Komentowana treść: CubicIDE - przeprowadzka
[#1] Re: CubicIDE - przeprowadzka
Bardziej bym się cieszył z jakichś SP do Cubica...
[#2] Re: CubicIDE - przeprowadzka
Znaczenie CubicIDE dla MorphOSowców zmalało prawie do zera po wyjściu nowego MOS SDK z edytorem Scribble. Ja Cubica od tamtej pory nie uruchomiłem nawet raz.
[#3] Re: CubicIDE - przeprowadzka

@MaaG^dA, post #1

Zastanawia mnie ile funkcjonalności CodeBlocks ma taki Cubic IDE? Właśnie zainstalowałem sobie ten pierwszy na laptopie i wygląda calkiem nieźle. Ma w opcjach genrerowanie kodu dla x86, ARM, PPC. Zastanawiam się, czy żeby wygenerować sobie taki kod to muszę go zainstalować na sprzęcie PPC, czy x86 zaemuluje jakoś PPC?

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2012 19:57:10 przez Ender
[#4] Re: CubicIDE - przeprowadzka

@Ender, post #3

No cóż.. mnie się udało "przekonać" CodeBlocks do kompilowania kodu dla amisystemów. Tyle, że bez przekompilowania paru modułów się nie obeszło.. i to mi się bardzo w tym c::b nie podoba. Reszta jest zupełnie ok. Tym bardziej, że mosowy edytorek z sdk też używa tej samej biblioteki jako edytora.
[#5] Re: CubicIDE - przeprowadzka

@MDW, post #2

To ja dziwny jestem.. nadal wolę używać CubicIDE.. może kiedyś (?) będę miał na tyle czasu aby pokonfigurować sobie Scribble... ale teraz na pewno nie..
[#6] Re: CubicIDE - przeprowadzka

@MaaG^dA, post #4

Jeżeli dobrze rozumiem to mogę próbować programować w C dla PPC w CodeBloks, a na sam koniec przerzucić kod i jeszcze raz skompilować go pod SDK dla Morphos-a? Pytam, bo na razie nie mam licencji (w bólach się rodzi jak nigdy) i chciałbym sobie poćwiczyć trochę, a ograniczenia do 30 minut działania to ostatnie czego wtedy potrzebuję. Miałeś standardowe ustawienia w C-Bloks, czy coś zmieniałeś (chodzi o kompilację dla Morphos-a i PPC)?
[#7] Re: CubicIDE - przeprowadzka

@MaaG^dA, post #5

To ja dziwny jestem.. nadal wolę używać CubicIDE.. może kiedyś (?) będę miał na tyle czasu aby pokonfigurować sobie Scribble... ale teraz na pewno nie..

Mnie od zawsze w CubicIDE/MorphED/GoldED denerwowała ta nieamigowość. To kopiowanie z Ctrl, Alt+F4, niesystemowe dziwnie działające elementy GUI. Do tego jakiś taki... crapowaty był. :) No i w pewnym momencie i tak kopilowałem z konsoli, bo ta jego konfiguracja to męczarnia. Autor jest bardzo anty jeżeli chodzi o rozwój tego programu czy oficjalne wsparcie dla nowego SDK. Jak zobaczyłem Scribble pod MUI, wszystko tak ładnie działające, skonfigurowane to się zakochałem pierwszego dnia. Nigdy już nie uruchomiłem Cubica. Nawet jeżeli miałby w czymś przewagę to nie dam rady. Nigdy się w nim dobrze nie czułem.
[#8] Re: CubicIDE - przeprowadzka

@Ender, post #6

Nic nie przerzucam. Można wprost wykorzystać c::b do generowania kodu dla AmigaOS3/OS4, MorphOS-a i Arosa (potrzebne są crosscompilatory gcc dla tych systemów).
Niestety w module podstawowym brak procesora ppc a także dostępu do specyficznych ustawień kompulatora gcc. Trzeba sobie samemu przekompilować moduł procesora.. no i potem jeszcze podłubać w skryptach...
Ale się da..
[#9] Re: CubicIDE - przeprowadzka

@MaaG^dA, post #8

Jest gdzieś jakieś howto w jaki sposób krok-po-kroku przyzwyczaić codeblocks do generowania ami-kodu?

Dzięki!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem