[#10]
Re: Area 51 - Potrzebny zdolny programista
@Hextreme-Attic,
post #8
Czesc Kolego (o wielu pseudonimach :)).
Wszystko zalezy co chcesz zrobic, bo jak chcesz zabic komara to wystarczy gazeta a nie armata. Jesli dobrze sobie przypomnisz to napisalem ze ja osobiscie wole pisanie w asmie i bezposrednio po rejestrach bo to lubie (z pelnym naciskiem na ostatnie 3 slowa), a Amiga to moje hobby wiec z zalozenia mam spedzac z nia milo czas. Kolejna sprawa to wydajnosc - pewnych rzeczy nie da sie napisac pod system lub da ale beda chodzily w nienajlepszy sposob (mowiac oglednie). Tutaj rozpatrujemy fajna acz niewymagajaca gre, wiec czemu nie Amos/Blitz/C/E/itd.? Niech programista wybierze sam jakie narzedzie najbardziej mu pasuje (np. najbardziej lubi, zna, ma gotowy zestaw procedur lub ktorego chce sie nauczyc). W tym przypadku nie ma potrzeby schodzenie na niski poziom ktory odstrasza niektorych calkiem sprawnych programistow (po prostu nie kazdy lubi), wiec napisac ta gre moze kazdy kto interesuje sie programowaniem na Amidze.
Co do pisania gier na klasyka przy uzyciu bibliotek to jesli chcesz napisac cos w miare nieskomplikowanego lub niewymagajacego - dasz rade. Mnie osobiscie produkjce pod system sie niepodobaja, nie znam zadnej ktora by mnie zainteresowala (dala przyjemnosc z gry przez dluzsze godziny - wylaczajac strategie). System narzuca ograniczenia ktorych nie masz bez niego. Wielka moc drzemie w ukladach specjalizowanych Amigi, Copper'em (Copper-lista) mozna cuda zdzialac na A500, ale trzeba tu pewnych trickow ktore raczej nie sa mozliwe z poziomu bibliotek. Jesli komus wystarczy satysfakcja ze cos w ogole tworzy na Amige albo traktuje jakos cwiczenie programistyczne - niech robi to w jakikolwiek sposob mu pasuje. Z drugiej strony niech nie obraza sie na slowa krytyki czy brak zachwytow nad jego praca bo Amigowcy doskonale orientuja sie co z ich sprzetu mozna wycisnac, pod warunkiem uzycia odpowiednich srodkow.