kategoria: A500
[#1] A500 dwa problemy - klawiatura i myszka
Witam wszystkich jako świeżak na forum
Kupiłem niedawno swoją pierwszą przyjaciółkę. Wybór padł na popularną A500. Niestety sprzedawca na allegro nie okazał się w pełni uczciwy bo amiga miała być w pełni sprawna, a nie jest :/

1. klawiatura - nie działają niektóre pionowe rzędy klawiszy, czytałem sporo podobnych tematów i opcje są dwie: folia lub układ sterujący, czy da się bez miernika sprawdzić co padło? czy ścieżki czy układ sterowania?
ew. jeśli ktoś miałby na sprzedaż te dwie rzeczy sprawne i niedrogo to bym chętnie bym przygarnął bo m.in. nie działa jeden klawisz amiga i już się kilka razy w łeb zaje.. uderzyłem sięgając pod biurko do zasilacza, aby wykonać reset

2. myszka - działa tylko w poziomie / na boki, kursor za nic nie chce jeździć w górę i w dół :/
rozkręciłem cholerę, ale nie zauważyłem niczego złego w jej bebechach, co może być przyczyną?
tak samo jak wyżej: jeśli ktoś by miał taką zbędna to przegrane

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2012 02:08:36 przez thirtyseconds
[#2] Re: A500 dwa problemy - klawiatura i myszka

@thirtyseconds, post #1

1. wyjmij wyciągnij folię, nie pomogło ? przemyj spirytem. Nie pomogło? utnij końcówkę tak gdzieś z 0,5-1 milimetr.
2. Jeśli z myszą wszytsko ok sprawdź wtyczkę/gniazdo (poruszaj w lewo, w dół, w górę). Jak zadziała chodź na chwilę tzn, że to problem z gniazdem. Jak nie to z myszą / kablem. Adapter do myszki PC na allegro to nie majątek OK
[#3] Re: A500 dwa problemy - klawiatura i myszka

@thirtyseconds, post #1

Przede wszystkim - ogłoś publicznie namiary na sprzedawcę - niech wszyscy wiedzą, że to kombinator i oszust. Po drugie - skontaktuj się z nim, napisz mu, że poinformujesz zarządców Allegro, iż taki to a taki osobnik jest nieuczciwy.

Mycha to nie problem - błyskawicznie i za grosze kupisz sprawną "klasycznie amigową", albo przejściówkę. O ile problem dotyczy myszy, a nie portu.
Z klawiaturą zrób tak, jak Kolega wcześniej doradził. Jeśli nie pomoże... Zerknij tutaj: uwalony klawikord w A500

Pozdrawiam pogodnie
Des
[#4] Re: A500 dwa problemy - klawiatura i myszka

@Mir3k, post #2

już rozkręciłem klawiaturę, oczywiście dwie śrubki wcięło i czyscilem spirytem - nic, nawet zmywaczem do paznokci próbowałem - nic

jutro pociągnę ścieżki ołówkiem i przytnę końcówkę może pomoże
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem