kategoria: Sprzęt
[#1] Tablet dla klasyka
Szukam czegoś co można podłączyć do Ami, przede wszytkim A1200, wynalazłem na ebayu takie cuda,
wtyczka wygląda jak amigowe db9, ale czy tak jest w istocie i czy to zabangla z Ami.

Jedyne moje wymaganie względem takiego urządzenia to żeby działało jak mycha, nie potrzebuję
wykrywania siły nacisku, obsługi dodatkowych przycisków - poza lewym i prawym naturalnie, itd.

Macie jakieś doświadczenie z tabletami wacoma wraz z klasykami i czy pióra do nich są uniwersalne,
czy trzeba mieć specjalne do określonego modelu? Pytam bo na ebayu jest sporo tabletów bez piór.

Poza tym jakie inne tablety działają z klasykami bez zbędnej gimnastyki - usb/ps2 itd. Są takie?
Znalazłem trochę informacji na ten temat na Amiga.org, ale nie udało mi się znaleźć tabletów tam opisywanych.
[#2] Re: Tablet dla klasyka

@Radek_Cz, post #1

Jeśli podłączysz to pod port szeregowy i znajdziesz sterownik, to będzie działać. chyba, że istnieje przejściówka rs232 -> port joysticka, tylko nie wiadomo, jak różni się komunikacja pomiędzy tabletem i standardową myszką na rs232.
[#3] Re: Tablet dla klasyka

@Radek_Cz, post #1

W Poseidonowym HID.class jest jakieś wsparcie dla tabletów Wacom na USB. Jeśli masz w klasyku kontroler USB to pewnie jest to najprostsza droga. Ale nie miałem nigdy tabletu, więc nie wiem jak to działa. Pamiętam, że ktoś (Ender?) walczył z tabletem pod MorphOSem, gdzie jest ten sam stos USB.

Poza tym na Aminecie sterowniki dla starych szeregowych tabletów Wacoma.

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2013 22:25:38 przez strim
[#4] Re: Tablet dla klasyka

@rafgc, post #2

Przejściówka? Wydaje mi się że one mają standardowy wtyk db9, na przykład ten.

@strim - O kurde, sterowniki oferują więcej niż się spodziewałem że będą trampolina

Dzięki za odpowiedzi.
[#5] Re: Tablet dla klasyka

@strim, post #3

W profilu mam napisane czego używam (Pentagram) pod MorphOS-em. Jak kogoś stać to może kupić Wacoma. Ja jestem amatorem i na moje potrzeby w zupełności wystarcza. Można też poszukać (chyba) Apitek-a to pod klasyka typowo. W jakimś MA był opis tabletu.
[#6] Re: Tablet dla klasyka

@Ender, post #5

Ender, mi chodzi o tablet dla klasyka - Amigi klasycznej (może niejasno sformułowałem temat) - tylko i wyłącznie.
A pytam o wacomy bo jest ich trochę na ebayu w niezłych cenach no i, jak strim napisał, są stery na aminecie.
[#7] Re: Tablet dla klasyka

@Radek_Cz, post #6

Dlatego napisałem o tym Apiteku (hyperpen czy jakoś tak) poszukaj w MA może znajdziesz opis.
[#8] Re: Tablet dla klasyka

@Radek_Cz, post #1

Tablety graficzne pracujące z Amigami które widziałem potrzebują zasilania branego z gniazda klawiatury poprzez odpowiednie przejściówki (w komplecie powinny być na DIN i PS2). O ile ta A1200 będzie w oryginalnym desktopie będziesz musiał jakoś przerobić zasilanie.

Pozdrawiam
[#9] Re: Tablet dla klasyka

@RadoslawF, post #8

Właśnie doczytałem na ten temat ;), na forum wacoma znalazłem info o tym że to może być standardowy
zasilacz 9v 100mA (do tego konkretnego modelu w linku powyżej), chyba nie powinien to być problem.
Jedyne co mnie trochę martwi to pióra, bo większość tych tabletów jest bez niego.
Mam intuosa 3 ale nie wiem czy jego pisak będzie działał.
[#10] Re: Tablet dla klasyka

@Radek_Cz, post #9

Niestety. Wacom to ma ten problem, że konkretne pióra są dedykowane do konkretnych modeli tabletów. I np. Ja mam Bamboo Fun Wacoma i już pióro od mojego z intuosem działało nie będzie i na odwrót.
[#11] Re: Tablet dla klasyka

@gilban, post #10

Dzięki Gilban za info, oszczędziłeś mi ewentualnych kłopotów.
Będę musiał poszukać czegoś z piórem.
[#12] Re: Tablet dla klasyka

@Radek_Cz, post #4

Przejściówka? Wydaje mi się że one mają standardowy wtyk db9, na przykład ten.

Tak, tylko, że DB9 w Amidze klasycznej to nie port szeregowy.

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2013 21:30:48 przez rafgc
[#13] Re: Tablet dla klasyka

@rafgc, post #12

Hmmm, nie wiem czemu sobie ubzdurałem że to pod port dżoja/mychy można podłączyć .
Pewnie bałagan w mózgownicy. Nic to, bo skoro są sterowniki to chyba ktoś tego używał i działało,
więc może wystarczy zrobić przelotkę, będę musiał tylko jakiejś rozpiski poszukać.

Szkoda że serial ma maksymalnie 20mA na dwunastu woltach, mógłbym pociągnąć zasilanie bezpośrednio z gniazda...
[#14] Re: Tablet dla klasyka

@Radek_Cz, post #13

A może w takim razie trzeba użyć przelotki z DB9 na DB25 znajdujące się w Amidze i tu do portu com Amigowego podpiąć taki tablet. I wtedy też zadziałają wspomniane sterowniki. Przecież Amiga ma port szeregowy, jednakże w wersji 25 pin a nie 9 pin.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem