[#1] A3640 przetaktowanie samym kwarcem
mam pytanie czy po wstawieniu jedynie samego kwarca 60 mhz karta automatycznie dziala jako 30 mhz ?
czy trzeba jeszcze grzebac dalej ?

co sie dzieje przy wstawieniu kwarca 64 mhz karta idzie jako 30 mhz czy trzeba grzebac dalej przy elektronice aby uzyskac 33 mhz ? czy jest z tym duzo zabawy ? czy warto w to sie bawic ?

mam jedna plyte glowna na boku i wstepnie CPU 3640 zaklepany chcialbym odrazu to przerobic na szybsze taktowanie

jaki jest odsetek kart ktore poprostu nie chca dzialac nawet na 30 mhz ? lub sie kaszania? czy wszystkie dzialaja i niema z tym problemu ?

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2012 13:26:14 przez Blendor
[#2] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@Blendor, post #1

czy po wstawieniu jedynie samego kwarca 60 mhz karta automatycznie dziala jako 30 mhz czy trzeba jeszcze grzebac dalej?

Do 30Mhz, jesli zadziala, to zadziala od razu. Maks. to chyba 31Mhz bez modyfikacji.

co sie dzieje przy wstawieniu kwarca 64 mhz karta idzie jako 30 mhz

Nie, wogole nie rusza.

czy warto w to sie bawic?

Moim zdaniem warto sprobowac. Karta jest relatywnie tania i latwo dostepna, wiec jak cos popsujesz to niewiele tracisz a zysk z predkosci nawet na 33MHz jest calkiem niezly. Magicy na Amibay wyciagneli z tej karty 50MHz ale to juz byl pajak nie karta
[#3] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@Blendor, post #1

[#4] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@strim, post #3

ok dzieki strim za artykul czyli rozumiem ze po wstawieniu 60 mhz karta z automatu leci na 30 mhz , pytanie czy kwarc 60 mhz idzie zakupic bez problemu w sklepach np ELFA ? niby tam sa jakies kwarce ale czy to zda egzamin czy musze szukac po starych plytach PC
[#5] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@Blendor, post #4

Nawet na Allegro za grosze można kupić taki kwarc, ja ze Stacho100 przerabiałem na 33MHz w sposób opisany w artykule i chodziło bez zarzutu
[#6] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@flops, post #5

i jak karta wyraznie przyspieszyla? oplacalna zabawa?
[#7] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@Blendor, post #6

w watku ktory dostalem od strima wyczytalem ze przetaktowana a3640 nie dziala z cv64 3d czy ktos moze wie czy dziala z cv64 w wersji bez 3d?
[#8] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@Blendor, post #7

Nawet jeśli działa, to potencjalnie możesz mieć problemy z innymi kartami. Z uwagi na konstrukcje A3640, zawsze przetaktowanie CPU w niej wiąże się z "przetaktowaniem" magistrali Zorro (no może nie do końca, bo Z III jest asynchroniczna, ale timingi się zmieniają, a to może powodować problemy). Konkludując: ja bym tego nie robił.
[#9] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@strim, post #8

dzieki za informacje strim :) nie bede ruszal co oryginal to oryginal
moglbys zajrzec jeszcze do watku "a3640 kondesatory" ? mam jedno pytanko a nie chcialem w tym watku zasmiecac

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2012 13:07:40 przez Blendor
[#10] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@Blendor, post #9

A3640 Amidze 4000D 30MHz:

A3640@30MHz 22.64MIPS/5.74
1.18xA4000
HDD 2MB/s
Testowane z kartą Picasso IV na Zorro III.

Podkręcać warto.
Karta na Amidze 3000D kręci się max do 30MHz, na A4000D można wyciagnąć około 33MHz.

Chcesz z karty wycisnąć naprawdę to co potrafi?? Zrób WaitStateMod by SpeedGeek, oraz podkręć po 33MHz-40MHz.
[#11] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@tom256, post #10

tom256 dzieki zastosuje sie jednak do rady strim nie podkrecac !
mam tez GFX CV64 w amidze nie wiem jak to bedzie sie mialo do karty czy czasem sie cos nie sypnie jak bedzie to chodzilo na szybszej parze
[#12] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@Blendor, post #11

Ponoć to Picasso IV jest wrażliwa na przetakwoanie szyny.

Miałem naidzieję że bardziej ambitnie podejdziesz do tematu :P
[#13] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@tom256, post #12

aaaa chcesz zebym byl krolikiem doswiadczalnym NIE NIE:)

rozumiem podkrecac procek ktory drogi nie jest ale skoro to nie jest zbyt fajne do innych drogich pozdespolow kompa to nie dziekuje :)
[#14] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@Blendor, post #13

zastanwiam sie czy sie nie pobawic w taki upgrade karty dla zaspokojenia wlasnej ciekawosci kupic z efunzine procek 6840 33mhz
wywalic z karty 25 mhz
wlozyc oscylator 66 mhz oczywiscie przeciac sciezke i przylutowac kabelek wedlug schematu

i wtedy procek chodzi na swojej nominalnej predkosci nic nie powinno sie grzac ani glupiec ?

ewntualnie oscylator 60mhz i dziala na 30 mhz bez krecenia wersji 25mhz co powoduje niepotrzebny wzrost temperatury

czy jednak procek 25 mhz jest podatny w miare na podkrecenie i smialo do tych 30 mozna go pociagnac bez wielkiego wysilania dla CPU ?

pomysl zaczerpnelem z tej stonkitekst pod linkiem

dosc znaczny przyrost mipsow jak widac na fotkach

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2012 11:52:13 przez Blendor
[#15] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@Blendor, post #14

Widze że jednak się przełamałes. Z tego co wiem każdy 25MHz kręcił się na 33MHz. Osobiście uważam że szkoda karte kaleczyć. Wlutuj nóżki z podstawki precyzyjnej i sprawdż z 33MHz. Jak nie zadziała to 30Mhz.
[#16] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@tom256, post #15

masz racje szkoda karte kaleczyc , kupie podstawke pod oscylator wlutuje i wcisne oscylator 60mhz jak ruszy na 30mhz to bedzie piknie doom w tym porcie co mam powinien wtedy chodzic plynnie jak na pc teraz musze dostac tylko oscylator 60mhz co nie jest takie latwe maja tylko w ELFA bede chyba zmuszony zamowic

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2012 12:50:12 przez Blendor
[#17] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@Blendor, post #16

Możesz jeszcze Stacha zapytać. Ja mam jeden 60MHz, ale zostawiam sobie to zabawy.
[#18] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@tom256, post #17

dalem ogloszenie do gieldy moze ktos zauwazy bylem glupi bo kiedys mialem sterte plyt od 486
pewnei by sie jakis tam znalazl wszystko wyladowalo na smietniku

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2012 13:06:27 przez Blendor
[#19] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@Blendor, post #18

wlasnie zamowilem oscylator i podstawke z ELFA elektronik
w srode bede mial oscylator
chetnie bym kupil druga A3640 do zabawy w podkrecanie a ta co mam zostawil w oryginale
tom256 nie chcesz sie swojej a3640 pozbyc?
[#20] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@Blendor, post #19

Witam, podłączę się też do tego tematu gdyś posiadam ową kartę i na mojej nic nie dało włożenie innego rezonatora niż 50MHz. Testowałem oscylatory 54MHz, 58MHz i wspomniany wyżej 60MHz na żadnym z nich amiga nie startuje. Obecnie mam max 36.30MHz tym sposobem: http://members.iinet.net.au/~davem2/overclock/a3640.html

Nic innego się nie wymyśli, pozostaje jeszcze kwestia ze stabilnością Zorro ale tego narazie nie mogę sprawdzić.
[#21] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@superbonio, post #20

dziwna rzecz , jakiej rewizji masz karte?
kondzie wymienione ?

ja osobiscie zrobie inny knyf spowoduje ze procek w ogole nie bedzie sie przegrzewal
mam na hausie procek 68040 33 ktorego osadze zamiast 25 po wlutowaniu oscylatora 60mhz
ten procek bedzie pracowal lekkim duchem bo nie bedzie w pelni wykorzystany co najwyzej gale sie beda lekka nagrzewac ale walne jeden FAN na szufladzie od CD ktory bedzie dmuchal w dol i powinno rajchnąć

troche sie boje o CV64 i SuperBuster jak sie bedzie przegrzewac przykleje radiator i juz raz sie zyje
[#22] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@Blendor, post #21

To że włożysz procek 33MHz nic tobie nie da 040stki wszystkie się grzeją, jedne bardziej inne mniej.

Na swoją kartę włożyłem proc 68040/40 z mojego BPPC nic oczywiście to nie dało działa tak samo i nic nie idzie zrobić, grzeje się nieludzko, dlatego włożyłem z powrotem oryginalny proc 25MHz.

Co do rewizji karty mam: rev: 3.1
[#23] Re: A3640 przetaktowanie samym kwarcem

@superbonio, post #22

dotarl dzisiaj oscylator 60mhz z ELFY odrazu wziolem sie za wylutowanie 50 mhz wlutowanie podstawki i proba niestety umnie oscylator 60 mhz nie dziala amiga sie nie bootuje

takze zabawa byla ciekawa ale rachunek koncowy nieciekawy

wlozylem w podstawke oryginalny oscylator 50 mhz i amiga lata jak talala moja a3640 jest z tych nieszczesnych ktora na 30 mhz nie chce dzialac

no nic jedno doswiadczenie wiecej
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem