[#1] 1084S - Trup??
Witam!
Mam pytanie do wszystkich posiadajacych jak i nie ww monitor (1084s). Po wielu latach posiadania Amigi w rozsypce w koncu wyglada jak ma wygladac. Ma nowa snieznobiala klawiature, poskrecana wszystkimi srubkami obudowe, Apollo na pokladzie i zakupiony jakies 3 miesiace temu monitor (wersja kolekcjonerska tj. klapka i wlacznik :D) Niestety dzisiaj po wlaczeniu monitora ujzalem ciemnosc, w pierwszej kolejnosci winna okazala sie wtyczka (wiadomo jak sie podlaczy do pradu to dziala lepiej), niestety po usunieciu i tej usterki monitor nie wstal. Wiem ze po tak ubogim opisie ciezko jest wywnioskowac co kolwiek, dodam tylko ze monitor przez caly czas pracy nie wykazywal zadnych oznak ze ma zamiar pasc, wczoraj dzialal jak nalezy dzisiaj juz nie wstal. W pewnym momencie zaskoczyl, blad jednak popelnilem wylaczajac go wlacznikiem zamiast z listwy. Przez 15 lat jak posiadam Amige jest to niestety, ale dopiero pierwszy "lepszy" wyswietlacz do Ami :(. Czy ktos sie orientyje co moze byc przyczyna, czy mogl "pasc" ewentualnie sam wylacznik?
[#2] Re: 1084S - Trup??

@Krencik, post #1

Niestety tu nie ma co wróżyć, trzeba wziąć miernik i posprawdzać.
To może być nawet po prostu kabel, od niego trzeba zacząć sprawdzanie.

Bardziej fachowi koledzy Cię poinstruują gdybyś nie wiedział co i jak ;)
[#3] Re: 1084S - Trup??

@Krencik, post #1

Hm, jeśli sam osobiście nie jesteś obcykany w elektronice, to poszukaj jakiegoś serwisu. Są praktycznie w każdym mieście takie osobliwe miejsca, gdzie smutni panowie z lutownicami i miernikami naprawiają wszystko, włącznie z monofonicznym radioodbiornikiem "Ślązak".
1084s nie ma w sobie niczego tak specyficznego, by specjaliści od grzebania w kineskopowych telewizorach nie mogli sobie poradzić. Generalnie to może być banał, bezpiecznik może się sfajczył, albo coś równie drobnego. Te stare monitory (o ile kineskop żywy) nie do ubicia są. Sztachetą i widłami ich nie wykończysz.

Serdelki
Des
[#4] Re: 1084S - Trup??

@Des, post #3

Dokładnie.

Zanieś do naprawy a nie wyrzucaj. Ten monitor to taki TV wykastrowany o głowicę, czyli jeszcze prostszy w naprawach.

Zanieś do serwisu RTV i olej ich gadanie jak powiedzą "po co taki monitor".
[#5] Re: 1084S - Trup??

@Hubez, post #4

Jak się spytają "po co taki monitor" to zawsze można powiedzieć aby ich stare oglądać ;)
[#6] Re: 1084S - Trup??

@Krencik, post #1

W tych monitorach bardzo lubiły zdychać transformatory wysokiego napięcia. Rzecz trudna do zdobycia ale w znajomym warsztacie powiedzieli mi, że mogą to nawinąć.

Jak masz zamiar wywalić to oddaj tym ludkom.

Benedykt Dziubałtowski
[#7] Re: 1084S - Trup??

@Krencik, post #1

Czy przy włączeniu świeci dioda?, czy słychać jakiś odgłos z monitora przy lub po włączeniu? . Jeśli żadnej reakcji to może być faktycznie błahostka czyli bezpiecznik lub włącznik. Bezpiecznik nawet jak się nie znasz możesz wyjąć i zobaczyć pod światło czy drucik w rurce jest zerwany.

Szkoda by było dawać do serwisu na wymianę bezpiecznika, bezpiecznik 1 zł a usługa pewnie 50

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2012 02:07:56 przez companiero
[#8] Re: 1084S - Trup??

@Krencik, post #1

Mnie kilka lat temu padł powielacz, szef serwisu powiedział, że udało się mu kupić jeden z ostatnich w hurtowni. Koszt 120 zł.
[#9] Re: 1084S - Trup??

@Krencik, post #1

O wyrzuceniu nie ma mowy. Tyle lat co mam Amige w koncu mam cos na czym moglem spokojnie grac w klasyki. Elektronikiem to ja nie jestem ale takie rzeczy jak kabel to sprawdzilem (mam kilka sztuk) i bezpiecznik tez wiem gdzie sprawdzic :) i jest caly. No nic przejde sie do jakiego zakladu niech czynia czary. Co ciekawe monitor nie wykazywal zadnych oznak ze ma pasc. Po prostu jednego dnia go wlaczylem nastepnego sie nie uruchomil, w srodku jak zagladalem nie widac nigdzie (jak na gole oko laika) aby cos poszlo z dymem. Co ciekawe monitor raz zalapal, niestety wtedy wlasnie popelnilem blad bo wylaczylem go wlacznikiem, wiedzialbym wtedy ewentualnie czy to nie on. Zapytam jeszcze o jedna rzecz, przy przelaczaniu na NTSC w Early Boot z tylu monitora slychac bylo odglosy w rodzaju "trzeszczenia" cos jakby sie iskrzylo czy cos, czy to normalne? Ten monitor to D1 mam w domu jeszcze zdobyczny P1 (brak synchronizacji) czy ewentualne trafo gdyby padlo moze byc zgodne? Mowie zalezy mi na nim ogromnie to w koncu egzemplarz kolekcjonerski :D

http://www.ppa.pl/graffiti/obrazek/2307/centrum-dowodzenia

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2012 10:35:40 przez Krencik
[#10] Re: 1084S - Trup??

@Krencik, post #9

Trafopowielacz, albo najzwyklejszy zimny lut gdzieś na płycie. Podobno bolączka C=1084S, chociaż ja ich miałem kilka i w żadnym się to nie zdarzyło, zdarzyło się natomiast w Amiga M1438S i C=1960.
[#11] Re: 1084S - Trup??

@Krencik, post #9

Najprawdopodobniej padl wlacznik, czesto sie to zdarza w tych monitorach. Sprobuj troche nim poruszac.
[#12] Re: 1084S - Trup??

@Olek, post #8

Tu spokojnie kupisz powielacz i to bardzo tanio:

http://www.monster.pl/
[#13] Re: 1084S - Trup??

@Hubez, post #12

Też tak mi się czasem dzieje - kiedys pomogło...dokręcenie śrubek :D W Twoim przypadku warto najpierw zobaczyć, czy przyczyna nie jest przypadkiem niekontaktujący wyłącznik.
[#14] Re: 1084S - Trup??

@Krencik, post #1

Dzieki wszystkim za pomoc. 5 minut z miernikiem i po strachu, winny okazal sie wlacznik :)
[#15] Re: 1084S - Trup??

@Krencik, post #14

Mam jeszcze jedno pytanie do wszelkich elektrykow. Czy wylacznik sam w sobie ma jakies zabezpieczenia czy jest tylko ten bezpiecznik obok niego? Czy moge użyć polsrodka i zmostkowac go tak aby monitor wlaczac poprzez listwe? Lutownica to raczej nie moj oręż sam nie chce wymieniac wlacznika. Czy da sie go jakos rozebrac bez wylutowywania czy raczej nie ma to sensu? Na jego obudowie jest niewielki wybrzuszenie powstale jakby z powodu wysokiej temperatury. Dlatego pytam czy jest w srodku tez jakis bezpiecznik?
[#16] Re: 1084S - Trup??

@Krencik, post #15

"Prawidłowy bezpiecznik stróżem instalacji elektrycznej"
[#17] Re: 1084S - Trup??

@Hubez, post #16

Mam przez to rozumiec ze nie moge tak zrobic ??
[#18] Re: 1084S - Trup??

@Krencik, post #17

Bezpiecznika nie dotykaj. A w włączniku możesz mieć upalony styk - zmostkuj ścieżki i załączaj listwą. Ja tak robię od 2 lat i jest ok.
[#19] Re: 1084S - Trup??

@Nightmare777, post #18

No i o taką odpowiedziec mi chodzilo, bezpiecznika nie mam zamiaru ruszac chodzilo mi wlasnie o to czy moge zmostkowac styki wlacznika. Dzieki wszystkim za pomoc !
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem