kategoria: A4000
[#1] Lista kondensatorów a4000d rev. b
Elo, poszukuję kompletnej listy kondensatorów do wymiany w 4000D rev. B
w A600 wymieniłem i wszystko pięknie działa więc przyszła kolej na większą amige no i tutaj bym chciał wymienić na tantalowe kondensatorki a dodatkowo wiem że te od audio trzeba by było zastosować ceramiczne albo bipolarne, dodatkowo będę wymieniał w zasilaczu ale gdzieś na forum już są takie informacje to sobie znajdę :)
[#2] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@QUAD, post #1

Witam

Listę tą dostałem od Staszka:

tantalowe bipolarne 22uF 16V lub 22uF 25Vm 4 szt pierwszych lub drugich
tantalowe 22uF 16V 3szt
tantalowe 4,7uF 35V 2szt
tantalowe 10uF 25V 1szt
tantalowe 100uF 6,3V 1szt
tantalowe 47uF 16V 10szt

Kondensatory 10uF i 100uF mogą być zamienione na 22uF i 220uF bo kondensatory tantalowe 10uF i 100uF są ciężko dostępne.
Jak kondensatory będą miały większe napięcie to jeszcze lepiej.

Czy mógłbyś dać znać ile będą kosztowały ? Może podłączyłbym się pod zamówienie (mam dwie A4000D w których należałoby je wymienić) .
[#3] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@QUAD, post #1

A coś złego dzieje się z tymi, które są na płycie?
[#4] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@PrzemasIII, post #2

[#5] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@PrzemasIII, post #2

Kondensatory 10uF i 100uF mogą być zamienione na 22uF i 220uF bo kondensatory tantalowe 10uF i 100uF są ciężko dostępne.
Jak kondensatory będą miały większe napięcie to jeszcze lepiej.

Zawsze można spróbować na www.tme.eu mają tam spory wybór, sam u nich kupuje.
[#6] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@Skiba, post #5

A ma ktoś listę kondensatorów do wymiany w A500? Czy to zależy od rewizji?
[#7] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@Daclaw, post #3

Nic się nie dzieje, ale wole wymienić na zapas, tantale nie wyleją na płytkę :)
[#8] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@QUAD, post #7

Elo, poszukuję kompletnej listy kondensatorów do wymiany w 4000D rev. B
w A600 wymieniłem i wszystko pięknie działa więc przyszła kolej na większą amige no i tutaj bym chciał wymienić na tantalowe kondensatorki a dodatkowo wiem że te od audio trzeba by było zastosować ceramiczne albo bipolarne, dodatkowo będę wymieniał w zasilaczu ale gdzieś na forum już są takie informacje to sobie znajdę
--

odbiierz maila
[#9] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@QUAD, post #1

Podepnę się pod temat.
Jaki rodzaj kondensatorów jest najlepszy dla naszych Amig, chodzi mi o jakość, wytrzymałość
możliwości i tak dalej.
[#10] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@Radek_Cz, post #9

Tantal? Ja dałem zwykłe (ale jakieś mniejsze niż oryginalne) elektrolityczne i szukam tantali w podzespołach, które posiadam. Trochę ich mam także sobie kiedyś wymienię.
[#11] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@amper, post #10

I bez różnicy jest jaki kondensator wymieniamy, najlepszy zawszę będzie tantalowy?
[#12] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@Radek_Cz, post #11

Nie wiem jak z torem audio ale tantal to chyba najlepsze rozwiązanie.
[#13] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@amper, post #12

audio to ceramiczne trzeba
[#14] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@Dorian3d, post #13

Bipolarny też może być.
[#15] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@Amibayer, post #8

Dzięki wszystkim za odpowiedź, Amibayer podesłał mi fotkę płyty z rozmieszczeniem kondensatorów i listą, fajnie rozpisane w najbliższym czasie będę kupował na allegro a po wymianie zrobię fotki.
[#16] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@QUAD, post #15

Ha, już prawie wszystkie kondzie powymieniane, jeszcze tylko te przewlekane i bipolarne i amiga będzie jak nówka a nawet lepiej :)
jeszcze się muszę zabrać za zasilacz, właściwie to już jest rozebrany tylko kupie kondensatorki i wymieniam, te dwa wielkie też wymieniać ? czy są mało istotne
[#17] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@QUAD, post #16

Jak wymieniasz to wymien wszystkie
[#18] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@Radek_Cz, post #11

Najlepiej dac ceramiczne, ewentulanie tantalowe.

Na torze audio mozna dac ceramiczne, elektrolity bipolarne, lub elekrolity zwykłe. Sa tam małe napiecia przeciwne do polaryzacji kondensatorów, więc tantale odpadają.
[#19] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@Skiba, post #17

Jeszcze się zastanawiam czy nie wlutować na stałe super bustera jak mam już amigę rozebraną, ma to sens ?
[#20] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@QUAD, post #19

Podstawki mają już swoje lata, wiec mogą nie stykać, lepiej wlutować, ale jak już to wersje 11.
[#21] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@Skiba, post #20

No wiadomo że 11, taką właśnie posiadam, zabieram się za lutowanie :)
[#22] Re: Lista kondensatorów a4000d rev. b

@QUAD, post #21

zrobione, miałem stresa wielkiego jak amiga rzuciła żółtym ekranem ale poprawiłem luty i wszystko śmiga :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem