[#1] amiga z usa
witam jesli ktos cos chce z amerykanskiego ebaya pisac,pomoge:)mieszkalem tam pare lat i wiem jak zamawiac do Polski aby "dobrze" bylo:)ok, racja
[#2] Re: amiga z usa

@dario35, post #1

Nie prościej w takim wypadku na AmiBayu kupować? ;)

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2012 10:50:49 przez Shoonay
[#3] Re: amiga z usa

@dario35, post #1

Jaką prowizję bierzesz ?
[#4] Re: amiga z usa

@KingJulian, post #3

koszty tylko sprowadzenia i ewentualnie koszt paliwa, nie chce na ty zarabiac
[#5] Re: amiga z usa

@dario35, post #4

Tylko, że układy amerykańskiej Amigi pracują w NTSC oraz z tego co pamiętam to kwarc jest w Amidze dostosowany to 60 Hz, które są używane przy tamtejszej sieci elektrycznej.

A tak po za tym to taka A1200 to ile by kosztowała łącznie z transportem ?

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2012 16:47:38 przez gilban
[#6] Re: amiga z usa

@gilban, post #5

W Amigach z AGA między PAL a NTSC można się przełączyć programowo, w pięćsetkach coś mi się obiło o uszy że można to zmienić przestawiając na płycie głównej, zasilacz to niestety problem, tam mają 110V w gniazdkach i trzeba zmienić na europejski.

Sprowadzenie A1200 czy A500 może nie być specjalnie opłacalne, ale jakaś rzadką a drogą Amigę lub dopałkę czy jakąś kartę już może się opłacać.

Pozdrawiam
[#7] Re: amiga z usa

@gilban, post #5

norska paczka tania ale idzie z miesiac lotnicza pewnie ze 30 dolcoow albo wiecej bo duza paczka i ciezka, naj;epiej szukac tam osprzetu typu karty turbo itp bo lekkie i male
[#8] Re: amiga z usa

@RadoslawF, post #6

Ja pamiętam, Amigę 500, którą to mi kiedyś ciotka z Ameryki przysłała, dobre z 15 lat temu, albo i więcej, w serwisie gość wymienił mi kwarc oraz właśnie zamienił układ, który odpowiadał za wysyłanie obrazu. Czyli po wymianie tego układu Amiga zaczęła pracować w Palu. Mam nawet jeszcze gdzieś rom 1.3, który był w komplecie. Co do zasilacza, to zostałem przy oryginalnym, a dokupiłem sobie transformator, który zamieniał 220 V na 110 V. I wszystko elegancko działało. Potem jeszcze Amigę 1200 używałem z tym zasilaczem, gdyż wydajność miał większą niż zasilacze od A500 dostępne u nas w Polsce.

Serwis znajdował się w Warszawie na ulicy Burdzińskiego (może ktoś pamięta), i zajmował się wtedy głównie Amigami i C64.

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2012 18:54:28 przez gilban
[#9] Re: amiga z usa

@gilban, post #8

dlatego wlasnie miec amige z usa z grafa wtedy tego problemu nie ma
[#10] Re: amiga z usa

@gilban, post #8

Przy urządzeniach a małym poborze mocy można było używać transformatora, ja takiego używałem do modemu sprowadzonego z kanady. Co do wyświetlania obrazu PAL lub NTSC to widać coś mi się pomieszało, ale ja nie musiałem nic przerabiać, pięćsetkę i pluskwę kupiłem normalnie w naszym sklepie, jedyne co miała niewłaściwe (pluskwa) to niemiecką klawiaturę. Przyzwyczaiłem się.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem