kategoria: A600
[#1] A600 sieciówka i przenoszenie danych
Jakie pliki będą potrzebne do instalacji karty sieciowej PCMCIA 3COM, jaki jest na Amigę klient FTP i czy pójdzie na A600 2MB WB 2.1 ?
Sterownik wystarczy wrzucić do DEVS czy potrzebne są jakieś wpisy i gdzie?
Generalnie chodzi mi o wszystkie pliki jakie będą potrzebne do instalacji karty sieciowej i korzystanie z FTP. System Amigowy to nadal dla mnie niepoznana kraina :/ , dotąd przenoszę dane bezpośrednio na dysk albo CF ale szkoda trochę zaczepów w Amidze tym bardziej że mam od dawna kompatybilna sieciowkę.
[#2] Re: A600 sieciówka i przenoszenie danych

@companiero, post #1

Oprócz sterownika SANAII potrzebny Ci jeszcze stos TCP/IP - amitcp, genesis, Miami, roadshow. Z tym, że na 2MB RAM pozostaje Ci zabawa z AmiTCP, okrojonym Miami lub zakup lekkiego roadshow. A po uruchomieniu i tak musisz szukać jakiegoś małego klienta ftp (amftp, gui-ftp) bo dla AmiFTP czy AmiTradeCenter zwyczajnie nie wystarczy pamięci.
Na Twoim miejscu zacząłbym od dołożenia RAM.
[#3] Re: A600 sieciówka i przenoszenie danych

@companiero, post #1

Przenoszenie danych - karta sieciowa

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2013 11:15:13 przez QkiZ
[#4] Re: A600 sieciówka i przenoszenie danych

@Jenot, post #2

Małe uzupełnienie ;)
Link do sterownika 3com
Prawie wszystkie rzeczy wymienione przez Jenota znajdziesz na Aminecie. Jedynie RoadShow jest do kupienia na zewnętrznej stronie. Jest też demo, które o ile pamiętam działa 15 minut.
[#5] Re: A600 sieciówka i przenoszenie danych

@Jenot, post #2

Da się uruchomić Miami czy inne stosy korzystające z MUI na A600 z 68000 ?

Pozdrawiam
[#6] Re: A600 sieciówka i przenoszenie danych

@RadoslawF, post #5

Ja na A500 uruchomiłem Miami, ale bez MUI. O ile pamiętam w czasie instalacji można wybrać z jakiego GUI ma korzystać.
[#7] Re: A600 sieciówka i przenoszenie danych

@RadoslawF, post #5

Da się uruchomić Miami czy inne stosy korzystające z MUI na A600 z 68000 ?

Da się, ale pamięci za mało będzie.
[#8] Re: A600 sieciówka i przenoszenie danych

@RadoslawF, post #5

Tak, da się. Przez jakiś czas używałem A600 z 2MB i Miami. Niestety bardzo dokucza w tym przypadku brak pamięci. Pewnie lepiej to wypada jeśli się używa AmiTCP lub RoadShow w tym przypadku.
[#9] Re: A600 sieciówka i przenoszenie danych

@Jenot, post #2

A czym różnią się amitcp, genesis, Miami, roadshow ? bo chodzi chyba tylko o ustawienie tcp/ip (na sztywno czy automat?) ? Jeśli ustawia się to tylko raz to chyba mogę użyć najmniej wymagającej aplikacji.
[#10] Re: A600 sieciówka i przenoszenie danych

@companiero, post #9

AmiTCP konfiguruje się ręcznie w plikach tekstowych (możesz również przez installera). Jeśli linux jest Ci znany to dasz sobie radę z konfigiem. Shareware na Aminecie. Genesis płatny, z prostym konfiguratorem, ale wymaga 4MB ramu. Miami, jest na Aminecie, wymaga MUI czy również RAM. Konfiguracja w GUI. A Roadshow nie znam, wiem tyle że płatny.
[#11] Re: A600 sieciówka i przenoszenie danych

@QkiZ, post #10

Roadshow płatny, konfigurowany w plikach tekstowych (ale bardzo prosto), superszybki i bardzo "lekki".
[#12] Re: A600 sieciówka i przenoszenie danych

@QkiZ, post #10

Miami działa też z ClassACT i GTLayout. Przy instalacji masz możliwość wybrania GUI. Spokojnie można uruchomić bez MUI.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem