[#1] Aktualizacja MorphOSa
Czy można aktualizować system bez bootowania płyty lub pendrive'a? Na moim eMacu instalacja wersji 3.2 startowała bez problemu, natomiast 3.3 niestety nie - standardowo obraz jest "poza zakresem" monitora LCD. Jeśli przytrzymam Control przy bootowaniu, wchodzi wybór wersji językowej (1024x768@60), a dalej niestety znowu tryb przełącza się na nieobsługiwany przez LCD. Próbowałem uruchomić "IWizard" spod starego systemu, ale wyświetla komunikat, że nie działa na "tej wersji" systemu.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2013 18:45:23 przez Tom3k
[#2] Re: Aktualizacja MorphOSa

@Tom3k, post #1

Spróbuj tak:

Uruchamiasz Sys:Tools/Mounter, znajdujesz partycję bootującą (HFS) i dajesz jej "Mount". Jesli nie widać jej w tym momencie na blacie Ambienta to na pewno jest w "Mój MorphOS". Otwierasz rzeczoną partycję i (dla bezpieczeństwa) renamujesz boot.img i bootinfo.txt. Teraz montujesz obraz ISO (prawym i z menu kontekstowego "zamontuj" ), znajdujesz katalog "mac_ppc32" i kopiujesz z niego na rzeczoną partycję pliki boot.img i bootinfo.txt. Teraz restart, znów montujesz ISO, a potem uruchamiasz z MorphOSBoot:Tools program IWizard.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2013 18:55:50 przez recedent
[#3] Re: Aktualizacja MorphOSa

@recedent, post #2

Nie działa :( Teraz cały czas jest ekran "poza zakresem"..
[#4] Re: Aktualizacja MorphOSa

@Tom3k, post #1

masz eMaca z LCD?
można zdjęcia ?
[#5] Re: Aktualizacja MorphOSa

@XoR, post #4

To jest eMac przerołożony do obudowy tower i podłączony do LCD. Wszystko ładnie działa, tylko domyślny tryb podczas instalacji nie jest wyświetlany, mimo że wybór wersji językowej normalnie widać. Zdjęcia mogę zrobić później ;)

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2013 19:35:29 przez Tom3k
[#6] Re: Aktualizacja MorphOSa

@Tom3k, post #5

instalator pewnie wyświetla obraz dostosowany do eMaca czyli w dziwnej rozdzielczości z dużym odświeżaniem

próbowałeś pod innym monitorem?
[#7] Re: Aktualizacja MorphOSa

@Tom3k, post #3

A jak podczas bootowania dasz dwa klawisze mychy i w early startup ustawisz jakąś podstawową rozdziałkę?
[#8] Re: Aktualizacja MorphOSa

@recedent, post #7

Właśnie za diabła nie mogę wywołać early startup, nie wiem czemu. Poradziłem sobie już z uruchomieniem systemu z płyty i robię aktualizację. Czy wywołanie mniejszej rozdzielczości klawiszem Control działa tylko z płyty czy też przy uruchamianiu systemu już po instalacji z dysku? Bo rozumiem, że early startup powinno działać zawsze?

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2013 20:34:33 przez Tom3k
[#9] Re: Aktualizacja MorphOSa

@recedent, post #7

Już sobie prawie poradziłem :) To znaczy system ładuje się OK, tylko ciągle nie mogę wyłączyć automatycznego wykrywania monitora. Pod MOS3.2 skasowałem dcc.library z MOSSYS:Libs i to wystarczyło, a tutaj mimo że skasowałem nie mogę przestawić ustawień monitora i ciągle mam "iMac". O czym zapomniałem?

EDIT: DZIAŁA :D Okazuje się, że plik dcc.library niby się skasował, a jednak został. Teraz jest OK. :)

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2013 21:00:46 przez Tom3k
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem