[#1] Pamięć w A4000 Cyberstorm
Witam
Zanabyłem Cyberstorma MK I z 128 RAMU.
Mam w A4000 16 Mega na płycie no i 128 na cyberstormowej karcie RAM Doughterboard.
Niestety w nieregularnych momentach (ciężko powiedzieć w jakich okolicznościach) WB się wiesza (zatrzymuje działania - czasem nawet podczas bootowania).
Gdzie szukać przyczyn problemu? Jakieś zworkowanie? wyjąć 16MB?
TIA
[#2] Re: Pamięć w A4000 Cyberstorm

@carrion, post #1

wyjmij sporoboj i juz wiecej nie wkladaj :) pamiec na plycie tylko spowalnia ta karte a zawsze pierwsza jest brana pod uwage pamiec na plycie po wyciagnieciu bedzie dzialac na pierwszy strzal pamiec cyber burzy

mam pytanie co robisz ze swoja stara karta? 40?

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2012 19:11:48 przez Blendor
[#3] Re: Pamięć w A4000 Cyberstorm

@Blendor, post #2

dzięki za podpowiedź - zaraz sprawdzę..

a co do pytania to hehehe
wiedziałem że spytasz... widziałem twój wpis w Giełdzie.
powiedzmy że się zastanawiam ;) dam znać jak odpale do końca 060.
[#4] Re: Pamięć w A4000 Cyberstorm

@Blendor, post #2

pamiec na plycie tylko spowalnia ta karte a zawsze pierwsza jest brana pod uwage pamiec na plycie

Nonsens! Kolejność alokacji pamięci jest zależna od priorytetu nadawanego w ramach procesu autoconfig. Priorytet można sprawdzić za pomocą np. programu SysInfo. Normalnie jest tak, że pamięć na karcie turbo zawsze będzie alokowana w pierwszej kolejności i sama obecność innej, wolniejszej pamięci (np. na płycie lub na karcie Zorro) niczego nie spowalnia. Jeśli jest inaczej, to coś w procesie autoconfig nie przebiega zgodnie z założeniami .

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2012 20:05:12 przez strim
[#5] Re: Pamięć w A4000 Cyberstorm

@strim, post #4

jakies dziwne przekonanie mialem ze jednak na pierwszy rzuto z mobo leci fast ! dzieki za sprostowanie
[#6] Re: Pamięć w A4000 Cyberstorm

@strim, post #4

OK to chyba jednak nie ta pamięć na płycie. tzn wyciągnąłem z płyty pamięć 16mb i efekt był ten sam,
ale pobawiłem się jumperem JPA wg tej strony
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=234

i za każdym razem się wywaloało aż do momętu gdy wogule tę zworkę zdjąłem.
czyli JPA OPEN. to ustawienie oznacza SLOW RAM ACCESS???
co to właściwie oznacza? bo sysinfo pokazuje podobne wyniki jak wcześniej gdy zworka była na POS 1-2.
ADoom działa tak samo szybko a Sysspeed nie wykazał jakichś wielkich różnic (tzn nie zanotowałem)

teraz Amiga mi działa z łącznie 128+16 mb i niby OK, ale mam wrażenie że zrobiłem jakieś obejście a nie rozwiązałem problem...
[#7] Re: Pamięć w A4000 Cyberstorm

@carrion, post #6

to jest pewnie cos z pamieciami na cyberstormie luknij czy czasem nie masz jakis kosci powyzej 70ns

im mniejsza wartosc tym szybszy dostep chociaz to w testach nie robi wielkiej roznicy ! ja mam kosci 70ns i 60 ns roznicy nie wychwycilem

jak ci dziala doom na cyberstormie?:)

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2012 21:52:44 przez Blendor
[#8] Re: Pamięć w A4000 Cyberstorm

@Blendor, post #7

doom działa OK :D
zresztą na A1260/80MHz podobnie ;)

przy okazji:
co robi jumper MB Burst na tej karcie?
[#9] Re: Pamięć w A4000 Cyberstorm

@strim, post #4

Co do pamięci na mobo to już narosło wiele legend.

Ja słyszałem wersję że lepiej nie obsadzać tych slotów gdy się ma pamięć na karcie Turbo. Bo zawsze coś woli sie załadowac do FastRAMu na mobo.

Inna wersja że dobrze mieć choćby 8MB, ze względu na fakt ze z RAMu FAST na mobo moga korzystać np. chipsety, a gdy jej nie ma używają CHIP.
[#10] Re: Pamięć w A4000 Cyberstorm

@tom256, post #9

Ja słyszałem wersję że lepiej nie obsadzać tych slotów gdy się ma pamięć na karcie Turbo. Bo zawsze coś woli sie załadowac do FastRAMu na mobo.

Szczerze wątpie, to musiałby być program niesystemowy. Wszystko co działa pod systemem będzie się ładowało wg. priorytetów alokacji, czyli najpierw do pamięci na karcie turbo.

Inna wersja że dobrze mieć choćby 8MB, ze względu na fakt ze z RAMu FAST na mobo moga korzystać np. chipsety, a gdy jej nie ma używają CHIP.

Chipset Amigi generalnie zawsze korzysta z Chip RAMu. Na tym polega szybkość Fastu, że nie jest współdzielony między układami specjalizowanymi a CPU.

Jedyna sytuacja kiedy coś innego pisze do Fastu ma miejsce gdy wykonywane są operacje DMA (np. z kart Zorro). Z tym, że wtedy są one obsługiwane przez Bustera, który ma w nosie czy pamięc jest na płycie głównej czy na karcie turbo. Potencjalnie mogłoby to mieć znaczenie jedynie dla kart Zorro II, wykonujących transfer DMA (gdzie górną granicą adresowania są 24 bity i one nie "widzą" pamięci powyżej). Wg. mojej wiedzy operacje DMA z chipsetu Amigi zawsze są do pamięci Chip, niezależnie od obecności Fastu i tego gdzie on jest.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2012 22:40:04 przez strim
[#11] Re: Pamięć w A4000 Cyberstorm

@strim, post #10

Dzięki za dotychczasowe podpowiedzi. po zdjęciu zworki z JMPA AMIGA jako tako działa.
dziwne objawy a dokładnie zwis mam przy próbie uruchomienia sysspeed (to coś co ma GUI w MUI)
sysinfo się odpala, inne narzędzia w MUI też, demka chodzą OK, ale sysspeed nie...
mam biblioteki 060 050 dla blizzarda sciągnięte z aminetu ale chyba to nic nie daje..
jakieś pomysły?
... bo w końcu chciałbym zobaczyć ile to ma MIPSów....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem