[#1] Sterowanie podczerwieni od CDTV
Pytanie dla znawców.
Czy jest możliwość przeszczepu elektroniki sterowania podczerwienią od CDTV do A1200, czy CDTV ma raczej wszystko zintegrowane razem na płycie??
[#2] Re: Sterowanie podczerwieni od CDTV

@Shredder, post #1

Za obsługę pilota w CDTV odpowiada układ U75 (6500/1), do niego dochodzi sygnał z pilota i z niego wychodzą sygnały myszki, joysticka. Jeśli by stworzyć układ na podstawie tego schematu (a przede wszystkim najpierw zdobyć ten 6500/1 niesprawnej CDTV). To myślę, że by zadziałało. Nie jestem jedynie pewien, czy U75 nie potrzebuje do poprawnej pracy sąsiadującego U62, czyli LC6554, który m.in. steruje wyświetlaczem. Układy U75, U62, U61 (zegar czasu rzeczywistego) na pewno mogą pracować samodzielnie, gdyż w stanie standby tylko one są zasilane z zasilacza osobnym napięciem. Jeśli masz układy do przeszczepu i znasz się na elektronice to działaj. Choć nie wiem czy nie prostszym byłoby zrobienie układu na jakimś mikrokontrolerze, który rozpozna sygnały podczerwieni pilota CDTV i będzie podłączany do portów myszki i joya. Podobną funkcję posiada Cameleon 64, przeznaczony do Commodore 64: link Poszukaj w sieci, gdzieś wydziałem rozpiskę sygnałów jakie generuje pilot w CDTV, może to będzie pomocne :)
[#3] Re: Sterowanie podczerwieni od CDTV

@Maniu, post #2

Zależy mi właśnie na wyświetlaczu i sterowaniu od CDTV bo chcialem żeby z wierzchu wyglądała jak CDTV a w środku umieścić płytę A1200 (zrobić takie CDTV drugiej generacji). Trochę mam starych tych konsol, więc chyba się pobawię...
[#4] Re: Sterowanie podczerwieni od CDTV

@Shredder, post #3

Też nieraz mi taki pomysł chodził po głowie. Jest to wykonalne z pewnymi ograniczeniami. Płyta A1200 jest chyba tak samo szeroka jak obudowa CDTV - więc trzeba dać inny zasilacz. CD-romu z CDTV też nie podepniesz do A1200, musisz zastosować jakiś IDE bez tacki, tylko z wsuwaną płytą, najlepiej slim żeby się na pewno zmieścił. Nie wykorzystasz też sterowania CD-audio, czyli Play/Pause, Stop i przewijanie. Tymi funkcjami steruje także układ od wyświetlacza i to sterowanie idzie bezpośrednio do CD-romu (złącze CN26). Możesz za to wykorzystać regulację głośności i wyjście słuchawkowe poprzez układ U19 (TC9154) w CDTV. No i oczywiście musiałbyś jeszcze podłączyć układ zegara czasu rzeczywistego - tu już schematy są w sieci, w CDTV jest chyba ten sam układ, który jest stosowany w rozszerzeniach do innych Amig.
[#5] Re: Sterowanie podczerwieni od CDTV

@Maniu, post #4

Zasilacz to najmniejszy problem, cd-rom to tylko scsi. Amiga musi mieć możliwość uruchomienia się z cd.
Mam CD-rom starej daty na scsi ale ma wszystkie funkcje na przyciski, więc wykorzystał bym te od cdtv jako sterowanie więc to nie problem. Jedynie to z tym zegarem trza by bylo się pomęczyć.
[#6] Re: Sterowanie podczerwieni od CDTV

@Shredder, post #5

Jeśli pisząc "cd-rom to tylko scsi" miałeś na myśli CD-Rom z CDTV to nie masz racji, nie jest to cd-rom scsi, tylko jest to jakiś "Matsushita protocol", coś w stylu pierwszych CD-romów do PC, których porty miały np. karty muzyczne ;)
Wydaje mi się(jeśli się mylę to poprawcie), że Amigi CDTV, CD32 oraz A500 z A570 były jedynymi, które mogły sprzętowo bootować się z CD. Żeby to było możliwe w innych potrzebny jest emulator CDTV/CD32.
[#7] Re: Sterowanie podczerwieni od CDTV

@Maniu, post #6

Zabootuje z CDROM na scsi, wiec zadziala to na kazdej Amidze ktora ma taki kontroler
[#8] Re: Sterowanie podczerwieni od CDTV

@Norbert, post #7

Dokładnie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem