kategoria: A500
[#1] A500+ i drobna usterka
Mam w posiadaniu A500+ z rozszerzeniem pamięci 512k . Uratowałem ją przed wyrzuceniem na śmietnik , wyczyściłem w środku i na zewnątrz tak że komputer wygląda przyzwoicie . Poprzedni właściciel właściwie o nią nie dbał gdy jej używał.
Podłączyłem komputer do telewizora kabelkiem z końcówkami typu chinch (obraz monochromatyczny) i wyjścia kanał lewy i prawy.
Znalazłem kilka dyskietek po A1200 i dżojstik .
Rezultat:
Obraz jest czysty , bez zakłóceń bez artefaktów - czyli grafa ok.
Dżwięk czysty , bez zakłóceń ,szmerów i trzasków - czyli muza ok
Stacja dysków czyta dyskietki bez problemów , uruchomiłem grę elfmania - działa
Problem jaki znalazłem w tej amidze to że dżojstik działa tylko góra , dół (dżojstik sprawny działa na c-64)
W klawiaturze nie działa 10 klawiszy są po prostu martwe
Co to może być czy da się to naprawić ?
[#2] Re: A500+ i drobna usterka

@djpiotrs, post #1

A500+

Natychmiast otwórz i sprawdź czy nie wylała bateria. To może być przyczyną problemów.
[#3] Re: A500+ i drobna usterka

@strim, post #2

W środku amigi jest wszystko ok . Uruchomiłem drugą grę t-racer i w porcie dzoja nr2 dżoj działa normalnie . Znalazłem dyskietki z amosem i sprawdziłem dokładnie w edytorze klawiaturę . Niestety klawiatura nie działa dobrze jest więcej klawiszy które nie działają. Np Q i W działa a już E nie R i T działa a Y nie .... .
[#4] Re: A500+ i drobna usterka

@djpiotrs, post #3

Sprawdź piny w porcie 1 Amigi (port Mouse/Joy). Czy nie są niektóre ułamane.
Klawiatura do reanimacji, ścieżki na folii raczej poległy.
Ostatecznie możesz wypiąć końcówkę folii z kontrolera i przeczyścić delikatnie spirytusem.
[#5] Re: A500+ i drobna usterka

@djpiotrs, post #3

Pewnie przeżarta folia klawiatury.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem