[#1] Klawiatura "na smyczy"
Jak w temacie. Swego czasu pojawił się artykuł pod w/w tytułem. Mam pytanie, czy ktoś wykonał ten wynalazek i z jakim skutkiem?
Piszę ponieważ przełożyłem moją a1200 z desktopu do obudowy i pozostał mi problem klawiatury. Postanowiłem z godnie z opisem wykonać ten układ, jednak po zmontowaniu, założeniu i włączeniu amigi efekt jest taki, że czy w shellu czy jakimś edytorze tekstu klawiatura nie działa. Pojawia się jedynie średnik który po naciśnięciu dowolnego klawisza biegnie aż do czasu wyłączenia programu. Znając życie to pewnie jakiś drobiazg, jednak proszę o pomoc.
[#2] Re: Klawiatura "na smyczy"

@sp9qzv, post #1

To zadziała jeśli użyjesz klawiatury z "duzych" Amig lub od A500.
Można też zastosować pecetową, ale należy wykonać odpowiedni interface.
[#3] Re: Klawiatura "na smyczy"

@Norbert, post #2

Dodam że wykonałem drugi układ z artykułu "Podłączenie klawiatury od CDTV do A1200", oczywiście podłączenie na ps2 pod klawiaturę PC. Jednak efekt jest podobny. Różnica polega na tym iż poza średnikami pojawiają się inne znaki.
[#4] Re: Klawiatura "na smyczy"

@sp9qzv, post #3

Jak już kolega napisał wyżej, trzeba wykonać odpowiedni interfejs (lub kupić). Np. taki. Nie może tak sobie po prostu podłączyć klawiatury od PC.

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2012 18:29:54 przez strim
[#5] Re: Klawiatura "na smyczy"

@strim, post #4

OK. Dziękuję Panowie za uwagi. W tej sytuacji poszukam coś w necie do kupna albo do zrobienia. Dziękuję za linka do stronki. Nie ma co kombinować bo można tylko popsuć :D. Dodam że to samo działo się jak podłączyłem oryginalną klawiaturę amigową przez ps2. Temat uważam za zamknięty. Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2012 19:02:55 przez sp9qzv
[#6] Re: Klawiatura "na smyczy"

@sp9qzv, post #5

Najtaniej wyjdzie zrobic interface na PIC1F84.
Na Aminecie masz kilka takich projektow.
Ja uzylem MMKeyboard. Dziala wysmienicie.

Podobny artykul zostal zamieszczony w Magazynie Amiga.
Tutaj masz ten opis
[#7] Re: Klawiatura "na smyczy"

@Norbert, post #6

a nie chciałby ktoś wykonać kilku takich interfejsów?
Ewentualnie zaprogramować samego PICa?
[#8] Re: Klawiatura "na smyczy"

@Mir3k, post #7

No tak, ale ja nie programuję :) Może coś znajdę w necie, chyba że ktoś ma na zbyciu?
[#9] Re: Klawiatura "na smyczy"

@sp9qzv, post #5

miało być do posta #6

16F84

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2012 21:29:19 przez 11MASTEr
[#10] Re: Klawiatura "na smyczy"

@11MASTEr, post #9

Witam,

Jak by ktoś potrzebował to mam możliwość zaprogramowania PIC-a.
Okolice Wrocławia.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem