[#1] Amiga dziś?
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów i ppa-wiczów i fanów Amigi i całą reszte, której nie wymieniłem.
To mój pierwszy wpis więc zacznę od tego, iż mam 31 lat czyli swoje dzieciństwo w szkole podstawowej w 40% przesiedziałem przed Amigą 600 i Monitorkiem 1084ST. Parę dżojów się złamało i od samego początku grzebałem w oprogramowaniu a nie tylko w grach. Pamiętam jak udało mi się poprzerabiać pare programów tak, że napisy nosiły miano mojej urojonej firmy LukaSOFT. Robiłem to w jakimś edytorze Hexowym i podmieniałem dokładnie bajty danych robiąc niemałe zamieszanie wśród kolegów. Reasumując łezka w oku się kręci kiedy wspomnę swoją Amigę i te piękne czasy...

Tudzież moje pytanie jako usera, który wiedzą został w tamtych czasach (tylko jeśli chodzi o Amigę) czy w Polsce są uruchomione jakieś projekty spełniające marzenia wielu i przywracające im narzędzie do zabawy dziś ? Krótko przeglądając forum natknąłem się na jakieś projekty Minimig czy Natami ale bardziej interesuje mnie czy społeczność Polska Amigowa coś działa. Chętnie bym w takim projekcie się poudzielał pomysł
[#2] Re: Amiga dziś?

@LUBANG, post #1

Społeczność jak najbardziej działa, tylko że raczej poza forum, tu są tylko niekończące się dyskusje.
Z tego co napisałeś wynika że interesuje cię "reanimacja" klasycznych Amig, coś jeszcze?
Co mógłbyś wnieść ze swojej strony? Jaki projekt cię interesuje?
[#3] Re: Amiga dziś?

@adam_mierzwa, post #2

to tak jak sie ma do jutrzejszego swieta.....no coment
[#4] Re: Amiga dziś?

@LUBANG, post #1

Po pierwsze miło widzieć tutaj nowego fana Amigi! Witamy! Teraz gwoli wyjaśnienia: Natami to projekt wznowienia klasycznych linii Amig w FPGA (bez emulacji), taka Amiga 1300/5000, jednakże stanął on od pewnego czasu w martwym punkcie i nieznane są przyszłe losy tego projektu, zaś Minimig to sprzętowy emulator Amigi 500. To tyle jeśli chodzi o projekty sprzętowe.

Odnośnie projektów oprogramowania dla Amigi to głównie teraz nie grzebie się w starym oprogramowaniu tylko przenosi się nowe oprogramowanie na Amigę (z reguły bez ingerencji w kod programu). Mało robi się autorskich gier z własną grafiką, udźwiękowieniem itp., raczej zapożycza się gotowe rzeczy.

Jest jednakże kilka projektów pisania gier autorskich. Ja jestem współuczestnikiem kilku takich projektów: gier na Amigę, jak również, co na pewno Cię ucieszy, edytorów i konstruktorów do gier, bo ja też jeszcze jakieś 10 lat temu grzebałem w kodzie gier. Wiele z tych rzeczy osiągnęło dojrzały poziom i część z tych projektów można uznać za ukończone, jednakże jest kilka nieukończonych.

Tyle tytułem powitania :D Pozdrawiam!
[#5] Re: Amiga dziś?

@LUBANG, post #1

Welcome to the Jungle! Tańczący banan
Tańczący banan Tańczący banan
[#6] Re: Amiga dziś?

@selur, post #5

hahahahaha
nie wiem czemu nie mogę przestać się śmiać,
trafnie to posumowałeś selur
...trza mieć odwagę żeby wskoczyć w ten gąszcz

Tak czy inaczej witamy

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2012 19:53:03 przez Radek_Cz
[#7] Re: Amiga dziś?

@adam_mierzwa, post #2

Zacznę od tego, że odpowiedź zacząłem pisać po odpowiedzi "adam mierzwa".
Proszę o wyrozumiałość bezgraniczną podczas czytania tego postu. Wy jesteście obeznani a ja jestem żółtodziobem w tej dziedzinie, który ma swoje spojrzenie na temat więc podczas czytania proszę się niepotrzebnie nie denerwować. Oddaje się fantazji pomysł

Z tego co lekko spojrzałem na temat to Amigę sprzętowo wspierają głównie serwisy zagraniczne. Projekty są różne a chyba nawet zbyt różne. Reanimacja technologii Amigi z jej ograniczeniami z lat 90 chyba jest bezsensu bo konstruowanie takiego urządzenia (czytałem gdzieś tam o tym procesorze nowym niezależnym z parametrami sprzed 15lat) przy dzisiejszej technice na rynku zawsze będzie służyć jako hobby. Ale z drugiej strony rynek jest już tak nasycony sprzętem o wiele lepszym niż jakakolwiek Amiga, że bez gruntownych zmian w architekturze, Amiga i tak już zostanie tylko jako hobby :)

Dla mnie Amiga będzie zawszę tą, którą miałem czyli 600tką. Dodatkowo chyba ze wszystkich Amig ma najodpowiedniejszy kształt na odświeżenie.
Dlatego wyobrażam sobie albo wręcz marzę o wykorzystaniu obudowy z tej Amigi lub "kształtu" do stworzenia czegoś na miarę czasów dzisiejszych dla zabawy. No przecież wkładając tam elektronikę zwykłego tabletu otrzymamy już zabawkę o niesamowitych możliwościach. Wiem wiem to nie ta platforma i AmigaOS 4 nie ruszy ale pytanie ile lat potrzeba aby takie projekty (przepraszam was) bez przyszłości jak AmigaOS4 wyginęły ? Wręcz aż się ciśnie na usta hasło z naszego hymnu "póki my żyjemy" :) I tak będzie.
Jakby taką akcję zrobić to może by w ramach nauki zaprzęgnąć studentów do pracy nad wspólnym projektem :) Osobiście korzystałem już z takiego rozwiązania i za niewielką opłatą otrzymałem urządzenie takie jak sobie zaprojektowałem.
Myślę, że temat rzeka, opinii tyle ilu użytkowników i do konsensu byśmy szybko nie doszli ale wierze, że gdyby paru przynajmniej uwierzyło w to, że się da, można by chociaż spróbować ... choćby od strony czysto teoretycznej na początek.
W końcu od lat powtarza się, że Polacy nie gęsi :)

Odpowiadając Ci na pytanie przyznaje z bólem serca, że mój wkład byłby tylko od strony koncepcyjno-wizualnej czyli wszystko i nic. Ale z drugiej strony koncepcji samochodu nie wizualizują inżynierowie :)

Wiem, że temat czysto utopijny ale i tak spróbuję przez zimę pobawić nad koncepcją i przedstawić ją w modelu 3D na forum. Jeśli z sensownego rzeczywistego konstruowania nici to chociaż dajmy ujście fantazji :)

Według mnie można by było coś zaprojektować bo teraz wszystko da się wykonać, od obudowy po elektronikę ale bez mądrych głów ani rusz. Oczywiście pomijam temat patentów.

Nie chce was tu drażnić bo domyślam się, że każdy chwali swoje, widzi swoje i w swoim się obraca ale w moim mniemaniu budowanie amigi w obudowie tower nie ma przyszłości. Jest PC jest Apple i na pewno ten temat jest o 10 lat do przodu i od razu proszę, nie kłóćmy się :)
Budowanie Amigi w kształcie A1200 ... pewnie tylko Ci co mają tą Amigę powiedzą że to najlepsze rozwiązanie :)
CD32 to konsola. To nie to.
A500 odpada już na starcie, a A600 jest idealna! Ma klawiaturę wraz jednostką bez niepotrzebnych klawiszy numerycznych które dla 5% korzystających z nich zawsze można dokupić. Wielkością nie grzeszy a przy odpowiedniej budowie można by kable "pochować" a co się da uWiFiwać. Teraz przecież można nawet obraz HD przesłać (WiDi).
Oprogramowanie ? To będzie najcięższy temat. Ja generalnie widzę nowe i aż się boje powiedzieć żeby wykorzystać coś co już jest, może jakiegoś Linuxa, aby nie wyważać otwartych drzwi i dostosować kod do "nowej Amisi". Stary temat emulować, nowy ... tu cieżko coś mówić nie mając wyczucia programistycznego bo jeśli zapewne powiem, żeby zrobić nowy łatwy SDK to temat dla chętnych programistów może być nieosiągalny choćby czasowo.
A może Linux jako baza coś na kształt Kickstartu a oprogramowanie w Javie… ?
Przy takim rozwiązaniu można by wtedy zrobić swoje widzimisię a projekt przygotować na tyle uniwersalnie aby reszta świata hoobystów w wieku średnim jak my :) zaczęła dokładać swoje. Nie wiem czy projekt miałby być opensource czy komercyjny ale raczej ide za tym drugim bo nic się sensownego nie rozwinie bez nakładu finansowego czyli od początku by trzeba było zachować pewne sprawy w grupie żeby nam ktoś coś patentem nie bloknął i potem jednostek nie męczył jak już geniusz grupy zadziała :)
Tak sobie myślę, że gdyby zrobić swój AmiSoft w oparciu o Linuxa to można by dużo rzeczy przenieść z niego i mieć więcej możliwości już na początku. Ustylizowało by się ten system wg nas i tego się trzymało. Sprzęt z zapasem, tak że by przyszłe wersje oprogramowania mogły działać równie sprawnie.
Zapewne od razu każdy powie, że to już nie będzie Amiga. Myśle chłopaki, że Amiga przetrwała już tylko w nas. Sprzęt który mamy któregoś dnia przestanie działać, a system, który jest jeszcze rozwijany i tak w końcu istnieje jako ciekawostka. Przestarzała platforma, którą rozwija garstka miłośników to za mało by być tym czym była 20 lat temu.
Potrzeba powiewu nowości dzięki którym po nową "Ami601 Retro" sięgną młodsi forumowicze ppa :)

Dla mnie przykładem takiego sukcesu jest choćby platforma Arduido. Proste uniwersalne o wielu zastosowaniach. Przygotowane schludnie z niezłym suportem i boom, którego tylko pozazdrościć.

PS1. Proszę mnie od razu po tym poście nie kasować z forum :)
PS2. Temat opisałem "po łebkach" bo chciałem się na razie przekonać czy produkowanie się na większą skale ma sens i ktoś w ogóle przeczyta tekst :)
PS3. Jestem też przekonany, że na forum znajdzie się choć jedna osoba co przynajmniej w 75% ma tą samą myśl jak ja :)
PS4. Jak już wyjdzie to datę (po przeczytaniu ciekawostek na forum) po instalacji zanim system się zaktualizuje ustawimy na 21.12.2012 :P

:P
[#8] Re: Amiga dziś?

@LUBANG, post #7

Mam dla Ciebie dobrą wiadomość - Twoje marzenia się spełniły! (no, może poza obudową od A600, ale co tam, zawsze możesz ten sprzęt wybebeszyć i włożyć do obudowy po A600 - co prawda trzeba będzie wydrzeć ze środka samą A600, ale czego się nie robi dla spełnienia marzeń).

Mam do Ciebie prośbę - jak już kupisz swój wymarzony sprzęt to skrobnij na łamy PPA artykuł-recenzję. Dziękuję z góry.
[#9] Re: Amiga dziś?

@LUBANG, post #7

Jak chcesz kupić ładną obudowę do komputera to niebawem będziesz miał okazję.
[#10] Re: Amiga dziś?

@Leon, post #9

Po co komuś w Amidze klawiatura z klawiszami funkcyjnymi dla Windows ?

Pozdrawiam
[#11] Re: Amiga dziś?

@LUBANG, post #7

Czyli nie jesteś zainteresowany bawieniem się na wciąż tej samej A600, tylko chciałbyś coś w tym rodzaju, tyle że nowocześniejszego. Myślisz chyba o nowym systemie na nowszym sprzęcie.
No to zaskoczę Cię.... masz w czym wybierać. Co jest plusem i .... minusem. Rozwiązania są trzy:
- AROS - system działający na współczesnych PC z x86, API systemu jest rozwinięciem API AmigaOS3.1. Źródła programu dl AmigaOS 3.1 po kompilacji powinny poprawnie działać pod AROSem. Sam system wprowadza oczywiście sporo nowości i ulepszeń. Działa na tanim i szybkim sprzęcie x86. A teraz największa wada AROSa - nie ma wbudowanego emulatora 68k ani PPC, a więc ŻADEN program z klasycznej Amigi (zarówno 68K, jak i PPC) pod AROSem działał nie będzie
- AmigaOS4 (zwany OS4). System produkowany przez Hyperion, posiada prawa do nazwy AmigaOS. Działa na komputerach z PPC. System posiada wygląd bardzo podobny do ostatniego systemu dla 68K: AmigaOS3.9. Dzięki wbudowanemu emulatorowi 68k wykonuje programy napisane dla AmigaOS3. Dużo szybciej niż na najszybszym 68k. Minus - komputery dla OS4 są b. drogie, najtańsza Samantha to wydatek rzędu 2000 pln, komputer posiada procesor PPC taktowany 600-800 MHz i działa niezbyt szybko. Lepsze maszyny dla OS4 są droższe.
- Morphos. System zgodny z AmigaOS3.1, bardziej niż OS4 unowocześniony. Co ciekawe, jest bardziej zgodny z klasycznym AmigaOS3 niż OS4 -większość programów zgodnych z systemem pod 68k i PPC działa. System uruchamia się na tanich i popularnych komputerach Apple z PPC: mac mini, powermac, powerbook G4. Sam sprzęt jest sporo tańszy i szybszy od tego dla OS4, a system (moim zdaniem) lepszy.
Nie ukrywam że jestem zwolennikiem i użytkownikiem systemu Morphos już od dobrych kilku lat.
Na wszystkie te systemy wydane są darmowe SDK, więc użytkownik danego rozwiązania może się sam bawić w deweloperkę.
W Polsce jest trochę Amigowców bawiących się na nowych platformach. Najwięcej jest użytkowników i deweloperów Morphosa, ale również są środowiska OS4 i Arosowców.
Organizowane są również dosyć liczne spotkania. Najwięcej chyba w Polsce południowej. W najbliższych tygodniach będziemy organizować Amizaduszki 2012 w Krakowie. Termin zostanie podany wkrótce :) . Jak zwykle będą maszyny z Morphosem, zazwyczaj ktoś z OS4 i AROSem też jest. No i klasyki z 68k. :)
[#12] Re: Amiga dziś?

@LUBANG, post #7

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem intencje twoje, ale z tego co piszesz wynika że chcesz stworzyć następcę Amigi. Komputer domowy, w klawiaturze, na bazie jakiejś fajnej małej płytki, system operacyjny do uzgodnienia.
Rzucę linkiem z tej samej strony co recedent
nowy Commodore C-64
Jaki byś nie wybrał system - raczej lepiej o otwartych źródłach.
Jeśli lubisz projektować - pomyśl może o projektach dla klasykowców. Są różne stopnie złożoności, ot na przykład
piekarnik
Lub może nawet obudowy dla fanów nowszych odsłon amigowania (AmigaOS 4, MorphOS) z oryginalnym pomysłem (niekoniecznie boing ball czy motyl).
[#13] Re: Amiga dziś?

@wali7, post #11

Wali, AROSa w sumie nie używam ale z tego co kojarzę jest w nim "wbudowane" JanusUAE, które pozwala uruchamiać aplikacje z 68k prawie jako natywne (tzn. odpalają się korzystając z systemowego gui), więc określenie ŻADEN program z klasycznej Amigi jest chyba trochę niesprawiedliwe?

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2012 00:05:22 przez pampers
[#14] Re: Amiga dziś?

@pampers, post #13

No tak, tylko że to takie trochę obejście problemu. System emulacji 68k JIT w Morphosie czy OS4 jest dużo bardziej elegancki, gdzie aplikacja ma pełne możliwości wykorzystania systemowych sygnałów, czy całkowity dostęp do komponentów systemu.
Moim zdaniem brak podsystemu emulacji 68k takiego jak w Morphosie/OS4 to najpoważniejsza wada AROSa.
[#15] Re: Amiga dziś?

@wali7, post #14

Elegancja elegancją ale działa i w sumie lepiej niż na MorphOS bo masz możliwość odpalania softu jeżdżącego po układach. Tak czy siak, rozumiem też Twój punkt widzenia.
[#16] Re: Amiga dziś?

@adam_mierzwa, post #12

Zrozumiałem. Każdy może mieć swoją wizję więc postaram się coś pogrzebać a może uda mi się zapalić później parę osób do pomocy. Wpierw zacznę od zaznajomienia się ze światem Amigowym dziś :) bo widzę, że temat już dość skomplikowany a ja nic nie wiem.
W dodatku jesteście najwyraźniej dość podzieleni a z pewnością znów wywodzi się to z tego, że każdy chwali swoje... Ale to problem dość powszechny w każdej dziedzinie życia.

Co do tych podrzucanych pomysłów to:
1) X500 jest za duża i fortepianowy plastik odpada...
2) Ten mocny komp w miniaturowym kształcie jest fajny ale wygląda jak patent Apple a jak miałbym wybierać to wybiorę Apple ze względu na dostępność oprogramowania. Trudno przewidzieć jego przyszłość w tak nasyconym i sprawdzonym rynku komputerowym.
3) Szacun dla Tomski bo widać w laserowo wycinanej obudowie włożone jest dużo serca. Jednak to nie to co bym chciał bo to znów wygląda jak PC.
4) Commodore 64x już widziałem w PC Format. Klawiatura jest nieergonomiczna przynajmniej ze swoją wysokością i całość wydaje się również ciekawostką. Zresztą w gazecie były te same komentarze. Przy tak wygórowanej cenie stwierdzili, że kupią to jedynie zapaloni bogaci fani Commodore.

Wydaje mi się to już coraz bardziej w stylu "I have dream"...

Ponieważ nie obyłem się z żadnym systemem Amigi po Workbench 3.1 nie czuje też potrzeby utożsamiania się z żadnym choćby dlatego, że robiony jest pod "Amigi". Wydaje mi się, że aby całość zainteresowała szersze grono system musiałby by być jak najbardziej kompatybilny z dzisiejszymi czasami. Choć pracuje w Windowsach od 3.11 począwszy, to jednak jak już wcześniej pisałem, obstawiałbym Linux bo na starcie wiele będzie na nim można stworzyć i jest opensource. No ale to troche jak budowanie kraju po upadku z mieszkańcami niespokrewnionymi z rdzennymi :)
Ale dając maszynkę w miarę ergonomiczną, w kształcie przypominającym stare czasy młodzieńcze z system indywidualnym ale i kompatybilnym na tyle z resztą Świata by mogło z niego korzystać szersze grono ... pewnie was to nie zainteresuje ale chyba szersze grono Linuxowców tak
[#17] Re: Amiga dziś?

@LUBANG, post #16

pewnie was to nie zainteresuje ale chyba szersze grono Linuxowców tak

Musiałbyś stworzyć dystrybucję Linuksa lepszą od dotychczasowych, żeby to ich zainteresowało. Czym ich chcesz przyciągnąć, przecież nie "amigową magią"?
[#18] Re: Amiga dziś?

@LUBANG, post #16

Ta Amiga produkowana obecnie przez Commodore USA pracuje pod kontrolą Linuksa. Jednak kompatybilność ze starym oprogramowaniem amigowym jest zerowa, tam jest to, co pod każdym innym Linuksem. Można sobie najwyżej zainstalować E-UAE. Moim zdanie to nie jest to (mimo że sam pracuję pod Linuksem i lubię ten system, ale nie wiążę tego w żadnym stopniu z amigowaniem. Obecnie jest wystarczająco dużo fajnych rozwiązań zdecydowanie bardziej amigowych).
Jeżeli chcesz pobawić się w budowę małego komputerka na czasie, to jednak polecałbym użycie małej płyty kompatybilnej z jednym z trzech systemów Amigowych. Plus jest taki, że taki system jest mniej (AROS) bądź bardziej (Morphos, AmigaOS4) kompatybilny ze starym oprogramowaniem amigowym, a współczesne platformy sprzętowe oferują prędkość znacznie większą niż najszybsze klasyczne Amigi.
Możesz użyć małej płyty: dla Morphosa płyty od maca mini (jest wielkości pudełka płyty CD, a ma procesor G4 1.5 GHz), dla OS4 Samanthy, dla AROSa jakiegoś microATX lub ITX. Taka płyta spokojnie wejdzie do obudowy wielkości A600 i sporo miejsca zostanie. Masz USB, obsługiwane 3d, ethernet... Moc takiego komputera wystarcza do używania współczesnych przeglądarek www, oglądania filmów DVD i AVI, słuchania muzyki, czy pogrania w kilkadziesiąt gier pod daną platformę i parę tysięcy korzystając z emulacji A500.
Tu masz opis Morphosa 2.4 (obecna wersja 3.1 wniosła trochę nowości i poprawek, ale sam opis jest całkiem aktualny): http://www.ppa.pl/programy/morphos-2.4-na-macu-mini.html
a tu opis wersji 2.0: http://www.ppa.pl/programy/morphos-2.x-okiem-uzytkownika.html
Tak swoją drogą przydałby się opis nowości w serii 3.x :)

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2012 10:28:02 przez wali7
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem