[#1] Jaki największy dysk
obłurzy amiga?

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2013 21:52:15 przez 11111olo
[#2] Re: Jaki największy dysk

@11111olo, post #1

Ja mam 80GB na SFS'ie... ale można i ze 160GB spokojnie...
[#3] Re: Jaki największy dysk

@11111olo, post #1

obłurzy amiga?

Jakbyś jeszcze pisał po polsku nic by się nie stało ;)

Zerknij tutaj.
[#4] Re: Jaki największy dysk

@11111olo, post #1

Ja mam w jednej Amidze 60GB, w drugiej 80GB. Oba 2,5 calowe, IDE, oba oczywiscie w SFS-ie, ktory jest (obok np. PFS) warunkiem stabilnej wspolpracy z Amiga. Mniejszy pracuje na standardowym kontrolerze A1200 z nowym scsi.device. Wiekszy na Fast ATA MK2. Nie powinno byc zadnych problemow z obsluga wiekszego dysku. Jak dobrze pojdzie, to niedlugo mam w planach przetestowac w Ami dysk 300GB (3.5" Maxtor).
[#5] Re: Jaki największy dysk

@11111olo, post #1

2TB
[#6] Re: Jaki największy dysk

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

Zależy od systemu. A.OS 3.9 bezproblemowo widzi i obsługuje duże dyski. Moj dla sprawdzenia wszystkiego ma 1TB.
[#7] Re: Jaki największy dysk

@Drupi77, post #6

Fakt, zjadło literę s.

Jak 2TB to faktycznie bardzo dużo.
[#8] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Jaki największy dysk
[#9] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Jaki największy dysk
[#10] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Jaki największy dysk
[#11] Re: Jaki największy dysk

@11111olo, post #1

Ja w tej chwili mam w Amidze 1200 dwa dyski - 32GB SSD na system i 500GB na dane, i problemów nie ma żadnych :)
[#12] Re: Jaki największy dysk

@Olo, post #11

Tak z ciekawości co trzymasz na tym większym ? i ile tam zostało wolnego miejsca ?

Pozdrawiam
[#13] Re: Jaki największy dysk

@RadoslawF, post #12

Jako, że zawsze przenosze dane z poprzedniego dysku na nowy to:
- tony programów, zdjęć, rysunków pamiętających jeszcze czasy A500 z HD 20 MB :)
- dużo plików mp3, wav, mod 8svx itd,
- dema scenowe, Animacje w IFF-Anim, CDXL itd
- gry, programy itd

Wolne mam 20 GB na dysku SSD, i 175 GB na zwykłym dysku :)
[#14] Re: Jaki największy dysk

@Olo, post #13

To się nazywa kolekcjoner. A czy używasz jakąś łatkę sprzętową lub programową by to wszystko komp "widział"?
[#15] Re: Jaki największy dysk

@ZbyniuR, post #14

WB3.9 widzi duże HDD bez problemu, a w WB 3.0 i 3.1 trzeba podmienić scsi.device za pomocą np. LoadModule w startup-sequence lub RemApollo/Blizkick (to dla odpowiednich kart). Można też zmodyfikować kickstart i podmienić scsi.device na nowy.
Kontrolery FastATA używają nowszego SCSI za pomocą własnych sterowników.
[#16] Re: Jaki największy dysk

@ZbyniuR, post #14

Mam WB 3.9 i Fast-Ata , więc można powiedzieć że używam łatki programowo/sprzętowej ;)
[#17] Re: Jaki największy dysk

@Andrzej Drozd, post #15

Czy wystarczy by pierwsza partycja była nie większa niż 2GB by z niej ten startup-sequence z odpowiednią modyfikacją wczytał? Pytam o przypadek braku sprzętowych rozszerzeń.
[#18] Re: Jaki największy dysk

@ZbyniuR, post #17

Tak, partycja startowa nie może mieć więcej niż 2 GB. Ja dla pewności partycję systemową mam ustawioną na 500 MB , bo więcej i tak nie trzeba, i wszystko działa jak należy :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem