kategoria: Sprzęt
[#1] Amiga 1200 - podłączenie drugiej stacji (i kolejnych;)
Podobno że było ale szukam cały dzień i nie moge znaleść.

Jak podłączyć dodatkową stację dysków do Amigi 1200?
Mam rev płyty 2B i musze podłączyć 3 stacje do wewnętrznego portu FDD.
Będzie tak;)
FD0: 3.5DD
FD1: 3.5HD
FD3: 5,25 (czy taka z PC będzie działać?)

I teraz mój problem: próbuje podłączyć dwie stacje z A600. Kable i stacje sprawne. Zworki identycznie tylko że w jednej na DS0 a drugiej na DS1.
Podłączam to do wewnętrznego portu stacji kablem nie skrosowanym i ta druga nie wykryta.

No to wyczaiłem że są tam sygnały DriveSelect 0-4 i w wewnętrznym porcie jest ds0 na pinie 10 i innych ds nie ma. Za to w porcie expansion (na zewnętrzne fdd) jest sel1 na 21, sel2 na 9 i sel3 na 20 pinie.

Czyli myślę czeba podciągnąć sygnał sel1 do tej drugiej stacji. Najlepiej aby było w porcie wewnętrznym, skoro stacje taki mają i zworki do ustawiania to powinno to tam być.

Wynalazłem że port wewnętrzny ma tylko sel0 ale znalazłem opis gniazda stacji amigowskiej gdzie sel0 było na 10, sel2 na 12 a sel3 na 14 pinie (aczkolwiek ten 3 był z pytajnikiem).

Więc biore płyte i lutuje kabelek zwierający sygnał DS1 z pinu 21 gniazda zewnętrznego do pinu 12 gniazda wewnętrznego które wg opisu jest n/c ale w opisie stacji pisze że to DS1.

Ale i tak nie działa;( Co mogłem zrobić żle? czy może jednak cza uciąć ścierzkę na płycie bo niby n/c a może jednak gdzieś zwarta i nie działa?

Proszę o pomoc lub linki jak podłączyć do A1200 np: 4 stacje DD z A600 bo jest to możliwe.
[#2] Re: Amiga 1200 - podłączenie drugiej stacji (i kolejnych;)

@BasiC, post #1

Konstruktorzy przewidzieli możliwość dla A1200 podpięcia jednej stacji zewnętrznej i trzech zewnętrznych.
Hobbyści wykombinowali interfejs pozwalający podpiąć drugą stację wewnętrzną, czasami trafią się na allegro, częściej na amibay.
Widziałem u jakiegoś fanatyka trzy flopy w A1200T ale rzut oka na tył obudowy wyjaśnił że sobie jedną lub dwie podłączył to gniazda flopów zewnętrznych. Jak dla mnie w erze powszechnych twardych dysków (i ich zamienników) podpinanie więcej niż jednego flopa jest stratą czasu, miejsca i prądu. Niedosowe gry szybciej i wygodniej uruchamiać przez WDHLoad.
A tak z ciekawości to chętnie przeczytam czy do się uruchomić (i jak) cztery flopy przez wewnętrzne złącze.

Pozdrawiam
[#3] Re: Amiga 1200 - podłączenie drugiej stacji (i kolejnych;)

@RadoslawF, post #2

Kiedyś widziałem art ze zdjęciami jak gość wyrzeźbił sobie w A500 dziurę w lewej stronie obudowy i wstawił tam drugiego flopa, w sumie niegłupi pomysł jak na klasyczną A500... i o ile mnie pamięć nie myli to podpiął obie stacje do pinów na płycie, choć nie jestem pewien, bo to było chyba po niemiecku a ja nicht verstehen. Zresztą później próbowałem znaleźć ten art ale nie udało mi się. W każdym razie po zdjęciach byłem zaskoczony ilością rzeźbienia konieczną do takiego triku - nie była to kwestia taśmy i zworek tylko jakaś grubsza sprawa.
[#4] Re: Amiga 1200 - podłączenie drugiej stacji (i kolejnych;)

@Nathanel, post #3

Pomijając inne aspekty chciałbym po prostu to zrobić.

Teoretycznie wystarczy doprowadzić sygnały Drive Select z portu zewnętrznego do wewnętrznego i użyć kabelka prostego do 4 stacji. Pokazałem to na obrazku dla fd1 - czerwony, fd2 - zielony i fd3 - niebieski bo fd0 jest podłączony standardowo. A na stacjach wybrać odpowiednie zworki DS0-3.
Widoczny miedziany kabelek łączy DiskRDY z DiskCHANGE (co robimy np podłączając stacje od PC bez RDY)

... tylko czemu mi to nie działa? :(

... a czy można wyłączyć FD0, tak aby w systemie nie było widać żadnej stacji (do lamusa z nimi!!!) a jeśli tak to jak ?

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2012 22:34:12 przez BasiC
[#5] Re: Amiga 1200 - podłączenie drugiej stacji (i kolejnych;)

@BasiC, post #4

"... a czy można wyłączyć FD0, tak aby w systemie nie było widać żadnej stacji (do lamusa z nimi!!!) a jeśli tak to jak ?"

Programowo w bootmenu lub sprzętowo odpinając taśmę sygnałową.

Pozdrawiam
[#6] Re: Amiga 1200 - podłączenie drugiej stacji (i kolejnych;)

@RadoslawF, post #5

Sprzętowo chciałbym to zrobić. Jak sprzęt wykrywa że jakaś stacja jest podłączona ?

ODPIĘCIE KABLA NIC NIE DA, w boot menu dalej jest fdo a nie ma innych ;)
[#7] Re: Amiga 1200 - podłączenie drugiej stacji (i kolejnych;)

@BasiC, post #6

Pewnie ROM zakłada że pierwszy flop zawsze jest.
Ale dlaczego przeszkadza ci że df0 jest w bootmenu ? ważne że ikonki nie masz na blacie.

Pozdrawiam
[wyróżniony] [#8] Re: Amiga 1200 - podłączenie drugiej stacji (i kolejnych;)

@BasiC, post #6

Stacja montowana będzie zawsze, a specyfika odwróconej logiki sygnałów spowoduje że amiga będzie myślała że w fantomowej stacji jest fantomowa dyskietka. Najprostszym rozwiązaniem jest odpięcie stacji i założenie zworki na piny 1 i 2 gniazda stacji na płycie amigi. w ten sposób wyjmuje się fantomową dyskietkę z fantomowej stacji :)
[#9] Re: Amiga 1200 - podłączenie drugiej stacji (i kolejnych;)

@BasiC, post #1

Sprawa nie jest taka prosta. Zewnętrzna stacja do Amigi to byl flop + trochę elektroniki. Między innymi przerzutnik 74ls. Prawdopodobnie aby obciąć trochę koszty projektanci Amigi nie dali tych układów do małych Amig. Poza tym na złączu wewnętrznego flopa brakuje sygnału sel1, który jest potrzebny do obsługi drugiego flopa.

Problem został rozgryziony przez jednego z naszych forumowiczów.

Schemat dostępny jest TUTAJ. Jest to dosyć skomplikowany układ umożliwiający podłączenie dwóch flopów PC do Amigi 1200. Jego ogromną zaletą jest to, że posiada on pełną obsługę sygnału REDY. Dzięki czemu w przeciwieństwie do tanich przeróbek na diodzie możemy zapisywać dane NDOS.

Benedykt Dziubałtowski
[#10] Re: Amiga 1200 - podłączenie drugiej stacji (i kolejnych;)

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

No faktycznie czeba scalak - przerzutnik bo:

MTRx (pin16) - Normalnie linia ta jest używana do włączania silników wszystkich podłączonych napędów. Ponieważ jest ona podłączona do każdego z napędów, jej uaktywnienie spowoduje uruchomienie silników wszystkich napędów jednocześnie. Jest to rozwiązanie niedopuszczalne, dlatego też konieczne jest zastosowanie dla każdego z napędów prostego przerzutnika sprawdzającego stan linii MTRX w momencie uaktywnienia sygnału SEL odpowiadającego danej stacji. Wyjście przerzutnika jest podłączone do linii MTR w napędzie. Umożliwia to niezależne włączanie i wyłączanie silników. Dla przykładu: jeśli linia SEL0 zostanie ustawiona w stan aktywny (w tym przypadku jest to stan niski) i jednocześnie na linii MTRX pojawi się logiczne zero, to silnik wewnętrznej stacji zostanie włączony (dla tego napędu przerzutnik znajduje się na płycie głównej Amigi; każda kolejna przyłączana stacja wymaga oddzielnego przerzutnika).

... ale ja mam orginalne stacje z amigi, wybiera się tam na zworkach DS0, DS1, DS2 i DS3. No to chyba stacja sprawdza stan linii SELx (odpowiadającej za wybór stacji dysków) i dopiero wtedy gdy linia ta jest aktywna (wybrano stację) to elektronika uwzględnia sygnał MTRx włączający/wyłączający silnik?
... bo po co by te zworki były?

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2012 10:06:51 przez BasiC
[#11] Re: Amiga 1200 - podłączenie drugiej stacji (i kolejnych;)

@BasiC, post #10

W Amidze 2/3/4 ten scalak mnie jest potrzebny bo kontroler fdd uwzględnia fakt, że możesz podłączyć dwie stacje dyskietek wewnątrz Amigi. W mojej A2k tez na stacji dyskietek są zworki. W a1200 jest to nie przydatne.

Benedykt Dziubałtowski
[wyróżniony] [#12] Re: Amiga 1200 - podłączenie drugiej stacji (i kolejnych;)

@BasiC, post #6

AmigaOS wykrywa stacje dyskietek poprzez odczyt kodu identyfikacyjnego. Wysyła 32 impulsy na linię SEL i oczekuje odpowiedzi na RDY. Dla uproszczenia kod ten dla normalnych stacji 3,5 to same zera - dzięki temu układ generujący kod jest skrajnie prosty. Odczyt samych jedynek (a taki stan będzie miała niepodłączona linia) oznacza brak stacji. Zdefiniowene są też nieco bardziej skomplikowane kody - naprzemiennie 0 i 1 oraz 1 i 0 - są to stacja 3,5 HD oraz chyba nigdy nie spotykana w Amidze stacja 5,25 DD - 360kB. Jest to metoda nie obsługiwana przez normalne napędy,
stąd zewnętrzne stacje dyskietek dla Amigi zawierały prosty układ na 2 scalakach (7400 i 7474) do sterowania silnikiem (już to wyżej zostało opisane) i generowania kodu identyfikacyjnego.
Uwaga - podane wyżej informację mogą być nieprawdziwe w szczegółach - mogły mi się pomylić linie, zera i jedynki, ale ogólny mechanizm jest jak przedstawiłem.
Układ identyfikacji stacji wbudowanej jest zawarty w chipsecie i chyba nie da się go wyłączyć.

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2012 10:52:22 przez krru
[#13] Re: Amiga 1200 - podłączenie drugiej stacji (i kolejnych;)

@krru, post #12

stacja 5,25 DD - 360kB. Jest to metoda nie obsługiwana przez normalne napędy, stąd zewnętrzne stacje

będe próbował podłączyć 5,25 i co z ich wykrywaniem, czy te układy do zewnętrznych stacji różnią się i są inne dla 3,5 i 5,25, Amiga chyba wykrywa kod stacji 5,25? ... bo troszkę chaotycznie napisałeś.

Już niedługo się tym zajme na poważnie i opisze co i jak;)
[#14] Re: Amiga 1200 - podłączenie drugiej stacji (i kolejnych;)

@BasiC, post #13

Chaotycznie - bo bardzo dawno się tym bawiłem (coś tak w czasach BBS Amiga prowadzonego przez Rafała Wiosnę). Miałem podłaczone 2 stacje zewnętrzne - jedną 3.5 i drugą 5.25, przy pomocy adaptera własnej konstrukcji.

Żeby teraz napisać bardziej konkretnie, musiałbym wykopać trochę literatury. Z resztą na aminecie jest schemat podstawowego adaptera do zewnętrznych napędów 3.5.

Jeśli chodzi o stację 5.25 HD (taką, którą PC widzi jako 1,2MB) to coś mi się kojarzy, że wymagała jedynie użycia jakiejś zworki, która zmieniała prędkość obrotową dyskietki. Cała reszta, łącznie z kodem identyfikacyjnym jest identyczna jak napędu 3,5. W sumie nie liczy się fizyczna wielkość dyskietki, tylko liczba ścieżek i sektorów oraz prędkość obrotowa, a dokładnie prędkość transmisji danych (A1200 podtrafi obsłużyć tylko 1 prędkość - stąd dyskietki 3,5HD/1.86MB muszą kręcić się wolniej). Stacja 5.25HD traktowana jest dokładnie tak samo jak 3,5DD - dyskietka ma 880 kB. Zdaje się że powinna się kręcić 6 obr/sec.

Jeśli chcesz podłączyć kolejne napędy do złącza wewnętrznego to jedyny problem jest z sygnałem MotorOn. Sygnał ten na drodze z Amigi do napędu przechodzi przez, wspomniany wcześniej, przerzutnik.
Na złączu zewnętrznym jest to sygnał na wejście przerzutnika, na wewnętrznym już to jest sygnał z wyjścia przerzutnika. Mogą być spore trudności z tego powodu. Być może jedynym wyjściem będzie pociągniecie tego sygnału z gniazdka stacji zewnętrznych.
Generator kodu identyfikacyjnego może być po prostu podłączony równolegle do stacji, nie wymaga wpinania się pomiędzy napęd i kontroler. Można po prostu dopiąc do taśmy dodatkowy układ generujący kody.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem