kategoria: PowerBook
[#1] Powerbook problemy
Witam,
kupiłem wczoraj po baaaardzo okazyjnej cenie Powerbooka A1095, dokładnie tego http://www.everymac.com/systems/apple/powerbook_g4/specs/powerbook_g4_1.5_15.html .
Cena była niska, bo sprzedawca lojalnie podał kilka niewielkich usterek, był to pierwszy właściciel i wieloletni uzytkownik tego egzemplarza, zdecydowany fan makówek, więc informacje podane przez niego są raczej wiarygodne. Sprzęt potem długo leżał w pudle, a teraz trafił do mnie...... i tu zaczyna sie problem. Bo Morphos ładnie się zainstalował, działa superstabilnie i szybko. Jednak nie działa USB po lewej stronie, nie działa dźwięk (włącznie ze słynnym chime przy starcie) ani z głośniczków, ani ze słuchawek, lampka od ładowania (ta we wtyczce) też robi dziwne harce. Reasumując, gniazda na Power/USB Board nie działają. Czy moze to być cos głupiego (typu obluzowana taśma), czy od razu zamawiać tę płytkę (części do tego modelu są ogólnie dostępne i jak na maki supertanie)? Akurat o problemach z dźwiękiem były właściciel nie wspominał, deklarował możliwość zwrotu sprzętu.... ale cena naprawdę była dobra (nawet doliczając koszt części) i sprzęt ogólnie mi się podoba.
Zabawa w rozkręcanie i skręcanie go w kółko średnio mnie bawi, bo nawet jesli ten laptop ma mniej śrubek od mojego samochodu, to naprawdę niewiele mniej
Prosze o sugestie bardziej zaznajomionych w temacie PowerBooków. Z góry dzięki.

PS. Jesli dojdę do porządku z tym komputerem, to mój mac mini G4 1.5 GHz 64 MB VRAM z zarejestrowanym MOSem byłby zdecydowanie na sprzedaż. Proszę o ew. pytania na priv (czy przypadkiem il capitano nie deklarował się z chęcią kupna? ).

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2013 12:33:17 przez wali7
[#2] Re: Powerbook problemy

@wali7, post #1

Na start bym jednak sprawdził taśmy - skoro leżał tyle czasu, może coś być ze stykami. No i jeśli byś tą płytkę zamawiał nową - zamów z taśmą. Czy przypadkiem tam nie ma baterii? Może się rozlała?
[#3] Re: Powerbook problemy

@Jacek Piszczek, post #2

OK. Naprawiłem. Rzeczywiście taśma była wypięta z płyty DC/Audio.
[#4] Re: Powerbook problemy

@wali7, post #3

ja mialem problem także z tanim Powerbookiem (150 zł). Nie działał capslock i pare klawiszy po prawej stronie, winnym okazalo się złe wpięcie taśmy od klawiatury w gniazdko, po naciskaniu palcem na taczpada sie luzowalo, kawalek tektury przyklejony do dysku utwardzający taczpad zalatwil sprawę.
[#5] Re: Powerbook problemy

@michal_zukowski, post #4

Jesli o problemach z PB mowa, to dodam od siebie, ze w moim dziala wszystko, ale w przypadku checi zamkniecia systemu w trybie "uruchom ponownie" system nie startuje i trzeba wykonac pelny reset (bez roznicy OSX czy Morphos).
[#6] Re: Powerbook problemy

@Zbysiuk, post #5

A mnie raz na 20 uruchomień pojawia się coś w rodzaju artefaktów, ale tylko na ekranie startowym MorphOSa. Później już w Ambiencie czy programach/grach jest OK, podobnie jak w OSX.
Wali7 - ile dałeś za tego PowerBooka, jeśli to nie tajemnica.

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2013 20:48:45 przez waldiamiga
[#7] Re: Powerbook problemy

@waldiamiga, post #6

Na tle rzookolowego za 150 zł to mój wcale nie był taki tani....
Ja dałem 250 zł, ale i tak jestem zadowolony, bo na Allegro A1095, tyle że wolniejsze (bo 1,33 GHz) są po 499 zł od ręki.
[#8] Re: Powerbook problemy

@waldiamiga, post #6

O, u mnie jest podobnie.
[#9] Re: Powerbook problemy

@wali7, post #7

Ja od pewnego czasu obserwuję PowerBooki G4 na Allegro (1,5-1,67 GHz, 15 cali). Żaden, który mi pasował nie poszedł za mniej niż 420 zł. Tak się zastanawiam po co ci ludzie kupują te PowerBooki? :) W applowym świecie to są przecież bezużyteczne maszyny. Za niewiele więcej można mieć MacBooka na Intelu i może nawet jest dzisiaj wspierane przez Mountain Liona (a nawet nadchodzącego Mavericks). Nie wierzę, że wszyscy kupujący to fani MorphOSa. :)
[#10] Re: Powerbook problemy

@MDW, post #9

Nie wierzę, że wszyscy kupujący to fani MorphOSa

Nie, spora część to tzw. "handlarzyny", którzy chcą spekulować sprzętem, żerując na biednych MOSowcach pomysł
[#11] Re: Powerbook problemy

@recedent, post #10

Hehehe. :) Myślę jednak, że zapotrzebowanie na PowerBooki wywołane przez MOSowców jest wręcz niezauważalne na rynku. Chociaż może na polskim Allegro może mieć to jakieś minimalne znaczenie i kilka PowerBooków zostanie dzięki temu sprzedanych trochę drożej niż normalnie. Tylko kurcze... co to za spekulacja. Kupi gdzieś za 250 zł i sprzeda za 450 zł. Zysk mizerny, a ryzyko zostanie z bezwartościowym sprzętem dosyć duże. Moim zdaniem to towar dosyć mało atrakcyjny dla handlarzy.

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2013 11:22:26 przez MDW
[#12] Re: Powerbook problemy

@MDW, post #11

Marża handlowca to od 5 do 30%, takiej marży jak przykładowy PB kupiony za 250 a sprzedany za 450zł nie ma chyba żaden współczesny towar, pomijam towary nielegalne jak narkotyki czy broń.
A kto kupuje ? w bogatszych krajach nikogo nie dziwi kupowanie sprzętu do jednego ale ważnego dla kupującego zadania, ten zwyczaj powoli trafia i do nas, jak przykład podam znajomego mechanika amatora który kupił używanego i niezbyt szybkiego laptopa do garażu, zajmuje mało miejsca, sieć łapie po wifi a do przeczytania najnowszych wpisów na forum miłośników tego samego pojazdu przy którym sam dłubie w tym garażu jest jak znalazł.

Pozdrawiam
[#13] Re: Powerbook problemy

@MDW, post #9

Nie wierzę, że wszyscy kupujący to fani MorphOSa

Przecież jedyni prawdziwi Amigowcy z krwi i kości mówili że mosowcy biorą sprzęt ze smietnika
[#14] Re: Powerbook problemy

@Diabeł, post #13

Widać oni mają jakieś śmietnikowe tęsknoty, bo ja mojego mosowego sprzętu po śmietniku nie szukałem :)
[#15] Re: Powerbook problemy

@waldiamiga, post #6

U mnie też jest podobnie (model 5,7) jednak zdarza się to wyłącznie podczas startu MorphOS-a no i nie zawsze wybudza się z tych artefaktów, przeważnie konieczny jest restart ale to nie problem. Problemem jest to, że touchpad co chwila dostaje warjacji (może zamarza ? - temp -125 C) i nie działa regulacja głośności. Pod kontrolą OSX wyżej wymienione problemy nie występują.
Zastanawiam się czy da się coś z tym zrobić :] bo nie chciałbym się pozbywać tego PB, a nie ukrywam, że kupiłem go specjalnie pod MOS-a (oczywiście wybrałem model z listy obsługiwanych) i to w czasie gdy nie było tak tanich ofert.

Ps. Tak na marginesie - działają mi obydwa sloty pamięci ram (na chwilę obecną 2x512 MB).

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2013 10:58:18 przez ede
[#16] Re: Powerbook problemy

@ede, post #15

jednak zdarza się to wyłącznie podczas startu MorphOS-a no i nie zawsze wybudza się z tych artefaktów, przeważnie konieczny jest restart ale to nie problem

Tak właśnie mam, i widzę że nie tylko ja. Ciekawe czym to jest spowodowane, w pewnej chwili wystraszyłem się że pada mi R300.
[#17] Re: Powerbook problemy

@waldiamiga, post #16

Mam tak samo, raz na kilkadziesiąt razy, niezależnie czy pod Linuxem czy MorphOS. Pod MacOSX nigdy tak się nie działo.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem