANGO !

może nie do końca rozwiąże ten problem ale zawsze coś
Znalazłem na aminecie programik SMBMounter którym można instalowac dyski udostępnione zamiast używac tango.
interfeis graficzny więc zero jakiś komend jak toś nie lubi pisac skryptów,
a i sieć jest widoczna i komputery w niej też.
wię jeżeli ktoś ma jescze jakieś siły na zabawę w SAMBĘ polecam. ten programik.
[#14] Re: samba i sieć znowu :-(

@krzysiekk, post #13

Dobrze wiedzieć - dzięki OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem