kategoria: A500
[#1] Co lepszejsze A500 czy A500+
Czołem , jestem nowy nie tyle co uzytkownik C= ,bo w tym siedze od lat , ale na forum
mam okazje kupić A500+ do kolekcji czy ten model amigi 500 jest unikatem wsrod 500tek? czy bez roznicy w zakupie czy to bedzie 500 czy 500 plus
[#2] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@mczaj, post #1

Jeśli kupujesz do kolekcji, to kup obydwa modele :)
[#3] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@mczaj, post #1

Kup A500 lepiej.
[#4] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@Hubez, post #3

Chcialbym poznac powód , możesz to poruszyć ?
[#5] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@mczaj, post #1

Pluskwa (A500+) miała być następcą pięćsetki ale się nie przyjęła, w efekcie ostatnie produkowane partie pięćsetek były składane na płycie głównej pluskwy. Jeśli kompletujesz kolekcję Amig to wypada mieć oba a dodatkowo pięćsetkę na płycie pluskwy, jeśli to kolekcja komputerów i do szczęścia potrzebujesz jednej Amigi to kup dowolną. Pluskw wyprodukowano mniej od pięćsetek i od sześćsetek są też od nich droższe.

Pozdrawiam
[#6] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@RadoslawF, post #5

Jeśli to kolekcja to koniecznie trzeba mieć oba modele.
Mała retro wycieczka do listopada 1993 ;)

[#7] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@azazel44, post #6

Rozjasniliscie Mi na czym polega roznica
dzieki wielkie
[#8] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@mczaj, post #7

Weź A500+, ma ECS 1 MB na płycie już i łatwo rozszerzysz do 1,5 MB . Jest to niewielka różnica cenowa a zawsze masz coś więcej .
[#9] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@PrzemasIII, post #8

Tak samo pomyślałem przekonał mnie 1mb chip na pokładzie
[#10] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@azazel44, post #6

CENA 3,8 miliona złotych! haha :) Wtedy dopiero były czasy! Sami milionerzy!
[#11] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@Art, post #10

C-64 z magnetofonem kosztował wtedy jakieś 2,5mln.
[#12] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@azazel44, post #11

W 1993?

Ja kupiłem (rodzice mi kupili) w 1989r. używane Atari800XL + magnet + TB + 2xjoystick za 1,8 mln. Z tego co wiem, to wtedy C64 kosztowało coś około 2,5 mln. Nie było lepsze, ale robiło karierę na zasadzie - Commodore Amiga za drogie, więc kupię dziecku C64, w sumie też Commodore :)
[#13] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@kjb666, post #12

Tak, cena się trzymała w okolicach 2,5mln. Pamiętam jak z rodzeństwem zbieraliśmy kaskę na ten sprzęt, ale w tamtym czasie nie udało się go kupić.
[#14] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@mczaj, post #7

Rozjasniliscie Mi na czym polega roznica
dzieki wielkie

A500+ w stosunku do A500 ma nowszy kickstart, nowszy chipset graficzny (pełen ECS) i 1MB pamięci chip na dzień dobry, z możliwością rozszerzenia do 2MB.

Tyle suchych danych. Praktyka pokazuje, że kickstart 2.x jest albo za nowy dla starych programów, albo za stary dla nowych. Sensownie jest mieć przełącznik kickstartów 1.3/3.x, a ten równie dobrze można zamontować w zwykłej A500. Chipset ECS oferuje kilka nowych, mało przydatnych (i powolnych) trybów graficznych. Nie wiem też, czy w przypadku Amigi klasy A500 potrzeba komuś do szczęścia 2MB chip. Dodatkową wadą A500+ jest brak kompatybilności z niektórymi rozszerzeniami.

Podsumowując: z punktu widzenia kolekcjonerskiego i dla amigowych zabaw ekstremalnych A500+ jest to ciekawy model. W przypadku normalnego retro-amigowania funkcjonalnej różnicy nie ma żadnej.
[#15] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@Daclaw, post #14

" W przypadku normalnego retro-amigowania funkcjonalnej różnicy nie ma żadnej."

Z tym zdaniem bym dyskutował. Zamieniłem swojego czasu pięćsetkę na pluskwę skuszony nowym kickiem, nowym układem graficznym i większa ilością pamięci. Zamiany nie żałuje ale sporo ludzi których znałem żałowało, jakaś część gier działająca bez problemu na pięćsetce na pluskwie nie chciała się uruchomić. Jak się z czasem okazało winy nie ponosiły gry a pirackie intra które wywalały kompa przed uruchomieniem gry. Więc jeśli nabywca nie planuje dołożenia fastu, twardego dysku i wdhload to może być zawiedziony.

Pozdrawiam
[#16] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@mczaj, post #4

Poruszam powód:

Więcej softu pójdzie Ci na A500.

W dodatku oryginalna A500 to jest klimat, a 500+ to nie to samo ;)
[#17] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@Hubez, post #16

Ale jak masz więcej ram w A500+ to można z dyskietki (tak jak w A600) wczytać kick 1.3 i grać w gry, które tylko na takim działają szeroki uśmiech
[#18] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@flops, post #17

No i w końcu nie wiadomo co lepsze :D

Ja wczoraj rozkręciłem Amigę 500 i zdziwienie miałem wielkie jak się okazało ze płyta główna jest od Amigi 500 Plus, ale na pokładzie mam 512k a nie 1MB. Kickstart 1.3 a gra Swiv się nie chce załadować, ładuje się na początku, uruchamia się intro w którym można ustawić sobie unlimited live, po czym klikam myszką ukazuje się na czarnym tle informacja o tym, ze należy czekać gra się ładuje .... ale cyferki na ekranie się nie pokazują ( te co maleją do zera), stacja pracuje dość długo po czym wiecha totalna nawet wyłącza się sygnał video bo telewizor mi się przełącza na inne źródło obrazu.

Wina płyty rev 8a.1 ?
[#19] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@Oxyron, post #18

Pomińmy sprawę wykopywania tematu ;) Możesz to praktycznie traktować jako kolejna wersja płyty głównej, zwykłe A500 też były składane na płytach od A500+, jedyna różnica to tak jak pisano, nowszy kickstart (możesz sobie włożyć starszy) i ECS, które nie zmienia absolutnie nic w kwestii giercowania, można powiedzieć, że to taki delikatny lifting lub dopieszczenie.

Ja bym powiedział, ze jednak lepsza A500+ ze względu na możliwość włożenia 2MB CHIP bez kombinacji z Agnusami.

Dodatkowo jeśli chodzi o kompatybilność, to w wielu przypadkach okazywało się, że same cractra i inne połamańce dodawane przez crackerów do gier nie chciały działać na ks2.0, a sama gra już tak (jeśli była oryginalna).

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2015 15:00:46 przez sanjyuubi
[#20] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@sanjyuubi, post #19

A ja mam fabrycznie zaplombowaną A500+ z Kickiem 2.0, ale tylko 0.5MB RAM. Kojarzy ktoś taką wersję?
[#21] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@Jacques, post #20

To musiał ktoś podmienić obudowy i nakleić plombę. Takich plomb było swego czasu sporo. Każda A500+ miała 1 MB Chip na pokładzie i kickstart 37.175 na pokładzie. Zresztą nawet i dzisiaj, jaki problem jest taką plombę wyprodukować. Inna opcja - ktoś podmienił zewnętrzne naklejki.
[#22] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@gilban, post #21

Tyle, że wygląda i pachnie jak absolutnie niegrzebana, no nic, jeszcze podłączę i się upewnię, że mi się to nie przyśniło, bo ostatnio ja ruszałem rok temu z ACA500.
[#23] Re: Co lepszejsze A500 czy A500+

@Oxyron, post #18

Teraz jak jest Vamipire dla A600, to wychodzi że Amiga 600 Jak wyjdzie Vamire 500, to znów Amiga 500 będzie lepszym sprzętem. Wychodzi na to, że pod względem CPU (nie biorąc pod uwagę w ogóle FPU) Vampire 600 jest najszybszą kartą turbo kompatybilną z 68xxx.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem