[#7]
Re: dyskietka do Elsat AT BUS
@martinflash,
post #4
Pamietam ten kontroler mialem z nim niezle przejscia ale dziki niemu poznalem dobrze wb 1.3. Bootowalnie nigdy nie udalo mi sie go skonfigurowac ( nie mialem orginalnej dyskietki) ale po wielu godzinach pracy doszedlem do czegos takiego :
1. stworz dyskietke z workbenchem i do pliku mount list dodaj
#
dh0:
device = elsat.device
filesystem = l:fastfilesystem
unit = 0
flags = 1
surfaces = 16 // tak bylo u mnie , zalezy od dysku twardego
BlocksPerTracks = 17 // zalezy od dysku
Interleave = 0 // a tu nie wiem od czego zalerzy :D
LowCyl = 0 ; HighCyl = 918 // zalezy od dysku
Buffers = 5 // im wiecej tym szybciej bedzie dzialal im mniej tym wiecej pamieci bedziesz mial , wartosc 5 to minimum jak pamietam
GlobVec = -1 // tu nie pamietam o co chodzi kompletnie
BufMemType = 3
Mount = 1
#
znaki za " // " wlacznie z samimi // pomin tak sie wpisuje komentarze w c++ a jak to sie robi w amidze to juz nie pamietam.
I zanim zaczniecie mnie jechac za bledy w tym opisie to dodam ze caly wpis do mount list pochodzi z wydruku ktory na pamiatke sobie zostawilem , powstal kiedy mialem 10 albo 11 lat :D, do dzisiaj nie wiem jakim cudem udalo mi sie do tego dojsc wtedy bo nie mialem dostepu do zadnej dokumentacji procz kilku wyrywkowych informacji po angielsku z manuala dotyczacych kontrolerow st-506
mountujesz dh0 i formatujesz jak zwykla dyskietke przenosisz wszyskie pliki z dyskietki z wb
2.) nie zabutujesz dysku w ten sposob, dusk musi byc mountowany w czasi startu WB z dyskietki i tam dochodzi rownie do przypisania systemowych katalogow dyskowi twardemu :
mount dh0:
setpatch
binddrivers
assign >NIL: DH0: exist
if not warn
assign sys: dh0:
assign c: sys:c
assign l: sys:l
assign Fonts: sys:fonts
assign s: sys:s
assign devs: sys:devs
assign libs: sys:libs
mkdir ram:tr
assign t: ram:tr
execute dh0:s/startup-sequence.f
endif
reszte sekwencji startowej przenosisz do startop-sequence.f na dh0:
od tej pory system leci z dysku twardego jesli go tam skopiowales
DeluxPaint z twardego z kilku dyskowym zestawem czcionek to bylo cos, moj kontroler zaginol w akcji niestety :( jak bys mial taki sam badz chcial opchnac lub zamienic sie o cos za ten to dajj znac