[#1] Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?
Jeśli do Amigi 500 dołożymy tylko pamięci fast (np. 4MB) to o ile jest szybsza od klasycznej A500 z 0,5chip/0,5slow?
[#2] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@conrdd, post #1

około 20-25 %
[#3] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@conrdd, post #1

Tak czy siak, ile by tego nie było w procentach - przyspieszenie jest wyczuwalne. Aczkolwiek pamiątka chip - te 2 mega - to rzecz wysoce pożądana. Niemniej - i bez rozbudowanego chip ram, każdy kawałek pamięci fast zwiększa komfort pracy z systemem, niezależnie od wersji sytemu i zastosowań komputera.

Serdelki
Des
[#4] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@Des, post #3

Jesteś pewny że będzie wyczuwalne ?
Moje doświadczenia z Amigami wskazują że zauważalne przyśpieszenia są od stu procentowych, mniejsze zauważysz tylko jeśli nałogowo katujesz procesor mocno obciążającymi aplikacjami w stylu renderowanie grafiki, tam zauważysz że zamiast w dziesięć minut program skończył w osiem.

Pozdrawiam
[#5] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@RadoslawF, post #4

Mhm. mam tę pewność.
Ja się grafiką głównie bawię. Nawet i takimi zabytkami, jak Sculpt Jeśli już Sculpt, to na A500, z dyskietki odpalany, dla zachowania klimatu.
No i w tym przypadku da się przyspieszenie wyczuć. I ogólny komfort zabawy - im więcej fast ram, tym wygodniej, można w ram sporo upchać, bez konieczności sięgania po kolejną dyskietkę.
Tak, wiem że to bardzo oldskulowe zabawy, ale - raz na jakiś czas - lubię do tego wracać. W sumie po to mam A500.

Serdeczności
Des
[#6] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@conrdd, post #1

A ja mam pytanie: ile MIPS ma goła A500 wg SysInfo?
[#7] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Moja A2000 z Fastem ma 702 dryhstony i jest to 1,32 prędkości A600, Mipsów ma 0,73, pięćsetki pod ręką nie mam żeby zmierzyć.

Pozdrawiam
[#8] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@RadoslawF, post #7

Masakra z tą wydajnością Amig...
Taki Acorn Archimedes z zegarem 8Mhz ma 4728 Dhrystones, 4,82 MIPS, a rok produkcji tego cuda to 1989...
[#9] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@azazel44, post #8

Milion razy wałkowane było, że MIPSy i inne pierdoły nie są jednostką BEZWZGLĘDNĄ. Mają sens tylko w przypadku pomiaru tym samym programem kompatybilnych sprzętów. Amigowe SysInfo nawet tego warunku nie spełnia. Nie obsługuje poprawnie procesorów 060, pokazuje bzdury w przypadku emulatorów, jego wskazania są uzależnione od częstotliwości odświeżania ekranu...

Ciekawe czy kiedyś amigowcy dojrzeją do odesłania tej strychniny do krainy wiecznych łowów...
[#10] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@Daclaw, post #9

Są jednostką bezwzględną gdyż pomiar jest uzyskany gdy dotyczy amigi a nie emulatora i jest ona z tym programem jak najbardziej kompatybilna każda amiga , co do 060 nie wykrywa go jako 060 ale jego instrukcje już tak, a po za tym mowa o a500 i 68000

Ciekawe czy kiedyś amigowcy dojrzeją do odesłania tej strychniny do krainy wiecznych łowów...
NO COMMENT
[#11] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@azazel44, post #8

Coś nie tak z liczeniem wydajności w tym Acronie.
Ta sama A2000 co poprzednio ale włączyłem kartę 2630 czyli procesor 030/25MHz, wynik to 4496 dryhstonów, 8,49 razy szybsza od A600 i 4,69mipsów.

Mam wrażenie że wyniki jakie podałeś nie dotyczą modelu z 89 roku a tego z 90.
A tam masz procesor ARM3 z zegarem 25MHz i wyniki wychodzą porównywalne z 030/25MHz.

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2012 11:20:36 przez RadoslawF
[#12] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@RadoslawF, post #11

Na samym dole jest specyfikacja i wyniki wydajności

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2012 12:06:10 przez azazel44
[#13] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@RadoslawF, post #11

To już drugi raz podał inny model archimedesa, niż myślał że podał :) Się uparł no :)

edit----
A nie sorry, wersja z 1989. Rzeczywiście pisząże ma tyle mipsów, piszą też że 680007MHz ma od 0,5 do 2 mipsów :) Zależy jakie instrukcje procesor wykonuje :)

The Archimedes did not have the custom graphics chips that the Amiga did, however, such as the "Fat Agnus" chip with its powerful bit blitter that made the Amiga very fast at bitmap manipulation; the Archimedes outperformed the Amiga easily for 3D applications but the Amiga retained an edge in 2D

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2012 12:20:39 przez kjb666
[#14] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@kjb666, post #13

Cały czas piszę o Archimedesie A3000. Zarówno w wersji 89 i 92 są procesory ARM2, dwie różne rewizje, ale tak samo wydajne.

Dopier Archimedes A5000 posiada procesor ARM3 z zegarami 25 i 33Mhz, a wydajność to odpowiednio 19557 Dhrystones i13,75MIPS oraz 22809 Dhrystones i 17MIPS.

Amigi biednie wypadają pod tym tym względem

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2012 12:32:39 przez azazel44
[#15] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@azazel44, post #14

Nie bardzo wierzę w tak dużą różnice prędkości między motorolą a ARM, pamięta ktoś jeszcze pierwszy popularny komputer kieszonkowy Palm ? był na procesorze motorli a nie ARMa, gdyby faktycznie była tak wielka różnica w wydajności producenci Palma wybrali by szybszy procesor.

Pozdrawiam
[#16] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@RadoslawF, post #15

[#17] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@Cri1001010, post #10

Są, ale tylko w przypadku użycia tego samego programu w tej samej wersji, zauważ, że w programie Everest dla PC piszą, że nie można porównywać dwóch wyników z różnych wersji programu. Nie wiadomo z jakich testów składa się program testujący dla Acorna a z jakich sysinfo. MC68000 automatycznie jest ograniczone do max 1-2MIPS przy zegarze 8MHz, bo dostęp do szyny odbywa się w 4 cyklach, a dostęp do 32-bitowych wartości w 8, i dotyczy to tylko instrukcji, które potrafią się wykonać w trakcie tych 4 cykli, dlatego 68000 ma wydajność 0.74MIPS przy zegarze 7MHz.

Jeśli ARM potrafi czytać dane z szyny co jeden cykl zegara, to od razu dostaje 4x kopa. Jeśli ma 4.8MIPSa przy 8MHz, to albo do testów zostały użyte instrukcje w większości jednocyklowe i kilka dwucyklowych, albo ten procesor ma większość instrukcji wykonywanych w jednym cyklu. Poza tym jeśli ARM2 wykorzystywał 32-bitową szynę danych, to z miejsca bije MC68000 z 16-bitową szyną.
[#18] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@rafgc, post #17

technologia RISC-arm wykorzystana w ppc
CISC- 68000

nie ma co porównywać ! i rozpisywać 68000 vs ARM
[#19] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@azazel44, post #16

Porównanie tych samych gier nie wpływa korzystnie na Archona, jest tak samo a na Amidze bywa więcej kolorów, wrażenie robią dopiero pozycje których na Amidze nie było a na Arhonie chodzą naprawdę płynnie jak Wolf3D czy przygotówka z widokiem jak z Wolfa.

Pozdrawiam
[#20] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@Cri1001010, post #18

No to nie wiem po co to całe porównanie, MHz nie są wymiernikiem prędkości procesora (powinno się podawać w DMIPS/MHz jak to bywa w mikrokontrolerach), prócz częstotliwości istnieje jeszcze coś takiego jak architektura i szerokość szyny danych.
[#21] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@rafgc, post #20

Jest dużo różnych ważnych rzeczy oprócz częstotliwości pracy. Np. ile układ ma dekoderów, czy ma potok, a jeśli tak to jaki długi. Czy może jednocześnie przetwarzać 1 instrukcję czy też więcej (superskalarny). Jakie są opóźnienia w dostępnie do pamięci podręcznej i zewnętrznej. Jak szybko przeładowuje kolejkę instrukcji. itp. itd.
[#22] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@Daclaw, post #9

Milion razy wałkowane było, że MIPSy

wałkowane było, że Megaherce, nie MIPSy, był nawet taki filmik "Megahertz Myth"

Amigowe SysInfo nawet tego warunku nie spełnia. Nie obsługuje poprawnie procesorów 060, pokazuje bzdury w przypadku emulatorów, jego wskazania są uzależnione od częstotliwości odświeżania ekranu...

tak się składa, że spełnia i to bardzo dobrze, bo działa na gołej A500. do testowania 060 jest SysSpeed.

na emulatorze możesz obliczyć np na prędkości encodowania mp3 w stosunku do oryginalngo procka. ja kiedyś obliczyłem, że pod MorphOS 1.4.5 na 603e 240MHz emulowana 68k z JIT ma wydajność 110 MIPS (+/- 5 MIPS), pod AmigaOS 4.0 emulacja 68k z JIT jest o połowę wolniejsza. niedawno stając się posiadaczem MC68060 66MHz (87.70 MIPS) porównałem demo TBL - Starstruck (AGA) i na prawdziwym procku chodzi wolniej niż na emulacji 68k z JIT pod MorphOS, dokładnie tak jak to kiedyś obliczyłem. emulacja procesora 68k z JIT w MorphOS rozwaliła prawdziwy MC68060 już na PowerPC 603e (nie sugeruje się tym co pod MorphOS pokazuje SysInfo czy SysSpeed).
[#23] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@conrdd, post #1

Bedzie szybsza dokladnie o 0.03%.
[#24] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@Don_Adan, post #23

Jak to zmierzyłeś ? Olśnij
[#25] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@Don_Adan, post #23

To właściwie prawda, bo pamięć FAST uwalnia procesor od konieczności czekania na pozwolenie na operację w pamięci CHIP, więc kod wykonywany w pamięci FAST będzie się wykonywał z pełną prędkością procesora, dlatego widzimy przyśpieszenie w programach typu sysinfo (ok 30%), prędkość transferu do pamięci FAST i CHIP pozostaje jednak ta sama.
[#26] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@rafgc, post #25

dlatego widzimy przyśpieszenie w programach typu sysinfo (ok 30%)

ja widziałem więcej niż 30%. w przypadku A1200 jest to przyspieszenie dwukrotne.

prędkość transferu do pamięci FAST i CHIP pozostaje jednak ta sama.

hehe, jak już to tylko do pamięci CHIP, bez pamięci FAST nie mamy pamięci FAST.
[#27] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #26

Temat dotyczy A500, gdzie po dołożeniu FASTu procesor odżywa o około 30%, w A1200 masz 32-bit szynę a sam procesor 68EC020 wykonuje transfer w 3 cyklach a nie 4 jak 68000, te wartości się potęgują.

hehe, jak już to tylko do pamięci CHIP, bez pamięci FAST nie mamy pamięci FAST.

sprawdzałem transfer pamięci na A600 dla pamięci FAST i CHIP i miały takie same wartości przy 7MHz i 16-bit szynie
[#28] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@rafgc, post #27

mam też A500, tylko nie działa, ale z tego co pamiętam bez Fast RAM nie miała nawet 0.5 MIPS.

to jakieś lipne te testy, pamięć CHIP testowałeś bez pamięci FAST w Amidze czy z pamięcią FAST?

Fast RAM ma bezpośredni dostęp i na wielekanałowych modkach od razu widać różnice, przy okazji podaje linki gdyby ktoś chciał potestować i nie tylko: Plays S3Ms, XMs, MTMs, MODs and FTMs. , Digi Booster 1.7 full (8 chn tracker) - ten program pokazuje obciążenie procesora.
[#29] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@azazel44, post #24

Dokladnie to jest jakies 0.3%, rabnalem sie z jednym zerem, czyli ponad 400 cykli dla jednej ramki. A z czego to wychodzi, wyliczylem ilosc MOVE coppera dla jednej ramki, bo chcialem zapetlic coppera, bez zadnych WAIT czy SKIP, to tyle teorii. A w praktyce to przy pewnym intrze, ktore zuzywalo ~100% mocy procesora dla 68000 (bez fastu) sie nie wyrabialo, a z fastem sie wyrabialo, wystarczylo troche zoptymalizowac kod, zeby intro dzialalo i na samym chipie. Jak ktos chce sobie testowac, to wystarczy odpalic jakis player ktory moze zuzywac 100% mocy procesora np. Mugician II, i sprawdzic na jakiej maksymalnej czestotliwosci on zadziala z fastem i bez fastu. Z moich testow wynika, ze nie ma zadnej zauwazalnej roznicy w predkosci dzialania programow, czy ktos ma fast czy tez nie, oczywiscie chodzi tylko o 68000, bo od 68020 wzwyz sa roznice.

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2012 16:06:14 przez Don_Adan
[#30] Re: Amiga 500 z samym fastem - ile przyspieszenia?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #28

No to co się wypowiadasz jak nie masz z tym do czynienia, A500 ma 0.54 mipsa bez fastu, a z fastem 0.7mipsa, czyli niby 30% ale tak naprawdę tego przyśpieszenia nie widać w systemie. Tak naprawdę, dużą różnicę widać dopiero w A1200, bo na OCS/ECS musisz władować akcelerator aby poczuć różnicę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem