[#1] dyskietka do Elsat AT BUS
Cay ktoś może mi podać linka gdzie mogę ściągnąć dyskietke instalacyjną do tego sprzętu co widac na zdjęciu poniżej? Jest to "Elsat at bus".
Chodi mi o taką z której będę mógł to sformatować i zainstalować WB 1.3
Dzięki z góry.

[#2] Re: dyskietka do Elsat AT BUS

@martinflash, post #1

szukaj na stronie elsatu: ftp://ftp.elsat.com.pl/pub/elsat/hdpreppl.lha (to pewnie to)
[#3] Re: dyskietka do Elsat AT BUS

@wali7, post #2

ten link nie chodzi
[#4] Re: dyskietka do Elsat AT BUS

@wali7, post #2

Dzięki ale nic nie działa na stronie ELSATU, a na FTP nie mam loginu i pass

[#5] Re: dyskietka do Elsat AT BUS

@martinflash, post #1

Jak nie znajdziesz to napisz do autora xpkpatch,
bo chyba ma jeszcze A500 z tym urządzeniem.

[#6] Re: dyskietka do Elsat AT BUS

@martinflash, post #4

no tak, nie sprawdzałem... to dlaczego do nich nie napiszesz? względnie zadzwonisz?
taki dla przykładu Elbox do dziś przysyła mi sterowniki do Medka mimo że miałem go parę lat temu i z drugiej ręki na dodatek. Może oni też mogą.... napisz.
[#7] Re: dyskietka do Elsat AT BUS

@martinflash, post #4

Pamietam ten kontroler mialem z nim niezle przejscia ale dziki niemu poznalem dobrze wb 1.3. Bootowalnie nigdy nie udalo mi sie go skonfigurowac ( nie mialem orginalnej dyskietki) ale po wielu godzinach pracy doszedlem do czegos takiego :

1. stworz dyskietke z workbenchem i do pliku mount list dodaj

#
dh0:
device = elsat.device
filesystem = l:fastfilesystem
unit = 0
flags = 1
surfaces = 16 // tak bylo u mnie , zalezy od dysku twardego
BlocksPerTracks = 17 // zalezy od dysku
Interleave = 0 // a tu nie wiem od czego zalerzy :D
LowCyl = 0 ; HighCyl = 918 // zalezy od dysku
Buffers = 5 // im wiecej tym szybciej bedzie dzialal im mniej tym wiecej pamieci bedziesz mial , wartosc 5 to minimum jak pamietam
GlobVec = -1 // tu nie pamietam o co chodzi kompletnie
BufMemType = 3
Mount = 1
#

znaki za " // " wlacznie z samimi // pomin tak sie wpisuje komentarze w c++ a jak to sie robi w amidze to juz nie pamietam.
I zanim zaczniecie mnie jechac za bledy w tym opisie to dodam ze caly wpis do mount list pochodzi z wydruku ktory na pamiatke sobie zostawilem , powstal kiedy mialem 10 albo 11 lat :D, do dzisiaj nie wiem jakim cudem udalo mi sie do tego dojsc wtedy bo nie mialem dostepu do zadnej dokumentacji procz kilku wyrywkowych informacji po angielsku z manuala dotyczacych kontrolerow st-506

mountujesz dh0 i formatujesz jak zwykla dyskietke przenosisz wszyskie pliki z dyskietki z wb

2.) nie zabutujesz dysku w ten sposob, dusk musi byc mountowany w czasi startu WB z dyskietki i tam dochodzi rownie do przypisania systemowych katalogow dyskowi twardemu :

mount dh0:
setpatch
binddrivers
assign >NIL: DH0: exist
if not warn
assign sys: dh0:
assign c: sys:c
assign l: sys:l
assign Fonts: sys:fonts
assign s: sys:s
assign devs: sys:devs
assign libs: sys:libs
mkdir ram:tr
assign t: ram:tr
execute dh0:s/startup-sequence.f
endif

reszte sekwencji startowej przenosisz do startop-sequence.f na dh0:
od tej pory system leci z dysku twardego jesli go tam skopiowales
DeluxPaint z twardego z kilku dyskowym zestawem czcionek to bylo cos, moj kontroler zaginol w akcji niestety :( jak bys mial taki sam badz chcial opchnac lub zamienic sie o cos za ten to dajj znac

[#8] Re: dyskietka do Elsat AT BUS

@max_gc, post #7

Mój szwagier miał kiedyś podobny kontroler (z dodatkowym fastem) - Mega RAM HD i bez problemu bootował komputer z niego. Ale miał dodatkową dyskietkę z programem do partycjonowania dysków specjalnie dla tego kontrolera. HDToolBox nie działał (pod OS 3.0 oczywiście). Na dyskietce były wersje dla os1.3 i 2.0+, pod obydwoma systemami bootował.
[#9] Re: dyskietka do Elsat AT BUS

@martinflash, post #1

Witam
Sorki że odkopuje sary temat ale za żadne skarby nie mogę tego znaleźć w necie. Może ktoś to jeszcze posiada? Jakby co to czekam na info.
Uff udało się na ruskim forum po 2 dniach szukania.
http://zx.pk.ru/attachment.php?attachmentid=9255&d=1223725449
Niby pisze Mega Ram HD ale powinien zadziałać z moim At-Bus HD.

Ostatnia modyfikacja: 07.03.2009 17:47:08
[#10] Re: dyskietka do Elsat AT BUS

@Dark_luke, post #9

Pomocy!!!
Już kolejna noc i nic. Zmieniam dyski 1,2GB 0,5GB 0,4GB nic to nie pomaga wykrywa dysk ale nie potrafi go sformatować używam HardDiskPrep z dyskietki z Megaramu.
[#11] Re: dyskietka do Elsat AT BUS

@Dark_luke, post #10

ja mam MegaRAM z HD 1.6 GB + 8 MB FAST podlaczony do Amigi 500 Plus 2 MB CHIP ..w czym problem ?

[#12] Re: dyskietka do Elsat AT BUS

@Dark_luke, post #10

czytales instrukcje?
Masz fastfilesystem w L: ?
HardDiskPrep podzielisz dysk na partycje.
Format musisz wykonac programem FORMAT
[#13] Re: dyskietka do Elsat AT BUS

@Norbert, post #12

1. TAK
2. TAK
3. Nie dzieli bo za każdym restartem nie widzi zmian
4. Jaki format jak nie ma partycji a poza tym HardDiskPrep sam foramtuje ( powinien) bo na koncu pyta się czy skopiować WB na dysk a DH0: nie istnieje.
[#14] Re: dyskietka do Elsat AT BUS

@Dark_luke, post #13

formatuje pod warunkiem ze FORMAT jest w sys:system/ , a kopiuje jesli COPY w sys:c/
A zapisujesz podzial partycji do RDB?
[#15] Re: dyskietka do Elsat AT BUS

@Norbert, post #14

Właśnie tu jest problem bo At-bus ma swój elsat.device i jest jakiś inny RDB.
Tak więc nie wiem czy ten HDprep go zapisuje bo próbuje HDTOOLBOX elsat.device jest dysk ale nie może wykryć parametrów. I nic bo RDB pewnie nie zapisany przez HDprep.
[#16] Re: dyskietka do Elsat AT BUS

@Dark_luke, post #15

Witam
Niestety nie udało się. W związku z czym szukam kogoś ze Śląska Gliwice-Katowice kto był by w stanie przygotować sformatować dysk na MegaRamie lub At-Busie. Konkretne ustalenia na maila lub GG. Czekam z niecierpliowścią.
[#17] Re: dyskietka do Elsat AT BUS

@Dark_luke, post #16

jaki największy dysk obsługuje at-bus?

[#18] Re: dyskietka do Elsat AT BUS

@rafgc, post #17

Trzeba było pytać bo ten temat już przekopywałem
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=58022&t=57108&startliczba=0&v=f
1.First revision didn't work with larger than 200MB disks, (probably 1.0 dont remember)
2. second revision (called 1.1 or 1.2) works ok
Po testach też do tego doszedłem
MegaRam HD mam w rev. 1.1 i dysk 500MB i 1,2
A maks to 2GB bo 2,1GB partycja wychodziła maks 2GB

Ostatnia modyfikacja: 09.02.2010 21:28:45
[#19] Re: dyskietka do Elsat AT BUS

@rafgc, post #17

mniej niz 2 GB a dyskietke chyba gdzies mam

Ostatnia modyfikacja: 09.02.2010 23:00:31
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem