[#1] Pytanie zielonego- kopiowanie zawartości dyskietek na PC
Witam. Szukałem odpowiedzi na moje pytanie w FAQ'u i niezbyt znalazłem, albo jestem nierozumny w tej sprawie. Otóż interesuje mnie, czy mogę odpalić/zgrać obraz amigowych dyskietek, na pc bez użycia samej amigi (mam dostać dyskietki (nie mam amigi) i nie wiem czy to ma sens).

Nie znam się na tym i stąd moje takie noobskie pytania.
Wyczytałem:
Reading Amiga disks
An Amiga disk can be copied to a single file called an ADF, using a program called transdisk supplied with Amiga emulator WinUAE . This file contains a representation of the complete disk, like an ISO file for a CD. An ADF can be used in WinUAE or written back to an actual disk.

The following command reads the disk in DF0:, the internal floppy disk drive, to a file on the ram disk:

transdisk >RAM:filename.adf

I to:
The adfread software by Toni Wilen and Simon Owen, combined with a second floppy drive. This software works with the most common floppy disk controllers used in industry-standard PCs, requiring no custom hardware other than an inexpensive additional PC floppy drive, connected to the same cable as the first drive. This is a read-only solution, and only supports Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows 7, Windows Server 2008, Windows 8 and Windows Server 2012 (not Windows 95, Windows 98, Windows Me or Windows NT).

I teraz mam mętlik w głowie...

Z góry dzięki Wam za pomoc :)

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2012 00:38:21 przez matey
[wyróżniony] [#2] Re: Pytanie zielonego- kopiowanie zawartości dyskietek na PC

@matey, post #1

Nie da się tego zrobić bez dodatkowego kontrolera:

link

albo PC wyposażonego w 2 stacje dysków na 1 taśmie, współpracującego z tym biosu i Windowsa 2000/xp/2003. Wada to tryb read-onlny. Więcej tutaj: link

Są oczywiście rozwiązania pośrednie ale wymagają posiadania Amigi (nawet tylko A500) i z jej stacji dysków wysyłają dane przez WiFi/LAN/port serial do PC i w drugą stronę.

Gdzieś czytałem dawno temu o stacjach FDD chyba na LPT w PC ale nie dam sobie nic odciąć za tą informację ;)

Jednak podsumowując łatwego i taniego sposobu na to nie ma. Jeśli sprawa dotyczy gier to lepiej poszukać w sieci ADFów (np. w dziale Rodzynki PPA) jeśli programów to na Aminecie bądź poprosić kogoś z PPA o podesłanie plików (o ile te które potrzebujesz nie są chronione prawami autorskimi zakazującymi powielania danego tytułu).

Jeśli na dyskietce są inne unikatowe dane lepiej poszukać na mapie Amigowców kilku sąsiadów i zapytać czy mogliby takie dane zgrać. Na pewno ktoś nieodpłatnie to uczyni, gwarantuję!

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2012 01:24:47 przez pong777

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2012 01:32:30 przez pong777
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem