[#1] Kopiowanie danych (dysk) Amiga - PC (UAE?)
Dzien dobry,

Jakis (dosc dlugi) czas temu z racji "rozwoju przestrzeni zyciowej dzieci" zmuszony zostalem do spakowania swoich Amig i wywiezienia do domu rodzicow. Jedyne, co mi pozostalo to dysk 3.5" z danymi (w sumie ok. 100Gb, partycje sformatowane pfs-em oraz dh0: (chyba) sfs). Konfiguracja, w ktorej uzywalem dysk to A1200, Apollo 40/40.

Odnalazlem ten dysk ostatnio i pomyslalem sobie, ze dobrze byloby sprawdzic, czy moje dane wciaz "istnieja". W domu mam tylko laptop (Win). Podlaczenie dysku 3.5" do laptopa, to raczej nie problem, sa przejsciowki. Nie wiem jednak, czy i w jaki sposob najlatwiej "wykryc" ten dysk. Czy Win UAE bez problemow go zobaczy (i.e. czy "obsluguje" te formaty)? Czy powinienem w jakis sposob przygotowac konfiguracje emulatora? Czy jest jakies ryzyko utraty danych (nie wiem jak zachowa sie Windows, widzac ten dysk)?

Jesli ktos z Was ma jakies doswiadczenie w tej sprawie, prosze o porade.

Pozdrawiam,
Bartek
[#2] Re: Kopiowanie danych (dysk) Amiga - PC (UAE?)

@Bartek_S, post #1

link

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2013 14:20:01 przez Dorian3d
[#3] Re: Kopiowanie danych (dysk) Amiga - PC (UAE?)

@Dorian3d, post #2

Dziekuje. Poczytalem sobie rowniez to i owo na eab i wyglada na to, ze nie powinno byc problemow...
jedyne czego sie obawiam to mozliwosc bardziej lub mniej "przypadkowej" utraty danych...a szkoda by mi bylo - to kilka ladnych lat zbierania, pracy, ukladania itd ;)

Pozdrawiam,
Bartek
[#4] Re: Kopiowanie danych (dysk) Amiga - PC (UAE?)

@Bartek_S, post #3

Ja tak przenoszę dane, a do PC podłączam tak link
[#5] Re: Kopiowanie danych (dysk) Amiga - PC (UAE?)

@Bartek_S, post #3

Hej, moge Cie zapewnic, ze nic sie z dyskiem nie stanie. Podlaczam dyski przez rozebrana obudowe na dysk ATA z interfejsem USB. Tez w systemie SFS, potem w WinUAE widze je tak jak bym podlaczal do prawdziwej Amigi. Nie ma obaw OK
[#6] Re: Kopiowanie danych (dysk) Amiga - PC (UAE?)

@Bartek_S, post #3

Jeśli obawiasz się o dane, zrób kopie tego HDD do pliku na twardziel laptoka.
Dysk odkładasz sobie na półeczkę i bawisz się plikiem, albo odwrotnie.

a tutaj info jak to zrobić żeby działalo pod WinUAE
link

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2013 14:00:30 przez rs2008

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2013 14:14:41 przez rs2008
[#7] Re: Kopiowanie danych (dysk) Amiga - PC (UAE?)

@Bartek_S, post #1

Temat wielokrotnie poruszany na ppa !!!
[#8] Re: Kopiowanie danych (dysk) Amiga - PC (UAE?)

@rs2008, post #6

Dziekuje wszystkim za cenne informacje.
Dysk dziala jak trzeba, nic nie zginelo. Milo obejrzec te wszystkie demka raz jeszcze czy pograc w gry.
To co prawda nie 100% to samo co "prawdziwa" Amiga, ale na bezrybiu i rak ryba - w sumie wystartowalem UAE z tego dysku i system zachowuje sie b. podobnie do oryginalu.

Jedna uwaga, nie polecam korzystania z zasilaczy w zestawach z adapterami, lepiej zaopatrzyc sie w cos solidniejszego.

Pozdrawiam,
Bartek
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem