[#1] Morphos na start
drodzy uzytkownicy Morphosa 2.x :

kazdy z Was ma rozumiem juz pzygotowany system pod swoje preferencje , ale czy moze wiecie lub mozecie wskazac co powinno byc dograne do morphosa po swierzej instalacji tak aby system "dzialal" w miare kompletnie - chodzi mi przede wszystkim o zestawy bibliotek czy oprogramowanie ogolnego uzytku. powiem szczerze ze zabawa w odnajdywanie bibliotek i dociaganie ich sztuka po sztuce godzinami troche mnie zniecheca..(moze jestem leniwy)
czy jest moze gdzies tak wsad startowy??

pozdrawiam tym razem z Mosa i OWB
[#2] Re: Morphos na start

@Kwiatki, post #1

Jest coś takiego jak Pack Ultimate. Czyli wszystko masz podane jak na tacy, u mnie działa jak należy.

Zapomniałem dodać, ściągasz program Installpack.lha (rozpakowujesz) a resztę plików ściąga z internetu.

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2012 18:18:22 przez (V)(I)mothe(P)
[#3] Re: Morphos na start

@(V)(I)mothe(P), post #2

Ja Pack Ultimate raz zainstalowałem. Po jego instalacji reinstalowałem system, bo mi tak namieszał, że się mało nie popłakałem.

Jednak wolę system robić po swojemu i wgrywać to co lubię, co mi odpowiada, a nie wszystko wrzucać jak do worka.

Także dla Pack Ultimate mówię dziękuję.

Lepiej moim zdaniem skonfigurować sobie system raz, a dobrze, tak jak się chce i od czasu do czasu zrobić sobie jego kopię.
[#4] Re: Morphos na start

@gilban, post #3

Jak na razie u mnie działa bez zarzutów. Zobaczę czy po jakimś czasie nie siądzie, bo indywidualne instalowanie wszystkiego już mi się zmierzło.
[#5] Re: Morphos na start

@(V)(I)mothe(P), post #2

Pack Ultimate potrafi sporo zamieszać wg mnie. Zamysł jest dobry ale trochę za dużo jest tam tego napchane.

Kwiatek: ja jednak na Twoim miejscu instalował wszystko ręcznie, tzn zgodnie z potrzebą, jeżeli jakiś program będzie wymagał dodatkowych bibliotek itp itd.
[#6] Re: Morphos na start

@pampers, post #5

Też polecam ręcznie z MorphOS Files, jak coś nie będzie działać to przeczytaj readme.
PackUltimate jest dobry jeśli po jego istalacji nie chcesz części usunąć. Ja miałem tak samo jak kolega że musiałem od nowa system instalować :)
[#7] Re: Morphos na start

@Kwiatki, post #1

Ne Efice mam system który sam sobie przygotowałem. Na eMacu poszedłem na łatwiznę i zostawiłem Pack Ultimate po poprzednim właścicielu. Oba banglaja raczej bez zarzutu.
[#8] Re: Morphos na start

@pampers, post #5

Fakt, że sporo tego, ale jeżeli nie ma się żadnych ważnych danych to można zainstalować, szczególnie jak się ma czysty system. Później używać trochę tego co tam jest i ewentualnie odinstalować to czego nie potrzebujemy.

PS. Jako laik polecam początkującym wypróbować.
[#9] Re: Morphos na start

@Kwiatki, post #1

Dociągnąć to wszystko w 30 minut to nie lada wyczyn...

BTW - poprosze admina o poprawienie tych baboli co strzeliłem w poście - aż oczy mi wypala!!
[#10] Re: Morphos na start

@Kwiatki, post #1

Zamiast ładować się w Ultimate Pack, lepiej instalować przez Gruncha. Osobiście wolę wszystko ręcznie, no ale nie każdy ma czas czy ochotę.
[#11] Re: Morphos na start

@krashan_, post #10

Wszystko się zgadza , po kilku latach ciągłego używania Mosa też bym wiedział co , gdzie i jak w trawie piszczy i też bym sam robił instalacje.

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2012 23:27:17 przez Kwiatki
[#12] Re: Morphos na start

@gilban, post #3

Po jego instalacji reinstalowałem system, bo mi tak namieszał, że się mało nie popłakałem.

Nie zrobiłeś backupu przed tym? Ja mam backupowy dysk będący obrazem tego podstawowego. Co kilka dni jednym ruchem ręki wywołuję kopiowanie wszystkiego na dysk backupowy. Mogę nawet z niego wystartować Pegasosa, bo partycje są takie same.
[#13] Re: Morphos na start

@MDW, post #12

Wtedy jeszcze nie. Nie byłem do końca świadomy co instaluję, a kompa z Mosem miałem krótko, za krótko, aby wszystko wiedzieć.

Teraz jestem dużo mądrzejszy.

A jeszcze na dodatek na procku 600 MHz część z tego softu działa masakrycznie wolno.
[#14] Re: Morphos na start

@gilban, post #3

Święte słowa. Sprawdzają się także przy klasycznym systemie. Jak samemu go się "postawi" i od podstaw skonfiguruje, to potem można sobie poradzić z każdym problemem systemowym.
[#15] Re: Morphos na start

@gorzyga, post #14

OK
No i dlatego zawsze i każdemu odradzam korzystanie z rozmaitych "gotowców", nawet tych sprawdzonych niby i dobrze działających. I obojętnie, czy to Klasyk, czy Mac z MorphOS.
Jak się samodzielnie postawi goły system, jak się samodzielnie przyda mu niezbędnych dla swoich potrzeb bibliotek, sterowników, wszelkich łatek - to już nic straszne nie będzie. A doświadczenie zdobyte - bezcenne. A przyjemność z posiadania i używania systemu własnoręcznie spersonalizowanego - unikalna.

Na dodatek - zarówno AOS, jak i MorphOS są cholernie sensownie poukładane. Nie trzeba być zaawansowanym informatykiem, starczy baczne obserwowanie, logika, umiejętność dodania jednego do drugiego zdarzenia - i już jesteśmy w domu. To nie Winda, gdzie rozmaite farfocle odkładają się w najmniej spodziewanych miejscach.

"Gotowce" rozmaite dla AOS testowałem - miła zabawa, owszem. Ale żaden z "gotowców" nie pasował mi idealnie pod moje potrzeby. Z jednej strony - masa zbędnego mi chłamu, z drugiej - poważne braki w tym, co mi istotnie potrzebne.

Trza startować od golasa, trochę się pomęczyć... To procentuje pozytywnie. Czysta przyjemność.

Serdeczności
Des
Ps. MorphOS na Miniaczu - jak dla mnie - rewelka. Niebawem odsyłam następnemu kolejkowiczowi i kupuję sobie własnego Maczka plus MOS. To autentycznie uzależnia!
[#16] Re: Morphos na start

@Des, post #15

Dalej twierdze,że takie podejście ma sens w przypadku kogoś kto systemu używał już jakiś czas lub wie co gdzie ugryźć. Dla osób rozpoczynających lub "przypominających" sobie jak to było, rozwiązanie z gotowcami jak najbardziej ma sens. Trzeba najpierw coś poznać żeby wiedzieć czego nie potrzeba a co jest "must have"

Baczne obserwowanie systemu wymaga nakładu czasu, którego dzisiaj niestety nie ma (ja go nie mam , może inni faktycznie mają)

Wracając do "PACK ULTIMATE" zainstalowałem go na czystą instalacje Mosa 2.7 i 99% chodzi - są jakieś zgrzyty z odnośnikiem do jakiś aplikacji na dysku WORK którego nie ma , ale tak jak mówie reszta działa i jest super. Ja mam to co oczekiwałem reszte "przypomne" sobie z zgrzytów które porobiłem sobie z czasów Pega2

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2012 20:56:07 przez Kwiatki
[#17] Re: Morphos na start

@Kwiatki, post #16

No jak sobie przypomnisz co i jak to format dysku instalacja mosa + gruncha i można się bawić ;)
[#18] Re: Morphos na start

@Kwiatki, post #16

Eee tam, jak coś nie działa na świeżym systemie to Snoopium w dłoń i po wszystkim :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem