[#1] Kilka kart graficznych w A4k
Czy posiadając np. 2 karty graficzne wpięte w zorro, idzie wymusić, aby obraz był wyświetlany na 2 monitorach jednoczeście.
Coś jak w Win działa opcja clone?
[#2] Re: Kilka kart graficznych w A4k

@Shredder, post #1

A nie lepiej kupić np. taki: Video Splitter? link .

Wiem, że dwie karty graficzne w Amidze to jest wyzwanie. Np. jednemu koledze udało się uruchomić dwie, ale na raz obraz jest na jednej karcie. Jedna (Permedia 2) wpięta jest w CybPPC w A 4000, a druga ATI w sloty PCI Elboxu. Z tym, że do OS 3.9 używa Permedii 2 a do os 4.1 ATI.

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2013 10:34:52 przez gilban
[#3] Re: Kilka kart graficznych w A4k

@gilban, post #2

KOledze chodzi o to by system obsługiwał obie jednocześnie i np. złapać okno i przesunąć na drugi monitor podpięty do drugiej karty. Takie rozwiązania miała firma Matrox...OK
[#4] Re: Kilka kart graficznych w A4k

@Voyox, post #3

o takie coś mi chodzi
[#5] Re: Kilka kart graficznych w A4k

@Shredder, post #4

A pod Macikiem jest opcja dwóch monitorów, są nawet gry które z tego korzystają chyba F18 czy coś podobnego.
[#6] Re: Kilka kart graficznych w A4k

@BULI, post #5

Ale nie porównuj Maćka i to jeszcze współczesnego do Amigi z przed 20 lat. Windows też tak ma i to nie jest nowość. I druga karta graficzna nie jest potrzebna. Wystarczy aby były dwa wyjścia do monitora. Obecne karty graficzne AMD Radeon potrafią wyświetlić obraz na 4 różnych monitorach. I na każdym co innego. Amiga niestety tak nie ma. Choć pewnie ciekawie by to wyglądało.
[#7] Re: Kilka kart graficznych w A4k

@gilban, post #2

A mi się wydaje, że praca na dwóch (czy więcej) kartach graficznych na Amidze z Zorro była możliwa. Dałbym sobie głowę uciąć, że widziałem to nawet na zdjęciu. Z tym, że nie działało przeciąganie ikonek między monitorami - po prostu kilka programów działających w multitaskingu na różnych ekranach wyświetlało obraz jednocześnie na różnych monitorach.

Edit: Ha! Głowę zachowam.

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2013 23:45:36 przez recedent
[#8] Re: Kilka kart graficznych w A4k

@Shredder, post #1

Tak. Shapeshifter obsługuje taką kombinację tak samo, jak np. Windowsy - można przeciągać okna między monitorami. Można też na jednym monitorze mieć workbencha a na drugim MacOSa.

Ja to ćwiczyłem na zestawie CVPPC + CV64. Da się też w zestawie karta + AGA, byle mieć 2 monitory.
[#9] Re: Kilka kart graficznych w A4k

@Daclaw, post #8

Tzn. Shapeshifter umożliwia coś takiego jeśli otworzysz 2 ekrany na dwóch układach/kartach graficznych pod AmigaOS ?
[#10] Re: Kilka kart graficznych w A4k

@recedent, post #7

Jasne że się da :D , Miałem kiedyś Picasso II+ oraz EGS Spectrum, obydwie karty pracowały pod kontrolą Picasso96 . Oczywiście takie połączenie zrobiłem tylko w ramach eksperymentu, ponieważ Picasso II+ było pożyczone do testów, ale mogłem bez większych problemów otworzyć np. Workbench na karcie EGS, i np. grę Napalm na PicassoII+ i wszystko działało jak należy :)
[#11] Re: Kilka kart graficznych w A4k

@KJB, post #9

Shapeshifter w swoim menu dot. grafiki ma możliwość wybrania 2 monitorów. Czyli w praktyce dwóch trybów graficznych na różnych "układach".
[#12] Re: Kilka kart graficznych w A4k

@Daclaw, post #11

To fajnie, że tak jest. Nawet nie wiedziałem. I u nikogo tego nie widziałem.
[#13] Re: Kilka kart graficznych w A4k

@Olo, post #10

A 3karty GFX? Gdybym do swojej A4000T w dwa gniazda video zapodał 2xPicassoIV a do karty PPC dołączył CybervisionPPC? Pod P96? Ruszy?
[#14] Re: Kilka kart graficznych w A4k

@Deftronic/..., post #13

Ruszy, pod warunkiem, że będą to trzy różne karty, obsługiwane każda przez inny sterownik.
[#15] Re: Kilka kart graficznych w A4k

@recedent, post #7

Recedent - system operacyjny ami od samego początku umożliwia takie zabawy. Dwie karty graf. są traktowane tak jak kolejne ekrany w pamięci chip - każdy jest odświerzany niezależnie od innych, a od konfiguracji zależy, gdzie fizycznie ten obraz trafi. Ale to są osobne ekrany (nawet jeśli otwarte przez jeden program.
Ale takiego łączenia, aby mieć np. lewą połowę WB na jednym, a prawą na drugim monitorze, to chyba w AmigaOS nie było.
[#16] Re: Kilka kart graficznych w A4k

@BULI, post #5

Na szczęście już Ci koledzy wyjaśnili, że chodzi oczywiście o emulację maćka a dokładniej ShapeShiftera. We wspomnianej grze cześć kokpitu (dolną) miałem na AGA a resztę Głównie HUD na BVison :)
[#17] Re: Kilka kart graficznych w A4k

@BULI, post #16

Właśnie dla przypomnienia odpaliłem na Voodoo pod medkiem ShapeShiftera i włączyłem 2 moitor (poda AGA) i mam poszeżony pulpit o drugi monitor z AGA (jak skołuję dodatkowy monitor VGA to puszczę sygnał przez Radeona).
W girkach obsługujących kilka monitorów jak np "A10 Tank Killer" (zasówa bardzo płynnie na Apollo 040@33) mam poszeżony widok z kokpitu/horyzont. OK
[#18] Re: Kilka kart graficznych w A4k

@recedent, post #7

Łał!!! To Power Maki miały sloty Zorro
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem