[#1] Amiga 500 Hotrod ?
Witam wszystkich,
Konto mam od nowa niestety bo zapomnialem jaki mialem login. Mam kilka amig - moje dziwne hobby to doprowadzanie je do idealnego stanu i w pelni orginalnego ale trafila mi sie z allegro taka :

http://allegro.pl/amiga-a-500-sprzatanie-strychu-d-polecam-i2643152733.html

W koncu dotarla... nigdy nie widzialem tak zniszczonej ami. Zdjecia nie opisuja stanu :)

Syf kompletny w absolutnie kazdym miejscu natomiast o dziwo plyta, flop oraz klawiatura dzialaja.

Obudowa niestety byla tak zniszczona ze nie nadawala sie do jakiejkolwiek renowacji wiec wpadl mi do glowy pomysl przerobienia jej na cos co by miescilo w sobie np plyte mini-atx (wiem ze jest to ZLO wkladac intele do amig ale lepsze to niz wyrzucanie tej obudowy na smietnik).

Wiec krok pierwszy - po dlugim dopasowaywaniu, wypelnianiu ubytkow, lutowaniu i ciaglym szorowaniu udalo mi sie zrobic to :

http://www.picpaste.com/pics/IMG_0015-kEiJBruU.1352835639.jpg
http://www.picpaste.com/pics/IMG_0017-jmJv5CvX.1352835670.jpg

Jest to klawiatura PC chicony przeszczepiona do obudowy amigi... zostalo mi jeszcze dorobienie diodek oraz wklejenie oznaczenia amigi.

Miejsce gdzie jest flop bedzie prawdopodobnie mialo czytnik kart, po lewej stronie planuje wkleic naped dvd poza tym nic wiecej nie zmieniac w jej wygladzie. Mam tez pomysl aby kompletnie nie wycinac juz nic z tylu tej "amigi" zrobic tak aby wszystkie nowe porty idealnie pasowaly w orginalne miejsca amigowe.

Wiem ze niektorzy purysci mnie za to zjedza ale dla mnie jest to fun. Jesli uda mi sie to skonczyc to z checia postawie sobie ta "ami" w pracy na biurku.
[#2] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@CJK3o3, post #1

Weź płytę z Maca Mini, zapakuj i zainstaluj MorphOSa albo SAM440ep z AmigaOS 4 - to dopiero będzie masakra. :)
[#3] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@CJK3o3, post #1

Nie popieram takich działań, ale musze przyznać, że ładnie ci to wyszło:)
[#4] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@CJK3o3, post #1

Robota pierwsza klasa.
[#5] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@CJK3o3, post #1

Fajne :)Daj więcej zdjęć. Jaki to model chicony?
[#6] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@viaroos, post #5

http://image.ceneo.pl/data/products/66490/i-chicony-kb-9810.jpg

Dokladnie taka. Chicony KB-9810 :) Taka dlatego ze jest prawie plaska poza tym jest banalnie prosta i mam ich kilka.

Obudowe do DVD juz mam, wmontowanie jej bedzie duzo mniej klopotliwe niz robota nad klawiatura. Zostala jeszcze dolna czesc ktorej nie ruszalem (wyglada masakrycznie wszedzie polamana i brak zaslepek ale to nie szkodzi - zlamane kawalki sie latwo naprawi a zaslepki dorobie).

Jutro dodam wiecej fotek.
[#7] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@viaroos, post #5

Ponizej dol obudowy i przymiarki do zamontowania dvd :

....

Stara klawiature doprowadzilem do stanu uzywalnosci :

Tak wygladala po wyjeciu z obudowy :

Wszystko dokladnie wyczyszczone, wywalona rdza i pomalowane :
(membrana i gumki potraktowane contact cleanerem, sprezynki powymieniane i potraktowane wd)

Kilka klawiszy dalej siedzi i sie wybiela dlatego ich nie widac.
[#8] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@CJK3o3, post #7

OK
[#9] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@CJK3o3, post #1

Zabawa z obudowa wlasciwie zakonczona... oto efekty razem z tray na naped DVD :

[#10] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@CJK3o3, post #9

ooooo pomysł
[#11] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@parallax, post #10

Śliczna śnieżynka!
Powiedz czym odświeżyłeś obudowę ;)
[#12] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@CJK3o3, post #9

Bardzo ładnie to zrobiłeś
[#13] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@Geekboy68k, post #11

Zadna filozofia... Podklad do plastiku + kilka cieniutkich warst matowego bialego lakieru.
[#14] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@Geekboy68k, post #11

Jesli chcesz w prosty sposob usunac zolty nalot z plastiku w amigach to proponuje to :

http://allegro.pl/480-scandic-oxydant-w-kremie-1-9-3-6-9-12-1l-i2913670944.html

Tylko ten w wersji 12%.

Bardzo dokladnie czyscisz obudowe amigi, koniecznie zdejmij metalowe logo jesli takie masz. Nastepnie pedzelkiem rownomiernie posmaruj cala obudowe i wystaw na slonce. Wazne jest aby nie dopuscic do tego aby gdziekolwiek ten krem zasechl bo uszkodzi sie na dobre plastik. W sloneczny dzien wystarczy kilka godzin aby bardzo rozjasnic swoja ami :)

No i oczywiscie bardzo trzeba uwazac na skore i oczy :)
[#15] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@CJK3o3, post #9

Piekna robota. A czego uzywales do "wypelniania", np. do uzyskania wypuklosci w miejscu zamontowania napedu? Pochwalic! Daj do galerii, to posypia sie 5-tki za tego moda OK OK OK
[#16] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@mccnex, post #15

Kawalki orginalnego plastiku ktory ucialem aby np. zmiescic klawiature roztopione + szpachelka z wlokna szklanego. Ogolnie mod jeszcze niekompletny bo brakuje mu plyty glownej ale zamontowanie jej to bedzie najmniejszy problem :) - godzina roboty max.

Sorry ale jestem noob - jak to moge wkleic do galerii?
[#17] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@CJK3o3, post #16

Nooby nie umieja takich modow robic, nie przesadzaj :)

Wchodzisz w galerie i u gory w lewym rogu masz zielony przycisk "Dodaj obrazek". Dalej sobie poradzisz. Obrazki musza poczekac na akceptacje moderatora i gotowe. OK
[#18] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@CJK3o3, post #9

prawie jak twoja

link
[#19] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@Dorian3d, post #18

Pomysl faktycznie podobny :) Jednak patrzac na wybor plyty nie wroze temu projektowi przyszlosci. Nawet jakby upchnac tam tego starego pentiuma z wielkim wiatrakiem to juz widze stopiony plastik po godzinie dzialania.

Moj pomysl narodzil sie bo mialem kompletnie polamana obudowe od a500 nadajaca sie jedynie do smieci a szkoda mi jej bylo wywalac. Purysci i tak mnie zjedza za to ze zamiast jej dac spoczac to zabawialem sie w takie cos.

Jesli obudowa jest w dobrym stanie to nie robilbym z nia takich eksperymentow bo by mi bylo szkoda i mam nadzieje ze ta goscia z allegro tez byla w na tyle zlym stanie aby z nia mieszac.

Natomiast na uspokojenie purystow tutaj ami 500 po totalnym kapitalnym remoncie z 100% czesciami orginalnymi :

Red Led z niskim numerem seryjnym.
Usunalem z niej caly syf wraz z zolto brazowym nalotem, dostala orginalny prawie nie uzywany flop zamiast flopa z pc'ta. Obudowa nie ma ani jednej rysy, kondensatory wymienione, plyta praktycznie po totalnym remoncie. Klawiatura samsunga - (ze sprezynkami w srodku) po kapitalnym remoncie ktora wlasciwie jest jak nowa.

To na poprawe humoru :) Takiej amigi nigdy bym nie odwazyl sie modowac. Rozwalonego popekanego grata - do woli.
[#20] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@CJK3o3, post #19

Fiu fiu fiu, no ładne cacko :D
[#21] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@CJK3o3, post #19

Ładnie to wygląda.

A do tej obudowy z włożoną klawiaturą od PC (wygląd super) możesz spokojnie włożyć płytę główną bazującą na Atomie intela lub AMD Zacate E350 i podobnych.

Wtedy nic nie będzie się grzało i będzie dobrze.
[#22] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@gilban, post #21

Albo po prostu płytę głowną od laptopa.
[#23] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@CJK3o3, post #9

Gościu jesteś BOSKI! Pokłony przed tobą walę zarówno za moda z chichonem/cd jak i za renowację klasyków, nawet bym nie pomyślał że tyle roboty może być z restauracją klawiatury. Tacy ludzie jak ty dają inspirację i zapał!

Chciałbyś może napisać jakiś artykuł na ppa.pl albo do papierowego PPA? Chętnie bym poczytał więcej o twoich bojach ze sprzętem, albo jakiś przewodnik "jak odrestaurować klasyka". :) A pod artykułem może być przycisk Paypala albo niesławnego Yeti ;p
[#24] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@Nathanel, post #23

To samo chcialem zaproponowac... Profesjonalnie zrobiona zarowno restauracja jak i mod. OK
[#25] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@CJK3o3, post #19

Link dałem tak dla humoru . To co zrobiłeś to kawał dobrej roboty . Szpachlowałeś to, to jakiego szpachla używałeś? malowałeś to spray ? . Ja sobie pc zapodam do obudowy commodore, też mam zdewastowaną .
[#26] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@Dorian3d, post #25

http://sell.bizrice.com/selling-leads/1345133/DENSO-FIBER-GLASS-BODY-FILLER-POLY-PUTTY-BPO-PASTE-INCLUDED.html

Jesli chodzi o wypelniacz to to co powyzej. Akurat mialem duzo tego i idealnie sie sprawdzilo. Po zaschnieciu mozna wyginac, szlifowac itp.

Farba - spray. Podklad do plastiku w sprayu + papierek wodny 1200. Nastepnie 4-5 bardzo cienkich warstw bialego matu.
[#27] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@CJK3o3, post #26

Super obie maszyny !! A już masz plany jaką dokładnie płytę wrzucić do tego pieca ?? I jak rozwiążesz sprawę zasilania, będzie zewnętrzny czy wewnętrzny zasilacz ?? A tak w ogóle jaka płyta byłaby najmniejsza ????
[#28] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@wojtekmedia, post #27

Płyta już idzie... Będzie to MSI Wind z Atomem - malutka płyta i procesor który nigdy się bardzo nie nagrzeje.

Zasilacz będzie zewnetrzny.

Do pełni szczęścia potrzebuje jeszcze przelotke USB->2xPS2 oraz inny naped zif bo ten co mam cos szwankuje :(

Jak juz wszystko bedzie grac to postawie tam jakiegos debiana z e-uae aby wygladalo i dzialalo jak amiga albo wynalazek w postaci commodore os ktore jest chyba zwyklym linux mint?
[#29] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@CJK3o3, post #28

Hmmm ze zdjęcia wnioskuję że jest to płyta wyjęta z laptopa ?? A jeśli miała by to być płyta ze stacjonarnego to jaka ?? Jeśli chodzi o soft, to ten od commodore nie na wszystkim ładzia bo już testowałem. Zamiast debiana to ja raczej użyłbym slaxa live z uae i amogaSYS, albo micro xp z automatycznym ładowaniem winuae...
[#30] Re: Amiga 500 Hotrod ?

@CJK3o3, post #28

Z tego co pamiętam to WinUAE na moim Atomie to tak średnio na jeża działało.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem