[#1] Ciekawy filmik
Moja ulubiona gierka na Amisie
link

Ostatnia aktualizacja: 02.09.2013 21:49:11 przez BenHur
[#2] Re: Ciekawy filmik

@BenHur, post #1

Nie mogłeś użyć opcji link ;)
[#3] Re: Ciekawy filmik

@glichtanski, post #2

Poprawiłem :D
[#4] Re: Ciekawy filmik

@BenHur, post #1

Jakoś nie Lubię tej Gry ale film Bardzo Fajny ja Wole dune 2.
[#5] Re: Ciekawy filmik

@Dorian3d, post #4

Też lubię tego rts-a ale nie rozwinął się jak osadnicy :)
[#6] Re: Ciekawy filmik

@BenHur, post #5

No ale daje radę :
dune2000
Emperor: Battle for Dune
[#7] Re: Ciekawy filmik

@BenHur, post #1

A ja właśnie skończyłem kampanię rzymian w S3. Dosłownie! :)

Może Cię też zainteresować projekt Return to the Roots, czyli remake settlersów 2 na niestety tylko nowsze systemy. Nie działa kampania, ale można tłuc własne scenariusze, grać po lokalu i po sieci. Ostatnio dołączyłem niejako do grona developerów dodając jeden addon.

Przy okazji, jeśli ktoś zauważy że próbują tę grę przeportować na AROSa, MorphOSa czy inny system - powstrzymajcie ich co najmniej na pół roku. Czemu? Ano temu, że ostatnio wśród zespołu tworzącego panuje ogólna wścieklizna na jakość kodu i nieuchwytność przyczyny asynców po około 100k klatce animacji, dlatego szykuje się rewrite. Jak ktoś chętny pomóc, to zapraszam na irca rttr.

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2013 01:23:36 przez teh_KaiN
[#8] Re: Ciekawy filmik

@BenHur, post #1

moja nie, ale klimat miała. Te gry na dwóch OK właściwie nie pamiętam, czy na PC w ogóle była taka opcja, no bo jak tu wtedy można było podłączyć dwie myszy (chyba że jeden by grał z klawiatury )?

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2013 08:06:38 przez snajper
[#9] Re: Ciekawy filmik

@snajper, post #8

Podobno można było grać we dwóch, tylko potrzebna była myszka podpinana pod Serial.
[#10] Re: Ciekawy filmik

@teh_KaiN, post #7

Może Cię też zainteresować projekt Return to the Roots, czyli remake settlersów 2 na niestety tylko nowsze systemy. Nie działa kampania, ale można tłuc własne scenariusze, grać po lokalu i po sieci.

Taki projekt chyba jednak wielu nie zainteresuje. Prawie każdy fan Settlersów na starej Amidze, odpalał już dwójeczkę pod ShapeShifterem gdzie miał kampanie. Na nowej z kolei może sobie odpalić DosBoxa i też mieć kampanie.

Tak naprawdę projekt byłby godny zainteresowania gdyby był odwzorowanie Settlesrów III. Wiem że najlepsza jest dwójeczka, a każda kolejna część jest co raz gorsza. Ale do trójeczki nijak nie można się dobrać na amigowym hardware, tym samym ta część byłaby na naszej platformie prawdziwą nowością, podczas gdy dwójka, pomimo że oficjalnie nie ma jej na Amidze, byłaby w zasadzie nowością pozorowaną.

Wiadomo że nowość realna jest bardziej atrakcyjna od takiej która niby jest nowością, a tak naprawdę grało się w nią już na Amidze całymi miesiącami. Takie jest przynajmniej moje zdanie. No ale skoro ów remake dwójki jest darmowy, a jak mówią darowanemu koniowi w zęby się nie patrzy to nie obraziłbym się na port dla AmigaOS 4, może nawet trochę pograł. Póki co jedynym powiewem świeżości w temacie było Widelands.
[#11] Re: Ciekawy filmik

@BenHur, post #1

Filmik niezły, grałem 20 lat temu, teraz gra mój 6cio letni syn, ja na A500 on na A2000. Razem z Dune, Dune 2 i paroma innymi wielkimi tytułami - klasyki. Z braku czasu grałem tylko do Settlers V, po tym filmiku zerknę chyba na Settlers VII.

OT: Jaki muszę mieć sprzęt żeby odpalić na Amidze Settlers II pod ShapeShifterem?
[#12] Re: Ciekawy filmik

@Raybeez, post #11

Jaki muszę mieć sprzęt żeby odpalić na Amidze Settlers II pod ShapeShifterem?

Wystarczy 040 i AGA.
[#13] Re: Ciekawy filmik

@recedent, post #9

o widzisz. I to już mocno ograniczało możliwości gry w stosunku do wersji Amigowej, bo nie każdy miał wyprowadzone dwa porty do podłączenia myszy siedzi, pije i chrupki (o ile w ogóle kontroler na to pozwalał). A to zawsze dodatkowe koszty, tasiemki na drzewach nie rosną.
[#14] Re: Ciekawy filmik

@snajper, post #13

A dokładniej było tak, że można było grać na COM1 vs COM2 albo PS/2 vs COM
[#15] Re: Ciekawy filmik

@teh_KaiN, post #14

Ja pogrywałem sobie z kolegami na starych Pentiumach i pamiętam, że łączyliśmy je jakoś w sieć żeby grac.
Chyba ze mnie pamięć myli (to całkiem możliwe:)).
[#16] Re: Ciekawy filmik

@Skiba, post #15

Myli :) Aż sprawdziłem:

Jest to jedyne cokolwiek związane z konfigiem multiplayera. Preferowana przez grę opcja to ps/2 vs com1, jeśli nie wykryje ps/2 to leci com1 vs com2.

I tu właśnie się przydaje RTTR. Już teraz można grać przez net w 8 osób. Dodatkowo możliwość robienia ekspedycji i ataki statkami, manufaktura węgla drzewnego, obsługa każdej rozdzielczości, miód. Rewrite zamierza wprowadzić dodatkowo opcję split screena (na maku i linuksie już się to udało osiągnąć na starym kodzie w jednym z forków). Niestety nowa wersja ma być zbudowana jako wielowątkowa aplikacja (oddzielny wątek dla symulacji, renderera, itd.), także o porcie na klasyka można chyba tylko pomarzyć.

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2013 22:06:11 przez teh_KaiN
[#17] Re: Ciekawy filmik

@teh_KaiN, post #16

heh... co poradzić... starość nie radość...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem