[#1] Chłodzenie PPC w A1200
Witam!
Może mi ktoś przesłać kilka fotek jak wygląda chłodzenie Waszych PPC do A1200. Moja ma tylko taki maleńki wiatraczek od strony slotów na RAM.
[#2] Re: Chłodzenie PPC w A1200

@123tomek, post #1

TAK wygląda oryginalne chłodzenie w tych kartach - potem DCE stosowało inne. Po drugiej stronie jest mały wiatraczek, który dmucha na radiator (czarny element z napisem Cooler :))
[#3] Re: Chłodzenie PPC w A1200

@123tomek, post #1

Moja też tak ma i działa bez zarzutu ;). Podobno niektórzy robią dziury w trapdoorze dla lepszego odprowadzania ciepła, ale u mnie nie było to konieczne.
[#4] Re: Chłodzenie PPC w A1200

@strim, post #3

Chłodzenie by phase5 jest lepsze niż to stosowane przez DCE.
1) Powietrze chłodzi również układy MACH - a bez chłodzenia grzeją się one nieźle. I przez to szybciej padają.
2) Mieści się w desktopie z zamkniętą klapką (chociaż faktycznie lepiej wywiercić otwory/zastosować siatkę w klapce). To od DCE już nie wejdzie z zamkniętą klapką - musi być ona otwarta. A wtedy nietrudno o uszkodzenie - szczególnie przy przemieszczaniu sprzętu.
[#5] Re: Chłodzenie PPC w A1200

@stachu100, post #4

Ja niestety miałem chłodzenie DCE, w którym wiatrak umarł głośną śmiercią. Teraz mam inny radiator, ale muszę pomyśleć nad chłodzeniem tych MACHów, bo rzeczywiście mocno się grzeją...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem