[#1] Boot systemu z pliku .hdf na prawdziwej Amidze?
Kiedys przeczytalem ze jest mozliwy start systemu z pliku .hdf z karty CF PCMCIA. Z tego co pamietam jest dyskietka startowa ktora uruchamia taki system tak jakby byla to partycja HDD.

Czy to prawda czy cos pomieszalem? Jezeli prawda, to prosze o jakies linki. Z gory dzieki!

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2013 09:47:10 przez kris2222
[#2] Re: Boot systemu z pliku .hdf na prawdziwej Amidze?

@kris2222, post #1

Kiedys przeczytalem

Źródło wiarygodne?
[#3] Re: Boot systemu z pliku .hdf na prawdziwej Amidze?

@stachu100, post #2

Nie wiem wlasnie, dlatego pytam. Przegooglowalem juz troche i nie znalazlem tego. Bardzo mozliwe ze cos pokrecilem.
[#4] Re: Boot systemu z pliku .hdf na prawdziwej Amidze?

@kris2222, post #3

Z tego co wiem tylko pod emulatorem w tym i sprzętowym.

Pozdrawiam
[#5] Re: Boot systemu z pliku .hdf na prawdziwej Amidze?

@kris2222, post #3

Można zamontować obraz hdf, ale niestety tylko pod systemem AOS.
[#6] Re: Boot systemu z pliku .hdf na prawdziwej Amidze?

@kris2222, post #1

Tak . Jest to prawda.
Zainteresuj się pakietem ComFy
[#7] Re: Boot systemu z pliku .hdf na prawdziwej Amidze?

@Norbert, post #6

No nie całkiem...
Komputer startuje z odpowiednio przygotowanej dyskietki systemowej, a odpowiedni skrypt robi resztę.
Edycja:

Ok, no tak, zgoda. Tytuł wątku mnie zmylił.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2013 13:10:04 przez stachu100
[#8] Re: Boot systemu z pliku .hdf na prawdziwej Amidze?

@kris2222, post #1

1. na pewno nie zabootujesz nic z karty w adapterze PCMCIA;
2. start z HDF ogólnie jest możliwy ale trochę bezsensowny - mountowanie obrazu z systemem, to tylko kolejny, niepotrzebny krok. Lepiej wgrać pliki bezpośrednio na kartę;
[#9] Re: Boot systemu z pliku .hdf na prawdziwej Amidze?

@_arti, post #8

na pewno nie zabootujesz nic z karty w adapterze PCMCIA

Tutaj można by podyskutować. Amiga ma możliwość bootowania z PCMCIA, ale karta musi posiadać odpowiednie struktury CIS do tego celu. Oczywiście zwykła karta CF ich nie ma. Nie wiem czy zachowała się gdzieś dokumentacja tego, jak one mają dokładnie wyglądać. W każdym razie, w Kickstarcie są odpowiednie funkcje do tego przeznaczone. W early startup menu nawet można zobaczyć urządzenie CC0, które służy do zabootowania takiej karty PCMCIA. W ten sposób można też zabootować z karty SRAM przygotowanej PrepCard'em.

Nigdyś Elbox miał plan stworzenia takiej bootującej karty PCMCIA (eFlash 1200).

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2013 13:51:54 przez strim_
[#10] Re: Boot systemu z pliku .hdf na prawdziwej Amidze?

@_arti, post #8

Dzieki za odpowiedzi!

Ciekawe czy dyskieka ComFy jest w stanie odpalic kazdy system...

2. start z HDF ogólnie jest możliwy ale trochę bezsensowny

Sensowny jak sie ma karte CF z systemem zamknieta w Amidze a chce sie pobawic innymi systemami.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2013 18:01:49 przez kris2222
[#11] Re: Boot systemu z pliku .hdf na prawdziwej Amidze?

@kris2222, post #10

Robisz więcej niż jedną partycję bootującą i bawisz się do woli.
Bez nowego podziału na partycje możesz odhaczyć jaką botującą każdą z już istniejących partycji.
A następnym razem nie kombinuj tylko pisz od razu co i dlaczego chcesz uzyskać.

Pozdrawiam
[#12] Re: Boot systemu z pliku .hdf na prawdziwej Amidze?

@RadoslawF, post #11

Dzieki za informacje!

A następnym razem nie kombinuj tylko pisz od razu co i dlaczego chcesz uzyskać.

A w czym to niby przeszkodzilo ze ja i wiele osob dowie sie o ComFy i mozliwosci bootowania systemu z CF?

Poza tym, jak mam karte CF pracujaca jako twardy dysk zaladowana na maxa, to jak zrobic bootujace partycje? A na drugiej karcie jest troche mniej roboty z nagraniem jednego pliku .hdf niz przegrywaniem pod WinUAE setek plikow (jezeli potrzeba robic to kilka razy ze wzgledu na miejsce na inne pliki na CF). I jeszcze - moge na niej miec jednoczesnie kilka plikow .hdf i uzywac do przenoszenia plikow z PC, bez formatowania w kolko PC/ Amiga.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2013 19:40:57 przez kris2222
[#13] Re: Boot systemu z pliku .hdf na prawdziwej Amidze?

@kris2222, post #12

A w czym to niby przeszkodzilo ze ja i wiele osob dowie sie o ComFy i mozliwosci bootowania systemu z CF?

W niczym, poza faktem wprowadzania zamieszania, CF jako zamiennik HD botuje bez problemu, od zawsze.

Poza tym, jak mam karte CF pracujaca jako twardy dysk zaladowana na maxa, to jak zrobic bootujace partycje?

Tak samo jak w niezaładowanym, uruchamiasz HDToolBox i istniejącym partycjom odhaczasz opcję bootable.

A jak nie lubisz kopiować wielu małych plików to zainteresuj się archiwizerami.

I napisz co i po co tak w kółko formatujesz przy przenoszeniu plików, pewnie też coś poradzę.

Pozdrawiam
[#14] Re: Boot systemu z pliku .hdf na prawdziwej Amidze?

@RadoslawF, post #13

RadoslawF - wielki szacun dla Ciebie za ilosc postow na forum i prawdopobobnie niesamowita amigowa wiedze, ale uwazam ze czepiasz sie i wymadrzasz:

W niczym, poza faktem wprowadzania zamieszania, CF jako zamiennik HD botuje bez problemu, od zawsze.

Nie wprowadzam zadnego zamieszania, w temacie jest napisane o boocie z pliku .hdf (nie bootuje sie bez problemu i od zawsze), a w pierwszym poscie o karcie CF z PCMCIA (tez nie bootuje sie bez problemu i od zawsze). Pozostali rozmowcy w tym watku zrozumieli o co mi chodzi.

Poza tym, jak mam karte CF pracujaca jako twardy dysk zaladowana na maxa, to jak zrobic bootujace partycje?

Tak samo jak w niezaładowanym, uruchamiasz HDToolBox i istniejącym partycjom odhaczasz opcję bootable.

I co bede z niej bootowal, gierki z WHDLoad? Jak zaden system sie juz tam nie zmiesci...

I napisz co i po co tak w kółko formatujesz przy przenoszeniu plików, pewnie też coś poradzę.

Dziekuje, ale nie chce juz Twojej pomocy. Nie bawi mnie, przy okazji odbierania Twoich rad, odpieranie bzdurnych zarzutow i wyjasnianie jeszcze raz tego co pisalem wczesniej.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2013 21:00:45 przez kris2222
[#15] Re: Boot systemu z pliku .hdf na prawdziwej Amidze?

@kris2222, post #14

1. ja nie odpowiadałem na temat tylko na konkretny ostatni post, tam nie było o hdf ani o CF w PCMCIA.
2. usuwasz jedną większą gierkę i system wchodzi. Inna sprawa to ciekawe jak chcesz na tym dysku pliki hdf zmieścić skoro taki zapchany ?
3. nie ma sprawy, nie będę ci udzielał rad.

Pozdrawiam
[#16] Re: Boot systemu z pliku .hdf na prawdziwej Amidze?

@RadoslawF, post #15

1. ja nie odpowiadałem na temat tylko na konkretny ostatni post, tam nie było o hdf ani o CF w PCMCIA.

Chyba kazdy to wie, ale podpowiem - nalezy czytac caly watek, inaczej nie rozumie sie kontekstu pojedynczego postu. Jezeli natomiast wiedziales o jaki boot chodzi, a napisales o CF ogolnie, to znaczy ze zlosliwie sie czepiasz.

Inna sprawa to ciekawe jak chcesz na tym dysku pliki hdf zmieścić skoro taki zapchany ?

Znowu brak czytania ze zrozumieniem albo zla wola - zapchany jest dysk CF w srodku Amigi, a .hdf chce wgrac na CF PCMCIA, wydaje mi sie ze wyraznie to napisalem.

3. nie ma sprawy, nie będę ci udzielał rad.

Uff, przynajmniej jakis pozytywny skutek tej dyskusji. Milego wieczoru.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2013 21:19:11 przez kris2222
[#17] Re: Boot systemu z pliku .hdf na prawdziwej Amidze?

@kris2222, post #12

Ale po co Ci bootujace partycje hdf.
Wystarczy ze podmontujesz te ktore potrzebujesz.
Bedziesz mogł z nich korzystac jak normalnych partycji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem