[#14]
Re: Amiga 1200 - podłączenie drugiej stacji (i kolejnych;)
@BasiC,
post #13
Chaotycznie - bo bardzo dawno się tym bawiłem (coś tak w czasach BBS Amiga prowadzonego przez Rafała Wiosnę). Miałem podłaczone 2 stacje zewnętrzne - jedną 3.5 i drugą 5.25, przy pomocy adaptera własnej konstrukcji.
Żeby teraz napisać bardziej konkretnie, musiałbym wykopać trochę literatury. Z resztą na aminecie jest schemat podstawowego adaptera do zewnętrznych napędów 3.5.
Jeśli chodzi o stację 5.25 HD (taką, którą PC widzi jako 1,2MB) to coś mi się kojarzy, że wymagała jedynie użycia jakiejś zworki, która zmieniała prędkość obrotową dyskietki. Cała reszta, łącznie z kodem identyfikacyjnym jest identyczna jak napędu 3,5. W sumie nie liczy się fizyczna wielkość dyskietki, tylko liczba ścieżek i sektorów oraz prędkość obrotowa, a dokładnie prędkość transmisji danych (A1200 podtrafi obsłużyć tylko 1 prędkość - stąd dyskietki 3,5HD/1.86MB muszą kręcić się wolniej). Stacja 5.25HD traktowana jest dokładnie tak samo jak 3,5DD - dyskietka ma 880 kB. Zdaje się że powinna się kręcić 6 obr/sec.
Jeśli chcesz podłączyć kolejne napędy do złącza wewnętrznego to jedyny problem jest z sygnałem MotorOn. Sygnał ten na drodze z Amigi do napędu przechodzi przez, wspomniany wcześniej, przerzutnik.
Na złączu zewnętrznym jest to sygnał na wejście przerzutnika, na wewnętrznym już to jest sygnał z wyjścia przerzutnika. Mogą być spore trudności z tego powodu. Być może jedynym wyjściem będzie pociągniecie tego sygnału z gniazdka stacji zewnętrznych.
Generator kodu identyfikacyjnego może być po prostu podłączony równolegle do stacji, nie wymaga wpinania się pomiędzy napęd i kontroler. Można po prostu dopiąc do taśmy dodatkowy układ generujący kody.