kategoria: A500
[#1] A500 i GVP 530 Turbo
Witam.

Zauważyłem taką dziwną rzecz podczas działania Amigi z tym turbiaczem i częścią gier Whdload - część gier po normalnym uruchomieniu zaczyna zwalniać. Jest to dość irytujące i zarazem denerwujące, jak np. w przypadku SWOS'a. Gra się fatalnie, ale już same powtórki odtwarzane są z normalną prędkością.

Czy ktoś ma jakiś pomysł o co tu może chodzić?
[#2] Re: A500 i GVP 530 Turbo

@Tom Rain, post #1

Czytałem gdzieś kiedyś na forum zagranicznym iż ten typ tak ma.
Źródła nie pomnę.
[#3] Re: A500 i GVP 530 Turbo

@stachu100, post #2

Nooo to nie brzmi to fajnie... trzeba będzie moocno guglować OK
[#4] Re: A500 i GVP 530 Turbo

@Tom Rain, post #3

Mam tak na A600 z Apollo 630. Przy SWOS'ie z WHD potrafi zamulać, zwłaszcza pod bramką, jak jest np. rzut rożny i dużo piłkarzy na ekranie. Przy odpalaniu z dyskietek problem nie występuje. Tak jak na A500 z 1MB. Myślę, że to kwestia napisania slave'a lub samego WHDLoad, który wydaje się być optymalizowany pod A1200... na której nawet na "golasa" problem nie występuje.

O ile się nie mylę oczywiście :)
[#5] Re: A500 i GVP 530 Turbo

@Tom Rain, post #1

Tak bywa jak się do 16 bitowej architektury dorabia procka 32 bit. Te dylematy były w każdym rodzaju sprzętu. Po prostu szybszy CPU jest skutecznie zamulany przez resztę "majdanu" z Amigi 500. ok, racja
[#6] Re: A500 i GVP 530 Turbo

@Voyox, post #5

Jak wyżej.
Gry na A500 były pisane na A500 - z podstawowym prockiem, podstawową pamięcią i przeznaczone do odpalania z dyskietek. Whdload to insza bajka, trzeba się po prostu pogodzić z pewnymi niedogodnościami, bo to takie "zmuszanie" Pięćsetki do tego, do czego nie została stworzona.
Kwestia gustu, ale ja akurat lubię (uwielbiam!) grać na A500 z dyskietek. Taki specyficzny feeling, którego żadne nowoczesne wynalazki nie zastąpią

Serdeczności
Des
[#7] Re: A500 i GVP 530 Turbo

@Tom Rain, post #1

A mi Quake też zwalnia jak się pojawi dużo obiektów, nawet na 060
[#8] Re: A500 i GVP 530 Turbo

@Shredder, post #7

Jest patch do tak zwanych dużych obiektów który je upraszcza i gra aż tak nie zwalnia.

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2013 11:05:44 przez Dorian3d
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem