[#1] Amiga4000D(T)

tekst pod linkiem

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2012 15:02:49 przez Blendor
[#2] Re: Amiga4000D(T)

@Blendor, post #1

:D
Każdy orze ja może :P

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2012 15:32:56 przez Tom Rain
[#3] Re: Amiga4000D(T)

@Tom Rain, post #2

Ciekawy jestem czy napęd optyczny ma przystosowany do pracy w tej pozycji ?

Pozdrawiam
[#4] Re: Amiga4000D(T)

@RadoslawF, post #3

byly modele z specjalnym zaczepem do cd faktycznie , ale ciekawe jaki on ma pewnie przytrzymuje palcem do zamkniecia szuflady a potem wsluchuje czy tacka dodusila plyte czy plyta spadla
[#5] Re: Amiga4000D(T)

@Blendor, post #4

znakomita większość napędów ma zaczepy na tacce i pracuje w pionie więc naprawdę nie ma się czym jarać :]
[#6] Re: Amiga4000D(T)

@Kilos, post #5

znakomita większość napędów ma zaczepy na tacce i pracuje w pionie więc naprawdę nie ma się czym jarać

Oczywiście. Masz rację. Ciekawe dlaczego inni tak się naśmiewają. Czyżby o tym nie wiedzieli?
[#7] Re: Amiga4000D(T)

@Blendor, post #4

pewnie przytrzymuje palcem do zamkniecia szuflady a potem wsluchuje czy tacka dodusila plyte czy plyta spadla

HISTRORIA CD-ROM
[#8] Re: Amiga4000D(T)

@TUPCOM, post #7

Czytałem ten artykuł. Poprawcie mnie jeśli źle piszę ale wielosesyjność jest na płatach cd-audio. W artykule pisze, że wprowadzono ją dopiero wtedy gdy powstały płyty cd-r.

Benedykt Dziubałtowski
[#9] Re: Amiga4000D(T)

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

wielosesyjnosc na plytach audio? plyta audio musi byc raz nagrana i raz zakonczona niema dogrywania ani multisesji jest tylko jedna sesja

TUPCOM co chcesz mi udowodnic tym artykulem ? historie cd ?
ja tu pisze o fizcznej niemozliwosci zeby w niektorych napedach plyta lezala bokiem aty mi wskazujesz smieszne artykuly :) zeby nie bylo , bylem przed chwila na amidze a w tym pokoju mam sterte dvd i cd napedy :) wziolem pierwsze lepsze LG do lapy otwarlem szuflade wlozylem plyte i sobie spadla bo to normalne skoro niema zaczepu to jak ma sie trzymac :) na klej ? chyba ze mam nagrac tobie jeszcze filmik na youtube zebys widzial jak to fizycznie wyglada?

druga sprawa post nie jest w sensie wysmiewania tylko w sensie pomyslu tego kogos :)

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2012 20:07:01 przez Blendor
[#10] Re: Amiga4000D(T)

@Blendor, post #9

Aż z ciekawości sprawdziłem, na 6 napędów przeze mnie posiadanych w komputerach stacjonarnych tylko jeden nie miał ząbków - stara Toshiba DVD SDM-1612.
[#11] Re: Amiga4000D(T)

@gorzyga, post #10

gorzyga to faktycznie trafiles bo ja na okolo 8 napedow mam zaczep tylko w jednym ! dzisiaj tego juz nie robia bo napedy bokiem sa bardzo rzadko stosowane kiedys to stosowal dell ibm w kompach fabryczych czesto mozna spotkac na poczcie czy w banku ale nie dzisiaj bo poco to komu?
[#12] Re: Amiga4000D(T)

@gorzyga, post #10

W Amidze bardziej spodziewał bym się napędu CD niż DVD.
Dla malkontentów dopiszę że owszem wiem że się da podłączyć i używać napęd DVD.

Pozdrawiam
[#13] Re: Amiga4000D(T)

@Blendor, post #9

a potem wsluchuje czy tacka dodusila plyte

Chodziło mi głównie o to, że nie tacka dociska ("dodusza") płytę.

ale ciekawe jaki on ma pewnie przytrzymuje palcem

To nie jest wyśmiewanie?
Dopiero w odpowiedzi na mój post wyjaśniasz.

Nie musisz mi niczego udowadniać. Pracowałem dosyć długo w branży IT (fabryka "składaków" znanej sieci (nie marketów) ).
Owszem niektóre napędy nie mają zaczepów, ale jak to Kilos napisał
znakomita większość napędów ma zaczepy na tacce i pracuje w pionie

Myślę, że skoro ten napęd jest zamontowany do pracy w pionie to jest do tego przystosowany.
Więc po co takie dyrdymały? Chyba nikt nie jest na tyle niemądry aby z pierwszym lepszym CDkiem takie rzeczy robić. A jeśli ktoś tak zrobił to pewnie już ma inny napęd bo się przekonał, że błąd popełnił. Wszak nikt nie jest nieomylny.

To nie miał być kij w mrowisko.

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2012 20:34:58 przez TUPCOM
[#14] Re: Amiga4000D(T)

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

w artykule jest napisane
[#15] Re: Amiga4000D(T)

@RadoslawF, post #12

Ja mam do fast ata podpięty napęd DVD i z AllegroCDFS bardzo ładnie współpracuje, czyta bez problemu UDFy, a także multisesyjne płyty DVD-R/RW nagrane we wbudowanym w Windows 7 narzędziu do wypalania.

Blednor: większość to w miarę nowe napędy, najstarsza jest właśnie ta wspomniana Toshiba. Ząbki miają miedzy innymi LiteOn LH-20A1S, Pioneer DVR-216D i DVR-218L.
[#16] Re: Amiga4000D(T)

@gorzyga, post #15

ja mam naped dvd puki co jeszcze bez fast-aty , tez nagrywam w multisesji nd dvd-rw i pod osem 39 ladnie mi wszystko dziala

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2012 20:50:45 przez Blendor
[#17] Re: Amiga4000D(T)

@Blendor, post #1

To wcale nieglupi pomysl. Wiele komputerow typu desktop "fabrycznie" bylo przystosowanych to ustawiania ich w pionie, np w komplecie byly podstawki. Wada tego rozwiazania jest jedynie kolor blachy pod spodem. Jesli chodzi o chlodzenie - same korzysci. Cieple powietrze idzie przez cala obudowe Amigi, zeby "wypasc" przez zasilacz. Chlodne zasysane jest od spodu (przez otwory pod kartami rozszerzen). Ja mojego dekstopa nie bede "stawial", bo podoba mi sie taki jaki jest - pod monitorem, ale pomysl ciekawy jak juz pisalem.

Aha, wszystkie napedy szufladkowe jakie mam w domu (poza jednym cienkim - notebookowym w jednym z lapkow) moze pracowac w orientacji pionowej - ma zabki. ;)
[#18] Re: Amiga4000D(T)

@jw_amigowiec, post #17

O to, to.
[#19] Re: Amiga4000D(T)

@Blendor, post #9

wielosesyjnosc na plytach audio? plyta audio musi byc raz nagrana i raz zakonczona niema dogrywania ani multisesji jest tylko jedna sesja

oczywiście, że można dogrywać ścieżki cd-da w trybie TAO (track-at-once) taka nie zamknięta płyta będzie widoczna tylko w nagrywarce, ale po sfinalizowaniu także w stacjonarnym CD-Playerze, gdyby nie było to możliwe stacjonarne nagrywarki Audio-CD nie miały by racji bytu.
[#20] Re: Amiga4000D(T)

@Kilos, post #19

to zmienia kolej rzeczy :) calkowicie

nie zrozumielismy sie faktycznie skladanki mozna robic z roznych plyt cd-audio ale nigdy jako multisesja nie bedzie ona widziana w odtwaraczu cd a chyba oto nam chodzi :)
ktoras sesja musi byc zakonczona inaczej mozna sobie dogrywac i dogrywac nic to nam nieda
normalny stacjonarny cd nie widzi multisesji

zle benedytka zrozumialem

on mial chyba na mysli ze mozna miec plytki cd-audio w multisesji i sobie je sluchac ?
NIE NIE MOZNA

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2012 21:19:12 przez Blendor
[#21] Re: Amiga4000D(T)

@Blendor, post #20

tak, ale nie do końca, bo owszem "normalny" CD-Player czyta zawsze tylko pierwszą zamkniętą sesję z płyty, ale od jakiegoś czasu nie jest to już regułą dlatego, że nowsze konstrukcje które ogarniają mp3 i inne formaty radzą sobie także z wieloma sesjami na płycie ;)
[#22] Re: Amiga4000D(T)

@Kilos, post #21

byc moze , ja jednak nie slucham tandety :) wole stare dobre sprawdzone cd najlepiej do polowy lat 90tych moze byc yamaha moze byc sony rotel dzisiejsze drogie zabawki nie licza sie dla mnie :)
[#23] Re: Amiga4000D(T)

@Blendor, post #11

dzisiaj tego juz nie robia bo napedy bokiem sa bardzo rzadko stosowane kiedys to stosowal dell ibm w kompach fabryczych czesto mozna spotkac na poczcie czy w banku ale nie dzisiaj bo poco to komu?

Vobis stosuje takie rozwiązania. Oni kochają takie małe obudowy. Wiem to z własnego doświadczenia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem