kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] Rev. 1D4 - dziwne zachowanie
Hej wszystkim,

Posiadam kilka roznych plyt do A1200 - w tym: 1D1, 1D3, 1D4 i dwie 2B. Pytanie/problem dotyczy 1D4. Plyta dziala w 100% OK, nie zawiesza sie, pracuje stabilnie pod obciazeniem z kartami Blizzard 1230 i Blizzard 1260 oraz zwyklym rozszerzeniem FastRAM Elboxu. Wyrzuca natomiast (ta jedna i tylko ta) blad podczas... pierwszej proby nagrania DMS na dyskietke. Rodzaj wlozonego rozszerzenie/turbo nie ma znaczenia - blad pojawia sie zawsze. Jest to zoltoramkowy Recoverable Alert. Klik i wszystko wraca do normy - DMS nagrywa dyskietke. Czy spotkal sie ktos juz z takim zachowaniem? Jesli tak, co bylo powodem?

Z gory dzieki za sugestie, rozwaze wszystkie.
F7sus4
[#2] Re: Rev. 1D4 - dziwne zachowanie

@F7sus4, post #1

tak miałem podobne numery sprawdź taśmę
[#3] Re: Rev. 1D4 - dziwne zachowanie

@madwawa, post #2

Jesli mowisz o tasmie do FDD, to na tej samej podlaczam rowniez pozostale plyty i jest wszystko OK, takze szczerze nie wiem, czy tutaj lezy przyczyna. Niemniej, od tego zaczne. Pytanie, co dalej.
[#4] Re: Rev. 1D4 - dziwne zachowanie

@madwawa, post #2

Sprawdzone. To nie to.

Uzyskiwany blad to: Error: 0100 0008. Wedlug tabeli jest to: "Error in exec.library".
[#5] Re: Rev. 1D4 - dziwne zachowanie

@F7sus4, post #4

Używasz jakiejś nakładki graficznej na tego DMSa ? może to ona ?

Pozdrawiam
[#6] Re: Rev. 1D4 - dziwne zachowanie

@F7sus4, post #4

Czy do tej "felernej" płyty próbowałeś przekładać kości kickstart ze sprawnej A1200?
[#7] Re: Rev. 1D4 - dziwne zachowanie

@gorzyga, post #6

Gorzyga: Tak, wkladalem na nia inne 3.0 i 3.1 - bez zmian.
RadoslawF: Nie, to jest goly DMS. Zreszta, dla zachowania jednolitosci, system startowany byl z tego samego dysku na kazdej plycie. Problematyczna jest tylko 1D4.

Jednomyslnie wszystko prowadzi do plyty. Pytanie tylko, gdzie szkopul? Jakis blizej niesprecyzowany smrod, czy moze po prostu timing-fix. Choc w tym wypadku to slepa proba - bez dopalek jest to samo, dwa - blad pojawia sie tylko w momencie pierwszej inicjalizacji DF0: pozniej wszystko jest w porzadku.
[#8] Re: Rev. 1D4 - dziwne zachowanie

@F7sus4, post #7

Miałem 1D4 która niedawno padła, chodziły w niej Blizzardy IV, 040 i 060 bez problemów, DMS wywoływany spod DO4 też bez problemów, coś siada w tej płycie.

Pozdrawiam
[#9] Re: Rev. 1D4 - dziwne zachowanie

@RadoslawF, post #8

No wlasnie to chce ustalic. Czy jest to wylacznie kwestia wykonania odpowiedniej do objawow (jakiej?) przerobki, czy zwyczajnie juz swoje odsluzyla.
[#10] Re: Rev. 1D4 - dziwne zachowanie

@F7sus4, post #9

Jeszcze sprawdź jak zareaguje na rozpakowanie DMSa na wirtualna dyskietkę i/lub RAD:.

Pozdrawiam
[#11] Re: Rev. 1D4 - dziwne zachowanie

@RadoslawF, post #10

RadoslawF: To samo. Malo tego, zauwazylem rowniez, ze nie tylko DMS jest problemem. Fury of the Furries przestalo startowac, StarStruck nie dochodzi nawet do loading screenu, chociaz rzeczywiscie 95% innych produkcji/gier/programow/dem pracuje bez zarzutu. Widac golym okiem, ze cos jest na rzeczy.

Zrobilem ostatecznie inaczej. W koncu mam 2 Blizzardy do dyspozycji (1230-IV i 1260), od czego jest wiec BlizKick? Zmapowalem inny ROM, by pominac kosc z plyty. Sprobowalem 3.0, sprobowalem 3.1 - jak reka odjal. Wychodzi na to, ze problemem nie jest sensu stricte kosc Kickstart (przekladalem wiele roznych dla testu), tylko to jak plyta z nimi pracuje. Tu ja boli. Anyway, dzieki wszystkim za wskazowki. Solved!

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2013 18:50:00 przez F7sus4
[#12] Re: Rev. 1D4 - dziwne zachowanie

@F7sus4, post #11

To uszkodzenie na płycie A1200. Miałem coś podobnego, pomogła wymiana kondensatorów lub Pauli już nie pamiętam dokładnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem