[#1] Blizzard PPC 603e
Czy w tych kartach wystarczy jedynie zmienić oscylator aby zwiększyć szybkość procesora 603e ? Tak jak w przypadku tej karty chyba jest jedną z najwolniejszych (160mhz). Widziałem taką samą kartę na Amibay i gość mówił że Stachu podkręcił na 300mhz. Ciekaw jestem czy jest w ogóle sens kręcenia aż na 300mhz. Z pewnością żywotność takiej karty spada o połowę.
[#2] Re: Blizzard PPC 603e

@Art, post #1

160mhz (...) podkręcił na 300mhz.

Nie podkręcił tylko wymienił procesor na model taktowany 300MHz. Przez "podkręcenie" procesora 160MHz na 300MHz to możesz najwyżej go zepsuć.
[#3] Re: Blizzard PPC 603e

@Art, post #1

Ta karta ma dwa oscylatory, jeden jest do PPC, a drugi do 68k.
PPC podkręca się raczej mnożnikiem, a nie oscylatorem.
Istnieją też karty jednooscylatorowe.

PS. Jeżeli ta karta ma 040/25 MHz, to warto podkręcić też 68k conajmniej do 33 MHz (oscylatorem 66), dzieki czemu wzrośnie prędkość RAMu, BVision, a sam PPC otrzyma około 50 MIPS.
25 MHz to wąskie gardło i wszystko pracuje na 3/4 gwizdka :)
[#4] Re: Blizzard PPC 603e

@Art, post #1

Jezu ludzie co wy macie z ta żywotnością i podkręcaniem??!!!!
[#5] Re: Blizzard PPC 603e

@Andrzej Drozd, post #3

Tak, wiem że jeden jest do PPC a drugi do 68k. Tam jest o tyle fajna sytuacja że 68k jest 060/50mhz

Ps.
Pamiętam jak podkręcałem AMD Durona "ołówkiem" haha. Łączyłem mostki L1,L2 ołówkiem a potem mnożnik w Biosie z 600mhz na 900mhz + volty i tak działało 2 lata na zwykłym chłodzeniu. Durony były nie do zajechania. Bardzo udane i tanie.
[#6] Re: Blizzard PPC 603e

@Art, post #5

Z tego co wiem to karty PPC dla A1200 miały jeden oscylator.

I jak ktoś podkręcił motorolę, to już przestawało mu scsi działać.

Dwa oscylatory sa w kartach do A4000.
[#7] Re: Blizzard PPC 603e

@gilban, post #6

Niektóre miały jeden, a niektóre dwa. Ta na zdjęciu ma dwa. Moja też ma dwa.
A SCSI nie próbowałem i chyba już nigdy nie wypróbuję (FastATA mi wystarczy). Ale ludzie już udowodnili, że działa nawet po podkręceniu 68k do 40 MHz (czyli oscylatorem 80).
[#8] Re: Blizzard PPC 603e

@gilban, post #6

Ja mam 2 oscylatory w karcie do A1200. 040/25 podkręciłem do 36MHz
[#9] Re: Blizzard PPC 603e

@gilban, post #6

Ja spotkałem się tylko z kartami z dwoma oscylatorami.
Wersje z jednym podobno były, aczkolwiek jedyną która widziałem i to na zdjęciach wyglądała jak samoróbka.
[#10] Re: Blizzard PPC 603e

@gilban, post #6

Parę kart BlizzardPPC do A1200 już widziałem i jeszcze nie trafiła mi się taka, która by miała jeden oscylator.
[#11] Re: Blizzard PPC 603e

@gilban, post #6

Witam.

Sam miałem swego czasu Blizzard PPC 603e 175 Mhz i 040 25 Mhz z jednym oscylatorem. Na płytce nie było miejsca na drugi oscylator. :D
[#12] Re: Blizzard PPC 603e

@gorzyga, post #10

Są.
link
[#13] Re: Blizzard PPC 603e

@gorzyga, post #10

Ja ma Blizzarda PPC jak w podpisie i on właśnie posiada tylko jeden oscylator. Jest na karcie miejsce na drugi oscylator. Jednak podczas zamiany 040 na 060 nie odważyłem się na wstawienie drugiego oscylatora. Ścieżki odpowiedzialne za doprowadzenie sygnałów taktowania do obu procesorów gdzieś na płycie karty są zwarte, tak że jeden oscylator zapewnia taktowanie obu procesorom (taki zamysł producenta karty), a ja nie mam pojęcia gdzie. Wprowadzanie na siłę drugiego oscylatora mogłoby narobić niezłego "bałaganu" więc dałem sobie z tym spokój. Na eksperymenty z tak drogim sprzętem raczej nie miałem ochoty.
[#14] Re: Blizzard PPC 603e

@cichym, post #13

Niezupełnie.
PCB jest identyczne. Sygnały z obydwu oscylatorów są doprowadzone do Cypress-a (tego od strony procesorów), a on w zależności od wsadu wie co z tymi sygnałami zrobić. Także wlutowanie drugiego oscylatora w Twoim przypadku nic nie da. Po prostu Cypress na Twojej karcie to wejście ignoruje. Sprawdzone.
Wsady dla układów programowalnych nie są identyczne dla tej samej rewizji BPPC.
[#15] Re: Blizzard PPC 603e

@stachu100, post #14

A to nie jest tak ze wystarczyło przelutować jeden kondensator i wsadzić drugi oscylator??
[#16] Re: Blizzard PPC 603e

@tom256, post #15

Szczerze mówią nie bardzo wiem w jakim celu chciałbyś ten jeden (który?) kondensator przelutować.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem