[#1] A1200 - coś tu siada...
Witam

Zaczynam od problemów:

1. Po instalacji najnowszej wersji WHDLoad - wszystkie gry przestały działać, dziwne też to jest że przestały działać gry instalowane z CD (Nemac4, Genetic Species) oraz Misja Harolda i inne. Gry spod WHDLoad wywalają mi błąd pamięci za każdym razem i resetują kompa. Instalowałem 4 wersje WHDLoad i zawsze to samo.

2. Postanowiłem zainstalować czysty system 3.1 - wszystko niby działa - ale po zmianie rozdzielczości lub zmniejszeniu kolorów komputer się resetuje i już nie uruchamia się (czarny ekran). Zaznaczam iż nie zauważyłem wcześniej żadnych zmian i artefaktów na pulpicie - więc AGA powinna być sprawna. Nie mogę tak samo zainstalować systemu 3.5 oraz 3.9 - przy instalacji komputer się zawiesza. Jedynie tylko 3.1 oraz 3.0 jako tako się instalują i dalej nic nie mogę zrobić.

3. Wcześniej miałem awarię FastATA2 - o czym pisałem TUTAJ i działał, sterowniki najnowsze - wykrywał mi 4 urządzenia bez problemów. Od wczoraj po uruchomieniu raz widzi dwa a raz po ponownym resecie 4 urządzenia - przy czym jeden dysk zaczął głośno chodzić (8GB). Czasami zdarza się iż w ustawieniach (po wywołaniu lewym przyciskiem myszy przy uruchamianiu) widzi mi 4 urządzenia a po załadowaniu systemu tylko 2.

4. Mam kartę turbo z Elboxu 030 bez koprocesora plus pamięć 8Mb - wcześniej działało jak należy a teraz przy uruchamianiu gry np. Nemac4 - wywala mi że mam pamięć uszkodzoną. Wymieniłem na inną i tak samo się dzieje ale tylko przy grach.

Siedzę przy tym dwa dni i nie daje już rady

Edit:

Instalacja bez karty turbo i FastATA2 - przebiega bezproblemowo i zmniejszenie kolorów i rozdzielczości nie zawiesza komputera - czyli niby jest OK.

Instalacja tylko z kartą turbo i z zmianami pamięci daje efekt taki sam jak wyżej napisałem - czyli być może coś nie tak z kartą turbo może być.

Instalacja tylko z FastATA2 - dzieje się prawie tak samo jak powyżej opisałem, przy czym dalej mam takie cyrki z wykrywaniem urządzeń, raz dwa a raz cztery widzi.

Zapomniałem w pospiechu dopisać.

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2012 21:38:09 przez (V)(I)mothe(P)
[#2] Re: A1200 - coś tu siada...

@(V)(I)mothe(P), post #1

tasmy od dysku na 100% dobre?
ja przy uszkodzonej tasmie mialem jaja ze polowe komputera w proszek rozebralem i bylem juz ku upadku jednak cos mnie piklo podstawic inna tasme nową i komputer ruszyl a teaz mi sie podobne jaja dzialy
[#3] Re: A1200 - coś tu siada...

@Blendor, post #2

Taśmy powinny być dobre - w sumie są nowe, praktycznie nie były używane, tylko leżały sobie na lepsze czasy. Dla możliwej poprawy samopoczucia, sprawdzę z innymi taśmami - może się uda.
[#4] Re: A1200 - coś tu siada...

@(V)(I)mothe(P), post #3

to zmienia kolej rzeczy , ale dla sw spokoju podstaw inne tasmy
[#5] Re: A1200 - coś tu siada...

@Blendor, post #4

To że wb 3.5 i 3. się nie instaluja wskazuje na problem z partycjami dysku! a co konkretnie przeinstalowałeś oprócz wb?
[#6] Re: A1200 - coś tu siada...

@(V)(I)mothe(P), post #1

Jak dla mnie to zasilacz albo kondensatory na płycie A1200 Ci się kończą. Zacząłbym od zmiany zasiłki na inną. Kondensatorów też nie zaszkodzi wymienić - to zawsze jest wskazane w przypadku dwudziestoletniego sprzętu...

Jak sam mówisz - na gołej płycie działa, po dołożeniu dopały/aty zwiechy - czyli zwiększony pobór prądu powoduje zwis.

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2012 22:32:23 przez altcomputing
[#7] Re: A1200 - coś tu siada...

@(V)(I)mothe(P), post #3

Może jednak te rezystory padły na facie,kiedyś gadałem o tym z serwisem Elboxu.Spróbuj jeśli możesz obniżyć PIO do 3,albo 2,jeśli dasz radę.

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2012 22:40:12 przez Grisza
[#8] Re: A1200 - coś tu siada...

@Cri1001010, post #5

Być może jest problem z dyskiem twardym - dziwnie się zachowuje.
Wcześniej nie było problemu z nim i system 3.5 i 3.9 miałem zainstalowany (mam zrobione własne kopie systemu już skonfigurowane pod siebie).
[#9] Re: A1200 - coś tu siada...

@Blendor, post #4

Niestety z innymi taśmami nic nie dało, więc problem leży gdzie indziej.
[#10] Re: A1200 - coś tu siada...

@altcomputing, post #6

Przejrzałem wszystkie kondensatory i wydają mi się w porządku, nie ma ani jednego napuchniętego ani też nic się z nich nie wylewa. Sprawdzałem zasilacz i też raczej w porządku - nie mam jak zmierzyć jakie daje napięcie (muszę z pracy przywieźć sprzęt). Mam jeszcze jeden zasilacz - to sprawdzę.
[#11] Re: A1200 - coś tu siada...

@(V)(I)mothe(P), post #1

Add 1.

sproboj uruchomic WHDLOAD bez klucza (zmien mu nazwe w S: i L:)

Add 2.

nie realne - ale odpalilbym VirusZ i przeskanowal dysk

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2012 11:11:48 przez HOŁDYS
[#12] Re: A1200 - coś tu siada...

@Grisza, post #7

Właśnie co do tego FastATA2 - może tak być że przy wcześniejszym uszkodzeniu coś tam nawaliło i z czasem teraz wychodzi.

Podłączyłem FastATA2 pod jeszcze dwie płyty główne 2B oraz 1D.4 i dzieje się dokładnie to samo. Więc raczej wydaje mi się że FastATA2 padła (lub pada powoli).

Twarde dyski i napęd CD/DVD podłączyłem przez dwie różne przejściówki (Hard Disk Kit 3,5) niby działa, ale ten jeden dysk na którym mam systemy głośno chodzi i długo wgrywa system, ale nie do końca po czym się komputer zawiesza. Czyli jeden HDD tez siada i być może przez FastATA2 się popsuł.

Karta Turbo jak na razie działa - chodzi na drugim kompie z nową pamięcią, więc zobaczymy czy coś się będzie działo..
[#13] Re: A1200 - coś tu siada...

@HOŁDYS, post #11

Uruchamiałem i tak i tak - na rożne sposoby i na rożnych systemach.

Realne - i wydaje mi się iż to wina właśnie twardego dysku jest jak powyżej opisałem. Muszę teraz wszystko sobie poprzegrywać z pozostałych i sprawdzić (tylko teraz brak czasu na to). Trzeba będzie zamówić w eFunzine i to z 3 - tak na zapas.
[#14] Re: A1200 - coś tu siada...

@(V)(I)mothe(P), post #13

Poradziłem sobie ze wszystkimi problemami, więc wątek można zamknąć
[#15] Re: A1200 - coś tu siada...

@(V)(I)mothe(P), post #14

co bylo?
[#16] Re: A1200 - coś tu siada...

@Blendor, post #15

FastATA - niestety była prowodyrką całego zamieszania (prawdopodobnie zaczęła siadać powoli od tej wcześniejszej awarii - dałem do naprawy znajomemu może coś z nią zrobi).

Podsumowując, straty są następujące - FastATA2, napęd CD, Pamięć 8Mb i twardy dysk 8 GB.

:D
[#17] Re: A1200 - coś tu siada...

@(V)(I)mothe(P), post #16

czyli bylem blisko cos z dyskami
podobne objawy szalenst mialem przy skopanej tasmie hdd
[#18] Re: A1200 - coś tu siada...

@(V)(I)mothe(P), post #16

szkoda...trzymam kciuki zeby koles naprawil
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem