Komentowana treść: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona
[#1] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona
Dlaczego nie porównuje MOS vs AOS i Linux vs Linux? To oczywiste - porównanie jest stronnicze, do czego zresztą sam się przyznaje... ma facet tupet :)
[#2] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona

@kjb666, post #1

Dwie karty graficznie i ich jednoczesna obsługa, w sumie norma w amigowych systemach.
[#3] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona

@ede, post #2

Bez 3D czy z 3D ?? ta norma ?
[#4] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona

@Wojox, post #3

Blaty Workbencha są przcież w 2D ;)
[#5] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona
Podobał mi się jego komentarz do braku obsługi łajfaj:
However, I'm sure the MOS developers are working on this issue? (Please say you are.)

Znaczy się mosowcy podczepiają "pępowinę" - wtedy siadają "wygodnie" na kanapach i już
chulają po sieci? No to super, całe założenie łatwego przenoszenia sprzętu (za co w końcu
płaci się ekstra, bo przecież słabszy sprzęt a kosztuje drożej w porównaniu do desktopów) poszło się kochać...

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2012 16:17:42 przez Radek_Cz
[#6] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona

@Radek_Cz, post #5

Abstrachując od braku Wi-Fi pod MOSem, to laptopy wymyslono jak jeszcze Wi-Fi nie było a mimo to były sprzętami mobilnymi i dysonans parametru cena/wydajność między nimi a desktopami był jeszcze większy.

Swoją drogą, czy MOS nie ma obsługi Wi-Fi w ogóle? Pytam poważnie bo nie wiem.
[#7] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona
No w końcu pojechał trochę po konkurencji, bo do tej pory to raczej strzelał "medialne samobóje" (w ocenie części userów AOS 4.x) przyznając się do posiadania nieprawomyślnego systemu (MorphOS) komputerowego. Tak czytam, nie napisał kiedy będzie mini laptop z WiFi, obsługą 3D itd. mocniejszy niż Efika w cenie 500$? Rozumiem pewnie tajemnica handlowa (Apple, M$, Sony) czuwają.
[#8] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona

@GumBoy, post #6

MOS zdaje się ma WiFi, ale nie w tych PB. Pewnie podłączając coś na PCI (Atheros?) WiFi będzie.

EDIT:
Jednak nie ma. Wstyd.

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2012 17:53:07 przez madman15
[#9] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona

@madman15, post #8

A czy te laptopy mają PCI?
[#10] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona

@GumBoy, post #9

O PCMCIA mi chodziło :) No ale CardBus to w końcu PCI...

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2012 17:53:57 przez madman15
[#11] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona

@madman15, post #10

Nie wiem co tam siedzi w Maku. Nie zdziwiłbym się jakby to było cos astandardowego. A PCMCIA MOS obsługuje?
[#12] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona

@Radek_Cz, post #5

czy laptop z obsługiwanym modemem GSM jest dla Ciebie wystarczająco mobilny?
[#13] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona

@tomek, post #12

Wystarczająco mobilny zapewne. Ale wystarczająco szybki już niekoniecznie.
[#14] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona

@GumBoy, post #11

PowerBook G4 Aluminium ma Mini PCI, ale karty są niestandardowe, więc karty z Atherosem nie wejdą, chyba, że ktoś zmajstruje jakąś przelotkę. Karty pod Cardbusa na razie nie działają z MorphOSem, ale będą.
[#15] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona

@Korni, post #14

ale karty są niestandardowe

Czyli się nie pomyliłem.
[#16] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona

@Radek_Cz, post #5

za co w końcu płaci się ekstra, bo przecież słabszy sprzęt a kosztuje drożej w porównaniu do desktopów

W ustach zwolennika AmigaOS 4 odniesione do morphosowego sprzętu wyrażenia "płaci się ekstra" i "sprzęt kosztuje drożej" brzmią co najmniej zabawnie.

Co do założenia przenośności sprzętu, codziennie zabieram PowerBooka do pracy (do plecaka i na rower), zabieram go też w różne inne miejsca. Temat WiFi rozwiązuje mi mini-router. Owszem, też bym wolał, żeby była obsługa AirPorta, ale jej brak nie przekreśla przenośności tego sprzętu.
[#17] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona

@Radek_Cz, post #5

Co nie zmienia faktu, iż mamy działająca alternatywę czego nie można powiedzieć o OS4 więc os4owcy mogą tylko usiąść 'wygodnie' na kanapie z 'pępowiną' lub bez i pomarzyć by w ogóle gdziekolwiek ją wpiąć... I jak na dziś dzień to się chyba nie zmieni.

Ps. Ale pracujecie nad tym prawda? No powiedz, że tak? Miałeś racje mi też się podoba ten komentarz. ;)

Pozdrawiam,
RadziN
[#18] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona
Ahhhh mięsko
Pewnie i tak jakiś ktoś najpierw poprawi moje ewentualne błedy ortograficzne a inny ktoś
skasuje moje wypowiedzi ale co mi tam - mięso jest mięsem (kanapkę z serem dla tego
kto odgadnie z jakiej książki jest ten zwrot).

@krashan_ (#16):

"do plecaka i na rower" - no lodówkę przenośną na upartego też zabierzesz, z tym że chyba nie o to chodzi ;p

@RadziN (#17):

"Ps. Ale pracujecie nad tym prawda? No powiedz, że tak? Miałeś racje mi też się podoba ten komentarz."
Oczywiście że pracują i pomimo że to będzie raczej drugi kwartał 2013 roku to jestem pewien że będzie,
i biorąc pod uwagę że cena za zestaw systemu plus NOWEGO, na gwarancji, pachnącego netbooka
ma być 500 baksów to ja nawet nie będę zawracał sobie głowy motylami.

Małe wyjaśnienie:
Będę to podkreślał cały czas i wszędzie ja nie jestem wrogiem mosa i innych klonów neo/post/pastamigowych.
Wręcz cieszy mnie że amiga w tej czy innej formie żyje. Ale szlag mnie trafia jak widzę niektóre wypowiedzi na
tym czy innych forach, i stąd kij w mrowisko, a w oko tym co na to zasłużyli.
[#19] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona

@Radek_Cz, post #18

"do plecaka i na rower" - no lodówkę przenośną na upartego też zabierzesz, z tym że chyba nie o to chodzi ;p

Ale o co Ci właściwie chodzi? PowerBook G4 ma rozmiary typowego laptopa i ciężar typowego laptopa. Po prostu jeżdżę rowerem do pracy, a wożenie lapka w plecaku jest dla niego najbezpieczniejsze. To jest mały plecak, nie taki ze stelażem . Spróbuj X1000 przewieźć rowerem... Przenośna lodówka wysiada.
[#20] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona

@krashan_, post #19

Przede wszystkim nie bierz moich wypowiedzi jako napaść na twoją osobę lub twoje poglądy, nawet pomimo
tego że odpowiedziałem bezpośrednio na twój numerek posta (ty RadziN zresztą też). Nie lubie robić osobistych
"wycieczek", chodzi mi natomiast o ogólne nastawienie do tematu tej czy innej strony.

Jeżeli chodzi o tą nieszczęśliwą lodówkę, miałem na myśli to co napisałeś o tym dodatkowym mini-routerze.
To jest: komp+router(nawet mini) - sprawia że cały pomysł przenoszenia zaczyna być coraz mniej przenośny.
Oczywiście taki mini-router nie zajmuje dużo miejsca i waży też niedużo, po prostu się czepiam tak jak
mosowojownicy lubią czasami, albo raczej zazwyczaj, się czepiać głupotek rozmaitych.

Tak więc niech MOS będzie z wami!!! ;), i wykorzystujcie ją w dobrej wierze, znaczy go, errrr... mam na myśli MOSa.
[#21] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona
No to fajnie - widzę/czytam że to EXTRA sprzęt pod system Linux ;) w sumie się nie dziwię, już jest 6 wersji Linuxa z czego jedna w nowej odsłonie i to tylko na komputerze za ponad 10.000 zł.
[#22] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona

@Radek_Cz, post #20

To jest: komp+router(nawet mini) - sprawia że cały pomysł przenoszenia zaczyna być coraz mniej przenośny.

Owszem, aie i tak jest zdecydowanie bardziej przenośny niż dowolny komputer z AmigaOS 4. A do pracy tego routera nie wożę, bo tam podpinam sprzęt do ethernetu.

po prostu się czepiam

Dobrze, że to zauważyłeś .
[#23] Re: Ciekawe czasy według Trevora Dickinsona

@krashan_, post #19

Rower OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem