kategoria: WinUAE
[#1] Emulator Frodo
Witam. Czy istnieje możliwość instalacji emulatora Frodo i odpalenia gier z c64 pod Winae i os np 3.1 ? Jeśli tak to jak to zrobić ? :)
[#2] Re: Emulator Frodo

@elessar1984, post #1

Mnie się udało ,workbench ze strony http://classicwb.abime.net/OK ,kick 3.1.
[#3] Re: Emulator Frodo

@elessar1984, post #1

A nie lepiej użyć VICE dla AmigaOS 3.x
[#4] Re: Emulator Frodo

@waldiamiga, post #3

Jest też Basilisk,uzywałem go,jest dobry.
[#5] Re: Emulator Frodo

@simka113, post #4

Strzeliłeś trochę jak kulą w płot - Basilisk służy do emulacji Macintosha a nie C64.
[#6] Re: Emulator Frodo

@mailman, post #5

Mea culpa.Chodziło mi o Vice.
[#7] Re: Emulator Frodo

@simka113, post #6

Vice pobrałem ale gdy próbuje włączyć dostaje informację że mam za mało pamięci. Gdy ją zwiększam to system na chwile się zatrzymuje i nic więcej się nie dzieje.
Frodo znów się niby uruchamia ale: albo jest czarno biały obraz/bardzo wolno działa emulator/obraz nie na cały ekran. Do tego pojęcia nie mam jak odpalić grę. Niby wskazuje emulatorowi gdzie ona się znajduje ale oprócz tytułowego Commodore 64 nic więcej nie ma.
Classic workbench. Mam rozumieć że w tym pakiecie znajduje się emulator dla C64 ?

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2013 13:50:29 przez elessar1984
[#8] Re: Emulator Frodo

@elessar1984, post #7

napisz z jakiego linku sciagnales frodo i vice ?
jakie pliki uruchamiasz zeby wlaczyc emulatory?
Jaka Amige emulujesz na winuae ? Podaj jej dane.
Czy mozesz udostepnic swoj wb3.1? Sprawdze u siebie.
[#9] Re: Emulator Frodo

@elessar1984, post #7

Wersja vice dla windows nie sprawia problemów,w winuae nie chce ładować obrazów dysków .d64 (tylko intro programu).Ten link jest do workbencha jest obrazem gotowym systemu operacyjnego dla winuae.
[#10] Re: Emulator Frodo

@elessar1984, post #7

Frodo znów się niby uruchamia ale: albo jest czarno biały obraz/bardzo wolno działa emulator/obraz nie na cały ekran. Do tego pojęcia nie mam jak odpalić grę.

Musisz jako parametr emulatora podać ścieżkę dostępu do obrazu dyskietki/kasety. Wpisz FRODO ? - pojawi się lista parametrów.

Niby wskazuje emulatorowi gdzie ona się znajduje ale oprócz tytułowego Commodore 64 nic więcej nie ma.

Co to znaczy "tytułowy Commodore 64"? Chodzi o niebieski ekran z mrugającym kursorem?
[#11] Re: Emulator Frodo

@Norbert, post #8

Frodo z tąd link
Vice z 3 posta :)
Winuae najnowszy OS3.1
Obraz dysku ma 1gb więc raczej nie ma sensu go wstawiać
[#12] Re: Emulator Frodo

@elessar1984, post #11

Wersja Frodo 2.4 dziala poprawnie.
Vice z podanego linku wymaga systemu graficznego CGX lub Picassso (karta graficzna) po stronie Amigi.
Ile zajmuje ten obraz dysku po spakowaniu. Nawet jesli 700mb to i tak niewiele (jeden film w divx :) ). Podeslij link .

Jaką emulujesz Amige na winuae ? Jakie są jej parametry ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem