[#10]
Re: Pamięć w A4000 Cyberstorm
@tom256,
post #9
Ja słyszałem wersję że lepiej nie obsadzać tych slotów gdy się ma pamięć na karcie Turbo. Bo zawsze coś woli sie załadowac do FastRAMu na mobo.
Szczerze wątpie, to musiałby być program niesystemowy. Wszystko co działa pod systemem będzie się ładowało wg. priorytetów alokacji, czyli najpierw do pamięci na karcie turbo.
Inna wersja że dobrze mieć choćby 8MB, ze względu na fakt ze z RAMu FAST na mobo moga korzystać np. chipsety, a gdy jej nie ma używają CHIP.
Chipset Amigi generalnie zawsze korzysta z Chip RAMu. Na tym polega szybkość Fastu, że nie jest współdzielony między układami specjalizowanymi a CPU.
Jedyna sytuacja kiedy coś innego pisze do Fastu ma miejsce gdy wykonywane są operacje DMA (np. z kart Zorro). Z tym, że wtedy są one obsługiwane przez Bustera, który ma w nosie czy pamięc jest na płycie głównej czy na karcie turbo. Potencjalnie mogłoby to mieć znaczenie jedynie dla kart Zorro II, wykonujących transfer DMA (gdzie górną granicą adresowania są 24 bity i one nie "widzą" pamięci powyżej). Wg. mojej wiedzy operacje DMA z chipsetu Amigi zawsze są do pamięci Chip, niezależnie od obecności Fastu i tego gdzie on jest.
Ostatnia aktualizacja: 03.04.2012 22:40:04 przez strim