Komentowana treść: Wywiad ze Stevenem Solie
[#1] Re: Wywiad ze Stevenem Solie
Super ! A może tak jakieś tłumaczenie ?
[#2] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@azazel44, post #1

Na początku odwołuje się do kultu Maca, potem wprowadza do współczesności, oceny obecnej sytuacji. W sumie nic nowego. Powinien spodobać ci się komentarz nr 10 ;)
Zgadzam się ze stwierdzeniem które tam padło - zmiana platformy z PPC na coś innego nie jest gwarancją sukcesu.
[#3] Re: Wywiad ze Stevenem Solie
Sprytny manewr z rzuceniem wziętej z sufitu liczby użytkowników. W artykule jest „personal guess”, ale mogę się założyć, że teraz różni fanboje będą się na to powoływać jakby było wyryte w kamieniu, bo przecież szef devtimu tak powiedział.

Druga refleksja po przeczytaniu, jak napisał Konrad Bielski „Amigi nie stać na własne rozwiązania” i ten wywiad dobitnie to potwierdza. Żadnego twórczego rozwoju, za to Ssolie chwali się pożyczaniem idei z innych systemów, głównie z Linuksa. Szkoda tylko, że jak się już chwalił słynnymi shared objects, to nie dodał, że AmigaOS 4 ma własną definicję shared

I po trzecie wreszcie, gdzież ten netbook, panie Ssolie, o gdzie? 223 dni zleciały a tu nawet zdjęcia z komórki nie ma.
[#4] Re: Wywiad ze Stevenem Solie
hmmm ciekawy koment shot
[#5] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@krashan_, post #3

Znowu mącisz, bo nie dostałeś AmigaOneX1000 gratis? Trochę honoru.
[#6] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@pinior, post #5

Znowu mącisz

Nie bardzo widzę powód, dla którego miałbym dostać X1000 gratis, więc o co chodzi? O niewygodną prawdę? A co do honoru, może ze sprawami AmigaOS 4 go nie mieszajmy, bo jeszcze się ktoś pomyli.
[#7] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@krashan_, post #6

O niewygodną prawdę?

Haha, to coś na co zwracałem uwagę Ci ostatnio :D. MOSiści zawsze pierwsi w wykazaniu niewygodnej prawdy! Chronią biedne owieczki, żeby przypadkiem im ktoś nie sprzedał czegoś kiepskiego (np. OS4).

Wygląda to trochę jak kryptoreklama. Oczywiście możesz sobie pisać co chcesz, mi to nawet nie przeszkadza (nie jestem uprzedzony do żadnego amisystemu, ani też nie jestem fanem jedynego słusznego), ale nie możesz się dziwić, że ludzie się denerwują gdy mieszasz z błotem rozwiązania, z którymi się identyfikują. Nawet jeśli w tym mieszaniu jest ziarno prawdy :P.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2012 23:30:18 przez strim
[#8] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@azazel44, post #1

Proszę bardzo =] Po Polskiemu~
[#9] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@strim, post #7

MOSiści zawsze pierwsi w wykazaniu niewygodnej prawdy!

Możesz to uznać za jakąś tendencję, może nawet niezdrową. Niemniej niewygodna prawda pozostaje niewygodną prawdą.

Chronią biedne owieczki, żeby przypadkiem im ktoś nie sprzedał czegoś kiepskiego

Już się tak nie rozczulaj nad owieczkami. Bo przecież kolejki naiwnych po OS4 stoją niczym po Diablo 3...

Wygląda to trochę jak kryptoreklama.

Kryptoreklama czego mianowicie? MorphOS-a? Przejrzyj łaskawie ten wątek i powiedz kto pierwszy tu cokolwiek napisał o mosie, mosistach... Niejaki strim w poście numer 7...
[#10] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@okejokej, post #8

Dziękuję :)
[#11] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@okejokej, post #8

Myślałem, że więcej osób dłubie przy systemie.
[#12] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@Ender, post #11

"Dłubie" więcej. Na pełnym etacie - tylko dwie.
[#13] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@recedent, post #12

Hyperion ma dwóch programistów na pełnym etacie, którzy pracują nad rozwojem systemu. Prócz tego jest kilku programistów pracujących na zlecenie oraz wolontariuszy.

Zasugerowałem się tłumaczeniem udostępnionym przez kolegę (#8 ).

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2012 13:52:59 przez Ender
[#14] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@krashan_, post #3

Sprytny manewr z rzuceniem wziętej z sufitu liczby użytkowników. W artykule jest „personal guess”, ale mogę się założyć, że teraz różni fanboje będą się na to powoływać jakby było wyryte w kamieniu, bo przecież szef devtimu tak powiedział.
Ty zawsze swoje, szukasz drugiego dna, gdyby chciał się pochwalić ilością sprzedanych kopii to by napisał 10tyś . Według mnie rozrzut jest taki gdyż chodziło mu o użytkowników, a nie kopie systemu.Ktoś może mieć 3 systemy na trzech różnych komputerach. Jednak rozumiem że ten argument do Ciebie nie przemawia ponieważ dolna liczba 2tyś jest dla Ciebie zdecydowanie za wysoka?
[#15] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@vegeta, post #14

Mosy by chciały, by ich system był liczony w tysiącach, a jest w setkach ;)
[#16] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@parallax, post #15

Jednak nie jestes botem, milo przeczytac. Co za problem liczyc w milionach, wystarczy tylko odpowiednia liczba zer po przecinku :)
[#17] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@krashan_, post #3

Jak widać, największe zainteresowanie i troskę o Amiga OS4 wykazują ciągle użytkownicy MOS ;)
[#18] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@vegeta, post #14

Nie wiem czy pamietasz ale koledzy z egzeka ostatnio wyliczali liczbe uzytkownikow os4 w raczej niecodzienny sposob. Krashan nawiazal wlasnie do tej sytuacji.
Przeciez w oryginalnym wywiadzie on pisze o os4, ze niby nie wiadomo ile, a jego zdaniem jest 2k-5k, chociaz maja system numerowania licencji.
Chcesz powiedziec, ze na 1 licencje przypada np. 2 uzytkownikow?
Czestszym przypadkiem jest wlasnie sytuacja kiedy jest kilka kopii na jednego uzytkownika.
Zatem mozna wtedy przyjac ze 25% userow ma po dwie licencje.
Pomijamy tutaj stwierdzenie o calkowitej liczbie userow( 10k ) bo tego sie nie da zmierzyc.
[#19] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@rePeter, post #17

Bo są w mniejszości i dlatego i z zazdrości ;)
[#20] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@AmiChris, post #18

Czestszym przypadkiem jest wlasnie sytuacja kiedy jest kilka kopii na jednego uzytkownika
własnie o to mi chodzi , stad mniemam ten rozrzutw jego wypowiedzi.

Nie wiem czy pamietasz ale koledzy z egzeka ostatnio wyliczali liczbe uzytkownikow os4 w raczej niecodzienny sposob. Krashan nawiazal wlasnie do tej sytuacji.
Tego akurat nie pamietam?

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2012 17:47:04 przez vegeta
[#21] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@parallax, post #19

A ty co mądrość zbiorowa? Zamiast się dogadać i ignorować coś co nam się nie podoba, to dolewasz oliwy do ognia. Wywiad pokazuje dobitnie, że w naszych realiach, jakikolwiek system z racji rozdrobnienia userów oraz ilości zaangażowanych w ich powstawanie programistów, przypomina produkcję garażową i na nic więcej w tej chwili, NIKT nie może liczyć.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2012 17:48:32 przez Ender
[#22] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@vegeta, post #14

Jednak rozumiem że ten argument do Ciebie nie przemawia ponieważ dolna liczba 2tyś jest dla Ciebie zdecydowanie za wysoka?

A co, nie mówiłem? "Personal guess" spindoktotra Hyperionu już stał się niepodważalnym faktem. Dolna liczba 2000 nie jest dla mnie za wysoka, natomiast nie jest poparta żadnym dowodem. Równie dobrze mogę uważać, że jest to 400 użytkowników. Może to być tak samo prawda, jak zgadywanki Ssoliego. Podstawowa sprawa to nie jest konkretna liczba, tylko sposób w jaki próbuje się tworzyć "medialne fakty" na zasadzie, że jak się coś powtórzy w sieci 20 razy, to stanie się to prawdą samo przez się.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2012 22:35:59 przez krashan_
[#23] Re: Wywiad ze Stevenem Solie
In October Hyperion Entertainment announced an AmigaOS-based netbook. "Nothing much has been heard since then regarding the netbook but we do know it already runs AmigaOS."

Na mini macach też uruchomiono AmigaOS 4.x i to dawno temu. Jak historia pokazała, samo uruchomienie systemu (kulawe bo brak sterowników) nic nie oznacza.

Ciekawe co wyjdzie prędzej - AOS4.x na netbooka czy pełna obsługa sprzętu w X1000? Ja obstawiam że prędzej MOS na powerbooka, a Hyperion który sprzedał (personal guess) 10.000 kopii systemu, ogłosi bounty na napisanie sterowników...

Na koniec wyleją żale że się nie udało, a winni są mosiści, którzy "są w mniejszości" :)
[#24] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@vegeta, post #20

Nie moge tego znalezc na egzeku. Nie pamietam gdzie to bylo. Moze w postach do newsow.
Jeszcze kiedys poszukam tego tekstu.

@kjb666
Dobra uwaga, zobaczymy jak to sie potoczy. To ze MOS na PB wyjdzie szybciej to oczywiste:D

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2012 09:20:14 przez AmiChris
[#25] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@vegeta, post #14

Ty zawsze swoje, szukasz drugiego dna

News na eXecu poszedł dokładnie drogą moich przewidywań. Nie od 2000 do 5000, tylko "prawie 5000", pominięto też słowa "personal guess", teraz to już jest fakt niezbity. No bo przecież pan Ssolie musi to wiedzieć, nie ma innej opcji. Tylko patrzeć jak ktoś to doda w Wikipedii, z cytatem, a jakże . A może nawet osiem tysięcy? Panowie, po co się tak ograniczać? Na pewno pięćdziesiąt tysięcy i pięćdziesiąty pierwszy malutki . Przecież i tak jest to nie do zweryfikowania, więc co Wam szkodzi?
[#26] Re: Wywiad ze Stevenem Solie
Nie mam konta na eXecu, ale zastanawia mnie co ma wspólnego z AOS 4.x procesor ARM? Chodzi mi o post 2 z eXeca. Może mi ktoś z udzielających się na PPA użytkowników AOS wytłumaczyć jak używanie sprzętu z ARM przekłada się na ilość userów systemu Amigi, bo nie rozumiem? Chodzi o używanie UAE?

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2012 15:06:18 przez Ender
[#27] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@Ender, post #26

To miała być taka analogia, do słynnego Raspberry Pi, na którego faktycznie ludzie się totalnie rzucili. Tyle, że Raspberry jest o połowę tańszy, niż sam AmigaOS 4 bez sprzętu... Natomiast to nie znaczy, że ARM ma cokolwiek wspólnego z AmigaOS 4, chyba że jest coś, czego nie wiemy .
[#28] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@krashan_, post #25

News na eXecu poszedł dokładnie drogą moich przewidywań
Wiedziałem że się do tego przyczepisz ;), cóż każdy ma prawo wierzyć w co chce...
Mnie jednak nie o to chodziło.
[#29] Re: Wywiad ze Stevenem Solie

@vegeta, post #28

Wiedziałem że się do tego przyczepisz

Stwierdziłem tylko sprawdzenie się moich przewidywań. Rozwój wydarzeń był nieuchronny niczym siła powszechnego ciążenia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem