[#1] Photoshop na Amidze?
Witam,

Przeglądając czeluści internetu napotkałem artykuł na temat uwolnionego kodu Adobe Photoshop 1.0.1.
A ponieważ ten Photoshop był na 68k może ktoś się pokusi o port?

http://www.computerhistory.org/atchm/adobe-photoshop-source-code/
http://fileforum.betanews.com/detail/Adobe-Photoshop-Source-Code/1360869967/1

Pozdrawiam
[#2] Re: Photoshop na Amidze?

@Thom/CT, post #1

Eee tam...
Photoshop 4.0 doskonale działa pod ShapeShifterem i nie odstaje znacznie od najnowszych wersji.

Obejdzie się bez wyważania otwartych drzwi.
[#3] Re: Photoshop na Amidze?

@Thom/CT, post #1

To co ma photoshop 1 mają inne amigowe programy - często w dużo lepszej formie. Klona w miarę aktualnego photoshopa (wyszło to na mosa dawno temu) robił też jakiś koleś - "pixel cośtam ??" - nie pamiętam. Nawet wtedy się dołożyłem bo jeszcze pega miałem. Całkiem zaawansowany projekt.

Ale na pewno efekt "marketingowy" by był ;)

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2013 11:15:33 przez jokov
[#4] Re: Photoshop na Amidze?

@Thom/CT, post #1

Myślę że stary ArtEffect 1.5 który był za free na płytce MA jest ze trzy razy lepszy niż ten PS 1.0.1

EDYTA: Gdyby upublicznili źródła wersji 4.0 to wtedy można by było myśleć o jakimś bounty.

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2013 11:33:11 przez waldiamiga
[#5] Re: Photoshop na Amidze?

@waldiamiga, post #4

Gdyby upublicznili źródła wersji 4.0 to wtedy można by było myśleć o jakimś bounty.

Tego nie zrobią, bo Photoshop od wersji 4.0 drastycznie się nie zmienił.
[#6] Re: Photoshop na Amidze?

@waldiamiga, post #4

Myślę że stary ArtEffect 1.5 który był za free na płytce MA jest ze trzy razy lepszy niż ten PS 1.0.1

Bo to się nazywa "cudze chwalicie, swego nie znacie".

Zupełnie nie rozumiem tego pędu do przenoszenia pecetowych aplikacji na Amigę. Lepiej wtedy kupić po prostu peceta i będą śmigać w najnowszych wersjach, a nie jakieś starocie. Ciekawe czy by to była nadal Amiga, gdyby cały amigowy soft na Workbenchu byłby tożsamy z wersjami pecetowymi...
[#7] Re: Photoshop na Amidze?

@Thom/CT, post #1

to jak ktoś już będzie przerabiał to niech dorobi jeszcze obsługę tabletów watcoma splat

ps. taki foto-szop lepszy i prędzej można go "wrzucić" natywnie na amigę

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2013 20:43:22 przez XoR
[#8] Re: Photoshop na Amidze?

@XoR, post #7

lepiej Wacom-a ;)
żeby tylko była obsługa 2048 poziomów nacisku to podłącze Intuos-a do a1200 i popixeluje :D
[#9] Re: Photoshop na Amidze?

@Kilos, post #8

A po co Ci obsługa 20xx poziomów na amidze? Do pixelowania ???
[#10] Re: Photoshop na Amidze?

@jokov, post #9

no właśnie po nic tak samo jak PS
[#11] Re: Photoshop na Amidze?

@Dopuser, post #6

Tylko, że to stare oprogramowanie chyba nie do końca wykorzystuje możliwości rozbudowanych klasyków, których kiedyś było mało, a dzisiaj jest chyba więcej. Poza tym brakuje mi natywnie działających, a nie grymaszących wersji amigowego oprogramowania na nowe systemy i sprzęt. Wspomniany AE w wersji 4.0 mógłby na nowszych maszynach z PPC działać lepiej niż jest to obecnie. Moim zdaniem łatanie programów niczego nie poprawia, bo po jakimś czasie taki "tuningowany" program padnie tak i tak, wystarczą zmiany w systemie i kiszka. Szkoda, że właściciele tych programów nie wydają nowszych wersji (choćby przepisanych), zamiast tego wolą "kisić kod" i nawet nie wiem, czy jeszcze zarabiać na tak starym sofcie. Jak już się zdecydują na port, to uciekają na Androida albo inny wynalazek, pokazując gdzie dokładnie nas mają w danej chwili.
[#12] Re: Photoshop na Amidze?

@jokov, post #3

Pixel32, robił to człowiek ze Słowacji chyba (Pavel Kanzelsberger), na różne platformy, w tym pod MOS-a. Zapowiadało się nieźle, ale było niestabilne i kosztowało ok. 100 zł (nie wiem, jak teraz). Była mała afera z brakiem reakcji autora na zgłaszane błędy w sumie w komercyjnym programie, ale to inna para kaloszy.
Mnie bardziej brakuje portu czegoś do grafiki wektorowej, typu Inkscape.

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2013 22:12:59 przez Leander
[#13] Re: Photoshop na Amidze?

@Thom/CT, post #1

Przeglądając czeluści internetu napotkałem artykuł na temat uwolnionego kodu Adobe Photoshop 1.0.1.
A ponieważ ten Photoshop był na 68k może ktoś się pokusi o port?

Deluxe Painta już mamy na Amidze 68k.
[#14] Re: Photoshop na Amidze?

@pinior, post #13

Personal Painta też, ale starego PhotoShopa nie :P
[#15] Re: Photoshop na Amidze?

@Thom/CT, post #1

A po co port skoro można uruchomić PS4 na emulatorze maca?
[#16] Re: Photoshop na Amidze?

@michal_zukowski, post #15

Po co port skoro CS3 można uruchomić na komputerze za 120PLN?
[#17] Re: Photoshop na Amidze?

@_arti, post #16

trzeba miec komputer za 120 zł, a ja mówię o uruchamianiu na amidze
[#18] Re: Photoshop na Amidze?

@michal_zukowski, post #17

Michał, sprawdzałeś źródełka? Jest do zrobienia taki port? Tak z ciekawości pytam...
[#19] Re: Photoshop na Amidze?

@Leander, post #12

Ja też wtedy uwierzyłem autorowi Pixel(32) i zapłaciłem $50. Niestety nic z tego nie wyszło. Szkoda. :( Autora przerósł port dla MorphOS-a. Nie miał cienia pojęcia o specyfice amigowych systemów. Nie wiedział jak się robi ikonkę do aplikacji, co zrobić żeby skrypcik się odpalał (IconX) i takie tam. Znacznie lepiej byłoby gdyby portem dla MorphOSa zajął się ktoś kto zna ten system przynajmniej średnio. :) No ale do tego powinien mieć źródła, a ich na pewno nikt nie dostanie.
[#20] Re: Photoshop na Amidze?

@waldiamiga, post #18

przeciez to pascal + assembler 68k wraz z rysowaniem gui z macintosha
[#21] Re: Photoshop na Amidze?

@MDW, post #19

ArtEffect 4.0 mógłby zostać przepisany na PPC, bo łatki średnio działają. No a co z Photogenics 5.0? Autor siedzi chyba wyłącznie na PC/MAC.
[#22] Re: Photoshop na Amidze?

@michal_zukowski, post #20

Czyli Etiopia, prawda?
[#23] Re: Photoshop na Amidze?

@MDW, post #19

MDW: autora przerósł chyba cały projekt, bo mi się wydaje, że wszystkie wersje programu leżą (kupowało się licencję nie pod konkretny system, co było dobrym rozwiązaniem, ale wersja windowsowa też nie była sensowna).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem