[#1] Konwerter SCART-HDMI Unitek Y-6250 problem z obrazem
Kupiłem w grudniu konwerter SCART-HDMI Unitek Y-6250 (sprzedawany też jako LKV362) - miał służyć do podłączenia Amigi do monitora LCD LG 22 cale przez złącze HDMI.
Do połączenia Amigi 1200 z konwerterem zrobiłem kabel SCART RGB według schematu z tej strony:
Amiga Scart RGB
Konwerter po włączeniu Amigi wykrywał sygnał i ustawiał się w trybie CVBS, w rezultacie ekran był czarny (to samo mam na standardowym prostym kablu SCART do Amigi).
Zauważyłem, że konwerter ustawia się w tryb RGB dopiero wtedy, jak odlutowałem we wtyczce SCART pin nr 16 i podłączyłem go po uruchomieniu Amigi i ustawieniu się konwertera w tryb CVBS.
Jeśli pin nr 16 we wtyczce jest podłączony na stałe, konwerter nie przechodzi do trybu RGB po włączeniu Amigi.
Na razie rozwiązałem to w prowizoryczny sposób - na pinie nr 16 we wtyku SCART zamontowałem włącznik. Działa, tylko czy takie rozwiązanie jest bezpieczne dla Amigi i konwertera?
Z Amigą 500 jest to samo.
Sprawa druga - kiepska jakość obrazu. Za małe nasycenie koloru zielonego, przez co wyświetlany obraz ma lekki fioletowy zafarb. Nie znam przyczyny, dlaczego tak jest.

Do testów pod ten konwerter podpiąłem dekoder TV Ferguson 7018UCI - na monitorze obraz żyleta! Po włączeniu dekodera normalnie pojawia się obraz w trybie RGB.
Czy Amiga nie jest w takim razie w pełni zgodna ze specyfikacją sygnału PAL? Dlaczego dekoder i odtwarzacz DVD wyświetlają bez problemu obraz na LCD przez konwerter, a Amiga nie?

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2012 00:01:25 przez Nightmare777
[#2] Re: Konwerter SCART-HDMI Unitek Y-6250 problem z obrazem

@Nightmare777, post #1

Jak wiesz sygnał Scart pin nr 16 jest RGB switch. Zależnie od poziomu 0-0,4V comp 1-3V RGB.
Spróbuj wywalić ten rezystor ja go nigdy nie stosowałem i wszędzie było ok.
Jeśli nie pomoże zmierz napięcie na tym pinie przy włączaniu oraz przy normalnej pracy.
Może jest jakiś spadek napięcia.
[#3] Re: Konwerter SCART-HDMI Unitek Y-6250 problem z obrazem

@Nightmare777, post #1

Forumowicz @LuKeJerry sam opracował i zbudował konwerter Amiga RGB - HDMI.
Pokaz (bardzo udany) był na ostatnim AmiWawa.
Radzę zasięgnąć rady u niego.
[#4] Re: Konwerter SCART-HDMI Unitek Y-6250 problem z obrazem

@stachu100, post #3

Wooww. To widzę, że coś ważnego mnie ominęło :/ To wszystko przez piwo...
[#5] Re: Konwerter SCART-HDMI Unitek Y-6250 problem z obrazem

@Dark_luke, post #2

Wiem, że podanie napięcia na pin nr 16 uruchamia tryb RGB. U mnie jest 1,89V to na pewno nie to. Robiłem też testy z baterią 1,5V i było to samo. Obraz z dekodera DVB-S wyświetlał się od razu, a z Amigi pojawiał się dopiero po uruchomieniu Amigi i podaniu napięcia z baterii na pin nr 16.
Ten sam problem jest na dwóch różnych kablach i na dwóch Amigach.
Na TV LCD Samsung 37" problem nie występuje.

Pamiętam, że niektóre TV LCD też sprawiały problemy po podłączeniu Amigi do SCART kablem RGB - wyświetlały biały lub czarny obraz. Może to ta sama przyczyna?

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2012 23:19:35 przez Nightmare777

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2012 23:21:44 przez Nightmare777
[#6] Re: Konwerter SCART-HDMI Unitek Y-6250 problem z obrazem

@stachu100, post #3

A to bardzo ciekawe! Dzięki za info :)
[#7] Re: Konwerter SCART-HDMI Unitek Y-6250 problem z obrazem

@stachu100, post #3

czy na pewno on opracowal ?
Na pewno dopasowal zeby obraz z Amigi byl wyrazny.
[#8] Re: Konwerter SCART-HDMI Unitek Y-6250 problem z obrazem

@Norbert, post #7

A może jakieś konkrety? Co i jak, można z tego skorzystać?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem