[#1] Obraz 30kHz z Amigi
Witam.
Zrobiłem sobie kabel RGB-VGA.
Co muszę zmienić w ustawieniach żeby uzyskać obraz na monitorze VGA?
Komputer to A600 z kick 3.1, 11MB Ram.
[#2] Re: Obraz 30kHz z Amigi

@Wojski, post #1

1. przerzucić z SYS:Storage/Monitors coś, co wyświetla 31kHz do DEVS:Monitors, np. DBLPAL, Euro72 albo Multiscan;
2. po resecie wybrac odpowiedni tryb;
3. PROFIT!
[#3] Re: Obraz 30kHz z Amigi

@Wojski, post #1

Musisz dorzucić do katalogu DEVS:Monitors pliki DBPAL,Multiscan lub np VGA z katalogu Storage. I ustawić z ScreenMode odpowiedni tryb.
[#4] Re: Obraz 30kHz z Amigi

@Wojski, post #1

tak jak wyzej wyprzedzili mnie koledzy

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2012 00:08:42 przez Blendor
[#5] Re: Obraz 30kHz z Amigi

@Wojski, post #1

[#6] Re: Obraz 30kHz z Amigi

@_arti, post #2

ewentualnie mozesz jeszcze dorzucić inne sterowniki z aminetu.
[#7] Re: Obraz 30kHz z Amigi

@Wojski, post #1

Tak jak koledzy wyżej napisali da się i nie ma z tym problemu. Weź tylko pod uwagę fakt, że obojętnie jaki tryb byś wybrał to na VGA masz max 4 kolory i będzie to działać dosyć wolno. O jakimkolwiek komforcie pracy należy zapomnieć. na Takim konfigu 99% gier Ci się nie uruchomi a te co się uruchomia będą działać z prędkością żółwia z połamanymi nogami no i w 4 kolorach.

Benedykt Dziubałtowski
[#8] Re: Obraz 30kHz z Amigi

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

99% gier Ci się nie uruchomi

Jeśli mówimy o grach to już należałoby zainwestować w scandoubler. Recenzja wewnętrznego scandoublera Indivision ECS jest w papierowym PPA#4.
[#9] Re: Obraz 30kHz z Amigi

@strim, post #8

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Obraz na monitorze VGA jest. Ale tak jak mówiliście w 4 kolorach :(
Chciałem zobaczyć jak to będzie wyglądać. Także używać na razie nie będę.
Na szczęscie mam w monitorze wejście Scart. Dzięki za pomoc.
[#10] Re: Obraz 30kHz z Amigi

@strim, post #8

Jeśli mówimy o grach to już należałoby zainwestować w scandoubler.

Olo napisał ostatnio fajny artek (można przeczytać w newsie), o ciekawym monitorze który "łapie" PAL.
Myślę że tędy droga, a monitor będzie można wykorzystać także do innych celów. Oczywiście będzie można go podłączyć za pomocą tej przejściówki własnoręcznie wykonanej. :)

Dodane: ja mam stary monitor przemysłowy CRT, który wyświetla wszystkie tryby A1200. Dobrze działa także z pecetem w standardowej rozdziałce 1024x768. Wyższe rozdziałki też działają, ale im wyżej, to trzeba zmniejszyć odświeżanie kosztem migotania.
WB na A1200 i AGA mam w standardowym 800x600 (by C=), a WHDLoad oczywiście w PALu. Nie narzekam. :)
Myślę że dobry monitor, to 99% sukcesu. Scandoublery i inne zabawki były dobre w czasach, gdy po prostu zabrakło monitorów PAL i dostępne były w miarę tanie monitory do peceta.
Czasy się zmieniły, mamy dobre monitory które czasami też oeferują PAL i takich należy szukać. :)

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2012 21:35:48 przez Andrzej Drozd
[#11] Re: Obraz 30kHz z Amigi

@Andrzej Drozd, post #10

Czasy się zmieniły, mamy dobre monitory które czasami też oeferują PAL i takich należy szukać.

Wg. mnie to zależy. Znalezienie takiego monitora wcale nie jest proste, a nawet jeśli go znajdziemy, to nie wiadomo czy wszystkie interesujące nas tryby będą sensownie obsługiwane. Mając dobry scandoubler możemy użyć dowolnego monitora VGA, a w przypadku wspomnianego Indivision ECS jakość obrazu jest nawet wyższa niż z gniazda wideo Amigi...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem