kategoria: Sprzęt
[#1] Ile kart ZorroII jest w stanie odczytać w autoconfiguracji A1200
Ile waszym zdaniem jest w stanie odczytać podczas autoconfiguracji ZorroII A1200?
Nie jest ważne ile jest slotów, tylko ile może dodać system podczas startu i detekcji autoconigu na ZorroII w A1200.
[#2] Re: Ile kart ZorroII jest w stanie odczytać w autoconfiguracji A1200

@bogumil, post #1

Jak dobrze pamiętam, to specyfikacja ZorroII nie określała maksymalną ilość obsługiwanych kart. Amigowy Autoconfig jest genialny, dzięki niemu oprogramowanie automatycznie odnajdywało kartę, określało jej typ, po czym przydzielało adresy i przerwania.
[#3] Re: Ile kart ZorroII jest w stanie odczytać w autoconfiguracji A1200

@bogumil, post #1

Każdej karcie Zorro II jest przydzielany kawałek pamięci. Minimalny jej rozmiar to 64kB a wolnej dla kart Zorro jest 8MB. Jeśli więc KAŻDA karta zarezerwuje tylko 64kB to wciśniesz w przestrzeń Zorro II..... 128 kart rozszerzeń.

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2013 20:31:49 przez *y
[#4] Re: Ile kart ZorroII jest w stanie odczytać w autoconfiguracji A1200

@*y, post #3

Nie wiem jak Zorro II, ale DMA Zorro III jest w stanie obsłużyć do 7 kart Zorro. Sądzę więc, że Zorro II może obsłużyć ich co najwyżej tyle samo.
[#5] Re: Ile kart ZorroII jest w stanie odczytać w autoconfiguracji A1200

@glichtanski, post #4

Objaśnij mi. Co ma DMA do Autoconfig'u , bo nie łapie?
[#6] Re: Ile kart ZorroII jest w stanie odczytać w autoconfiguracji A1200

@*y, post #5

Nie pisałem nic o powiązaniu DMA z autoconfigiem. Jeśli Zorro III (ZII chyba też) obsłuży do 7 kart rozszerzeń to chyba logiczne jest, że autoconfig też obsłuży tyle kart. No chyba że się mylę to mnie sprostuj
[#7] Re: Ile kart ZorroII jest w stanie odczytać w autoconfiguracji A1200

@glichtanski, post #6

Kanały DMA są przydzielane na żądanie. Pamięć w Autoconfig'u na "sztywno" dla każdej z kart.
[#8] Re: Ile kart ZorroII jest w stanie odczytać w autoconfiguracji A1200

@bogumil, post #1

Autoconfig nie ma limitu na ilość urządzeń, ogranicza go tylko ilość pamięci ( oczym wspomniał wcześniej *y).

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2013 14:55:03 przez rafgc
[#9] Re: Ile kart ZorroII jest w stanie odczytać w autoconfiguracji A1200

@rafgc, post #8

Ja nie jestem programistą i nic z tego(Chapter 8 ) nie rozumiem, ale tu może być wyjaśnienie. Poza tym trafiłem na ten wątek, gdzie gościu ma problem z przestrzenią adresową Zorro III. Skoro autoconfig jest ograniczony ilością pamięci, to jest też ograniczony ilością urządzeń, bo każde urządzenie zajmuje określoną przestrzeń adresową, która jest zarezerwowana dla autoconfigu.

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2013 02:20:50 przez glichtanski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem