[#1] zakup amigi - proszę o rady
Witam
mam 32 lata :) historię z kompami zacząłem od PC AT + CGA. Amiga wtedy rządziła. Czas mijał, PCty się wymieniało aż mnie naszło na coś, czego nigdy nie miałem: AMIGĘ:)
Postanowiłem takową zakupić. Planuję zakup 500tki lub 1200. Stąd proszę o kilka porad:
1) Czy 1200tka jest w pełni zgodna z 500tką? z tego co kojarzę to nie w 100%... W co lepiej celować ? 1200 czy 500?
2) czy jest sens brać model 500+?
3) 600tka odpada.....
I teraz najważniejsza sprawa: oprogramowanie.....
Czy jeśli zakupię tylko sprzęt to ktoś z obecnych mógłby mnie zasilić w kopie gierek i programów (im więcej tym lepiej)? czyste dyski i skrzynkę dostarczam co oczywiste:)
proszę też zerknąć na tą aukcję:

http://allegro.pl/amiga-500-i2428357931.html

bardzo mnie korci ze względu na oprogramowanie - sprzęt też wydaje się w nienagannym stanie.
Czy jest sens dołożenia dodatkowego 0,5NB ramu?

no i ostatnie pytanie: czy jest tu ktoś z Łodzi lub okolic?????

pozdrawiam

moje GG: 1447681

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2012 22:55:06 przez lucasrsi

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2012 22:55:34 przez lucasrsi
[#2] Re: zakup amigi - proszę o rady

@lucasrsi, post #1

Witam

Tylko A1200 lub A600 :) PCMCIA oraz kontroler IDE to atuty nie do przebicia ! A1200 odpalisz wszytko za pomoca programu WHDLoad . Osobiscie nigdy nie spotkalem sie z tym zeby nie odpalic jakiejsc gry na A1200 z A500 ale to sie zdarza i jest na to proste rozwiazanie: przelacznik kickstartow 1.3/3.1 lub kick 1.3 programowy .

ps
512 kb pamieci w A500 to nieporozumienie wiekszosc gier to OCS 1 MB

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2012 23:02:14 przez PrzemasIII
[#3] Re: zakup amigi - proszę o rady

@lucasrsi, post #1

Nie bierz 500. Najlepiej kup 1200 lub 600. Na A1200 odpalisz w sumie wszystko co wyszło na dyskietkach. A600 to w sumie tańsze rozwiązanie ale nie ma AGA (i ma mniej chip), dlatego najlepiej brać 1200. Poza tym A1200 łatwiej rozbudować.

Jestem z Łodzi także jakby co wal na priva, chętnie pomogę.
[#4] Re: zakup amigi - proszę o rady

@Mir3k, post #3

Zgadzam się z przedmówcami. Na początek wystarczy A1200 plus rozszerzenie FAST 4MB.
Spodoba się: albo zostawisz tak jak jest; go gierek wystarczy, albo będziesz "dopalał".
Nie spodoba się - sprzedasz bez problemu.
W inne modele bym się nie pchał - na pewno nie na początek. ;)
[#5] Re: zakup amigi - proszę o rady

@lucasrsi, post #1

Hej !
Zgadzam się z kolegami, sam osobiście miałem podobny problem (czytaj "rozterkę"). Osobiście z własnego doświadczenia polecam A1200, gdzieś wcześniej na forum pisałem o konfiguracji, ale postaram się opisać jeszcze raz :
Amiga 1200 Kickstart 3.0 lub 3.1 (jak chcesz korzystać z "klasycznego" Workbencha 3.1 wystarczy 3.0)
Karta 4 MB Fast RAM ( może być z FPU )
dysk twardy IDE od 6.4 GB do 15.00 GB lub tzw. CF-HDD Kit 4.0 GB
zestaw tzw. PCMCIA Transfer Kit z kartą CF min. 128 MB
kabel RGB-Scart (naprawdę poprawia jakość obrazu)
joystick dla Amigi lub joypad SEGA
opcjonalnie zewnętrzna FDD (zależy od potrzeb)
opcjonalnie kontroler myszy USB PC (do kupienia na Allegro)
Oczywiście oprogramowanie z AmiNet-u i z innych źródeł, ale w czasie około 5-8 tygodnii da się złożyć wszystko w fajną całość i bawić się w 110%
Polecam, radocha niesamowita.
[#6] Re: zakup amigi - proszę o rady

@stachu100, post #4

Jak wyżej. A1200 z Fast 4 MB jest optymalnym rozwiązaniem na rozpoczęcie zabawy. Ma tę zaletę, że jak Ci się spodoba, to za grosze dosłownie doposażysz maszynę o dysk twardy (lubo kratę CF pełniącą rolę HD) i soft typu WHDLoad. Jeśli nadal będzie Ci się podobało - to dodasz kilka bajerów - jaką kartę turbo z prockiem 030, więcej RAM, przelotkę PCMCIA-CF (albo i sieciówkę na PCMCIA). Możliwości wiele, zastosowań wiele, bogactwo softu (nie tylko gry).
Boże broń nie zaczynaj od A500/A2000! To fajne maszyny, ale już dla zaprawionego w bojach Amigowca.

Generalne - witaj na pokładzie, witaj w klubie pozytywnie zakręconych

Serdeczności
Des
[#7] Re: zakup amigi - proszę o rady

@lucasrsi, post #1

Pobaw sie moze na początek Winuae. Zaoszczędzisz sobie kłopotu w razie ci sie nie spodoba.

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2012 00:46:26 przez Aniol
[#8] Re: zakup amigi - proszę o rady

@Aniol, post #7

Nie każdego kręci WinUAE ale jeśli amigowanie ma się znudzić po 2 tygodniach to moze faktycznie ta metoda "wypróbowania" będzie dobrą alternatywą.
[#9] Re: zakup amigi - proszę o rady

@Aniol, post #7

E, no nie.
To są kompletnie inne klimaty. kompletnie dwie różne sprawy - emulowana Amiga versus oryginalna Amiga. Się nie da porównać.
Można się cholernie pozytywnie zakręcić emulatorem, i się cholernie rozczarować przy konfrontacji z żywym sprzętem.
Real i emulacja - odległe od siebie światy.

Pogodnie i serdelkowo
Des
[#10] Re: zakup amigi - proszę o rady

@miro_78, post #8

To nie tędy droga, to nie jest żadne tam "wypróbowanie".
Pod emulatorem możesz sobie wirtualnie "zrobić" praktycznie dowolną Amigę. A jak potem zechcesz tę konfigurację z emulatora przełożyć na real - to może zaboleć.

Serdelki
Des
[#11] Re: zakup amigi - proszę o rady

@Des, post #9

Kolega zakładający watek wydaje się nie mieć żadnego doświadczenia z Amiga i prawdopodobnie nie zdaje sobie sprawy z istnienia UAE bo w przeciwnym razie nie pytal by o soft.Jasne,ze to inne światy ale głównie dla byłych/obecnych posiadaczy których łączy ze sprzętem sentyment.Ja tylko doradzam mu ostrożność bo to różnie bywa a i wydatek nie taki bardzo mały - A1200 i jakas prosta dopalka+CF.

Pozdrawiam
[#12] Re: zakup amigi - proszę o rady

@Aniol, post #11

Niby tak, ale tu trzeba od początku się po męsku zdecydować. Albo się bawimy w emulację (fajna sprawa, ale...), albo ostro wchodzimy w hardware, czyli inwestujemy kilkaset złotych w swoje nowe, potencjalne hobby.
I zabawa z UAE nic tu nie da.
Myślę sobie, że jak ktoś zadaje takie pytania, jak Autor tegoż wątku, to bardziej mu w smak realna Amiga, niż emulatory.

Pozdrawiam serdecznie
Des
[#13] Re: zakup amigi - proszę o rady

@lucasrsi, post #1

Amiga 500 może sprawić wiele radości ale tylko pod warunkiem dokupienia do niej HxC Floppy Emulator czyli sprzętowego emulatora stacji dysków na kartę SD. W innym wypadku ocean oprogramowania na pięćsetkę leżący w necie jest poza zasięgiem bo żaden pecet nie nagra dyskietki w amigowym filesystemie.

Amiga 600 to piękny i funkcjonalny komputer tyle że do pracy z twardym dyskiem (albo kartą CF) wymaga 2MB Chip. A jeśli chcemy (a chcemy) korzystać z WHDLoad to jeszcze 1MB Fast (na procesor - drogo - lub jako karta SRAM w slocie PCMCIA). Plus - chodzi taniej niż A1200. Minus - nie ma kości AGA

I na koniec Amiga 1200 - daje wszystko to co Amiga 600 plus kości AGA czyli jeszcze więcej dem i jeszcze więcej gier. Na pokładzie fabrycznie nosi 2MB RAM jednak dokupienie karty z 4MB FAST RAM mocno sugerowane. Minus to cena A1200 - najwyższa z całej trójki.

Co do kompatybilności: Na A1200 pójdzie niemal wszystko z A500 pod warunkiem korzystania z pakietu WHDLoad. Przy uruchamianiu bez tego pakietu czyli tak jak to kiedyś się praktykowało kompatybilność jest znacznie niższa - na poziomie 40%. Ale po co?
[#14] Re: zakup amigi - proszę o rady

@conrdd, post #13

Co do kompatybilności: Na A1200 pójdzie niemal wszystko z A500 pod warunkiem korzystania z pakietu WHDLoad. Przy uruchamianiu bez tego pakietu czyli tak jak to kiedyś się praktykowało kompatybilność jest znacznie niższa - na poziomie 40%. Ale po co?

tylko 40%? Nie sądzę, żeby było aż tak źle. Pamiętam, że jeśli gra nie działała to odpalało się magiczną dyskietkę z nazwą 'emulator 1.3' i już gra działała. Wtedy nie wiedziałem jeszcze o co chodzi, ale nie to było ważne. :D Ponadto często się zdarza, że nie działające gry to jedno-dystkietkowe produkcje, które idzie uruchomić pod whdload bez dodatkowej pamięci.

Także myślę, że tym nie ma sensu się przejmować, gdyż na A1200 99% softu odpalisz. Poza tym w cenie 500 z HxC, możesz mieć A1200. Po zakupie takiej 1200 warto pomyśleć o wsadzeniu do niej twardego dysku, CD-Romu i karty sieciowej/czytnika PCMCIA (ja osobiście wole sieciówke). Dysk pewnie jakiś masz w domu, a jak nie to od kumpla za flaszke zdobędziesz. Z A1200 dyskiem twardym i CD-Romem można już wiele zdziałać, jeśli chcesz się bawić systemem itp. Wówczas nie polecam instalowania jakichś paczek typu ClassicWB tylko poznawanie systemu po swojemu.
[#15] Re: zakup amigi - proszę o rady

@Mir3k, post #14

tylko 40%? Nie sądzę, żeby było aż tak źle. Pamiętam, że jeśli gra nie działała to odpalało się magiczną dyskietkę z nazwą 'emulator 1.3' i już gra działała. Wtedy nie wiedziałem jeszcze o co chodzi, ale nie to było ważne. szeroki uśmiech Ponadto często się zdarza, że nie działające gry to jedno-dystkietkowe produkcje, które idzie uruchomić pod whdload bez dodatkowej pamięci.

Też mam taką magiczną dyskietkę i stosowałem ją tyle że na A600. I działała w większości wypadków. Jednak A1200 jest na tyle różniącą się od A500 konstrukcją że gry pisane z pominięciem systemu często nie dawały się uruchomić pomimo zastosowania dyskietkowego kicka czy kombinacji w bootmenu. Dlatego wymyślono WHDLoad.

Co do odpalania jednodyskowych produkcji pod WHDLoad: bawiłem się trochę z ciekawości na A600 z 2MB Chip i kartą CF i nie jest tak różowo. Niby zostaje około 1,6-1,7MB RAM ale sporo jednodyskowych gier i dem nie rusza gdyż szuka pamięci Fast. Pod winuae (nie mam karty SRAM) sprawdzałem więc zachowanie A600 po dodaniu 0,5MB lub 1MB Fast i było już lepiej (przy 0,5MB trochę lepiej, przy 1MB o wiele lepiej).

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2012 08:18:32 przez conrdd
[#16] Re: zakup amigi - proszę o rady

@conrdd, post #15

Może mi się pomieszało z 600 w takim razie, chociaż byłem przekonany, że nie miałem problemu nigdy z żadną grą pod 1200. Stąd moje zdziwienie co do tych 40%. Jest jakaś lista tego typu gier?

Edit: Swoją drogą zawsze wydawało mi się, że WHDLoad powstało, żeby odpalać gry z dysku twardego i żeby było wygodnie. :D

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2012 08:36:42 przez Mir3k
[#17] Re: zakup amigi - proszę o rady

@Mir3k, post #16

witam
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi, nie sądziłem że to forum TAK żyje a jego użytkownicy nie śpią ;)
Ustawiliście moją optykę na A1200, to już przesądzone, ale po kolei:
1) Emulator na próbę odpada - znam siebie i musi być fizyczny sprzęt. Dodam tylko że dużo bardziej mnie kręci gra "pudełkowa" niż sama wersja elektroniczna, mimo, że to ta sama gra. Tak mam :)
2) Wydatki na sprzęt też nie są problemem. Planowałem rozbudowę PC, ale nie bardzo widzę sens - lepiej tą kasę wydać na coś, co wniesie powiew świeżości i być może nada nowy kierunek. Jak mnie wkręci to zawsze mogę spieniężyć części od PC.
3) złącze IDE - czy dobrze rozumiem że zwykły stary HDD od PC się nada?
4) co muszę zakupić żeby było dobrze? Sama A1200 + mysz wystarczy? modulator wbudowany. jakieś kable powinny być żeby nie było problemów?
5) szukać na allegro czy są jakieś lepsze źródła? Przeglądałem ebay.pl, jest sporo ofert.
6) czy jeśli się okaże że Amiga będzie goła (bez softu) to damy radę zorganizować soft na dyskietkach? (bardzo chciałbym na dyskach coś mieć, nawiązując do pkt 1 :)
7) co można robić poza graniem na takim sprzęcie w standardzie i po rozbudowie? nie mam pojęcia jaką mocą to dysponuje przed i po rozbudowie...

dziękuję i pozdrawiam
[#18] Re: zakup amigi - proszę o rady

@lucasrsi, post #17

Najlepiej kup zestaw A1200 z przelotką IDE-CompactFlash + 4MB Fast. Wystarczy. Będe mógł później prostu ci nagrać na jakaś 4GB kartę funkcjonalny system, wszystkie gry, jakie tylko chcesz (jestem z Łodzi) + WHDLoad do odpalania tychże.
PS: mam wolną A1200, gdybyś chciał ;)

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2012 10:09:50 przez _arti
[#19] Re: zakup amigi - proszę o rady

@Des, post #10

Ja sobie robie wszystko pod WinUAE (przenoszenie plików DOPUSEM itd...) na CF (przez USB-CF adapter), potem tylko wpinam CF do Amigi. Rzadko używam PCMCIA do transferu, chyba że trzeba coś przenieść na flopa (gdy w kwietniu kupiłem A1200 nie miałem dyskietek systemowych Workbencha 3.1 więc przeniosłem z ADF na flopy) za pomocą bardzo fajnego Amigowego programiku EasyADF PCMCIA Compact Flash Transfer Kit bardzo pomocny! A tak, poza tym mogą wystąpić problemy z wyświetlaniem wysokiej rozdzielczości. U mnie pod WinUAE, HIGHGFX super high res laced 1024x768 działa poprawnie ale na Amidze mam tylko połowe ekranu (z indivision AGA mk2). Czekam na ten programik "config tool" który to poprawi (James Schoenfeld jeszcze go nie ukończył).
[#20] Re: zakup amigi - proszę o rady

@_arti, post #18

witaj
przelotka taka?:
http://allegro.pl/nowa-przejsciowka-adapter-sd-44-pin-ide-2-5-amiga-i2405287960.html

poproszę ofertkę i fotki A1200 na priv :)

ewentulanie takie coś + przelotka??:
http://allegro.pl/amiga-500-igla-atrax-01-indianapolis-500-bcm-i2433639403.html

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2012 10:27:55 przez lucasrsi
[#21] Re: zakup amigi - proszę o rady

@lucasrsi, post #20

Może być, choć wolałbym coś z żeńskim złączem, bo w ww. przypadku potrzebujesz jeszcze taśmę 2.5".
Email już pisze.

EDIT: fakt, nie zauważyłem, że to nie CF. To jest idealne.

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2012 10:33:05 przez _arti
[#22] Re: zakup amigi - proszę o rady

@lucasrsi, post #20

Ta przelotka jest na karty SD, nie CF.
[#23] Re: zakup amigi - proszę o rady

@lucasrsi, post #17

3) złącze IDE - czy dobrze rozumiem że zwykły stary HDD od PC się nada?
Na płycie jest złącze do 2.5" dysku - praktycznie każdy taki będzie pasował. Jeśli chcesz 3.5" to przez przejściówkę - ale wtedy najprawdopodobniej będziesz potrzebował mocniejszego zasilacza niż standardowy (zwłaszcza z CD-ROMem, kartą pamięci lub Turbo).

4) co muszę zakupić żeby było dobrze? Sama A1200 + mysz wystarczy? modulator wbudowany. jakieś kable powinny być żeby nie było problemów?
Z modulatora jest obraz raczej marnej jakości. Dokup kabel RGB-SCART - to zapewni Ci najlepszy obraz na TV.

5) szukać na allegro czy są jakieś lepsze źródła? Przeglądałem ebay.pl, jest sporo ofert.
Allegro, ebay, możesz też zamieścić tutaj ogłoszenie w dziale giełda.

6) czy jeśli się okaże że Amiga będzie goła (bez softu) to damy radę zorganizować soft na dyskietkach? (bardzo chciałbym na dyskach coś mieć, nawiązując do pkt 1

Na pewno da radę. Oczywiście zależy skąd jesteś i czy w pobliżu masz kogoś z "naszych" ;)

7) co można robić poza graniem na takim sprzęcie w standardzie i po rozbudowie? nie mam pojęcia jaką mocą to dysponuje przed i po rozbudowie...
Granie, dema, ja mam internet (WiFi) - irc, ftp, poczta, wystarczy spojrzeć na aminet ile jest softu.

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2012 10:39:07 przez Jenot
[#24] Re: zakup amigi - proszę o rady

@Raul, post #22

witaj
może głupie pytanie, ale co to CF? (chyba nie cross-fire;) )
[#25] Re: zakup amigi - proszę o rady

@lucasrsi, post #24

COMPACT FLASH
[#26] Re: zakup amigi - proszę o rady

@Mir3k, post #25

Cf- to karta Compact Flash Amiga jest komputerem troszkę chimerycznym nie każdą kartę CF lubi. Taka karta może być wykorzystywana na dwa sposoby i najlepiej mieć dwie takie karty jedną jako dysk twardy najlepiej 4GB bez żadnego kombinowania jako nowicjusz z dziedzinie Amigi wykorzystasz tą przestrzeń i omieniesz problemy z widocznością kart powyżej 4GB (Amiga widzi bez żadnych sztuczek do 4GB przestrzeni dyskowej poprzez złącze IDE). Drugą kartę ( nie musi mieć dużej pojemności wystarczy 128MB max 1GB) wykorzystuj jako dysk przenośny - wymiana poprzez złącze PCMCIA w Amidze do tego celu potrzebujesz wgrania odpowiednio spreparowanej dyskietki wraz ze sterownikiem do PCMCIA aby karta tam zamontowana była wykrywana przez Amigę i softu do zrzucania obrazów dyskietek w formacie *.ADF. Ze strony PC wystarczy dość tani czytnik kart podłączany przez USB z obsługą CF. Stron z obrazami dyskietek na Amigę jest kilka znajduje się tam mnóstwo softu gier, dem, programów.
Można też zamiast dodatkowej karty CF stosować jedną spreparowaną pod emulatorem WinUae. Będzie widoczna jako dysk Amigi zarówno w realnej Amidze jak i w PC poprzez emulator.

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2012 10:55:45 przez miro_78
[#27] Re: zakup amigi - proszę o rady

@miro_78, post #26

Ja używam ten CF adapter pod WinUAE
Co do samych kart compact flash z tego co się już naczytałem (i z własnego doświadczenia) najlepiej jest używać SanDisk ja miałem Lexara 512mb i mi karta nie działała pod PCMCIA czy IDE. Z Sandisk na Amidze zrobisz tylko "quick format" i będzie działać. Transcend CF 4GB 133X też dobrze mi działa.
[#28] Re: zakup amigi - proszę o rady

@Art, post #27

Karty CF pod IDE i PCMCIA to temat rzeka. Sam mógłbym opowiedzieć wiele. Np 4GB PQI 233x świetna współpraca pod IDE natomiast 4GB PQI 150x partycjonowanie bez problemu ale po resecie system widzi zawsze tylko DH0 NDOS (utworzone 3 partycje). Na szczęście bez problemu współpracuje pod PCMCIA. I tak dalej o kolejnych kartach i podobnie :)
[#29] Re: zakup amigi - proszę o rady

@lucasrsi, post #1

A jeśli naszła by Cię ochota żeby w coś pograć, to polecam najlepszą grę na Amigę, czyli Superfrog OK
[#30] Re: zakup amigi - proszę o rady

@parallax, post #29

pewnie że najdzie:)
jedyna różnica będzie taka, że kiedyś u sąsiada przy coli, a teraz z sąsiadem przy pifku:)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem